Polen verwacht dat een brede coalitie oproept tot een verbod op de Olympische Spelen voor Russische, Wit-Russische atleten

0
37

Polen gelooft dat het mogelijk zal zijn om tegen 10 februari een coalitie te vormen van zo'n 40 landen, waaronder de VS, Groot-Brittannië en Canada, ter ondersteuning van de oproep om Russische en Wit-Russische atleten van de Olympische Spelen van 2024 te weren, zei een Poolse minister donderdag. .

De Baltische staten en Polen hebben eerder donderdag internationale sportorganisaties opgeroepen om Russische en Wit-Russische atleten te verbieden deel te nemen aan de Olympische Spelen en andere evenementen zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt.

Ik ben ervan overtuigd dat een vergadering die gepland staat voor 10 februari, zal leiden tot een besluit van meer dan 30 of misschien 40 sportministers, waaronder die uit de VS, het VK, Canada, Australië en Japan, om het idee resoluut te verwerpen. om atleten uit Rusland en Wit-Rusland te laten deelnemen aan de Spelen,” Dat vertelde de Poolse minister van Sport en Toerisme, Kamil Bortniczuk, aan Reuters.

“Dit in aanmerking genomen, denk ik niet dat we vóór de Olympische Spelen voor moeilijke beslissingen zullen komen te staan ​​en als we de Spelen zouden boycotten, zal de coalitie waar we deel van uitmaken breed genoeg zijn om het houden van de Spelen zinloos te maken. ”

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken UPSC Essentials | Wekelijkse nieuwsuitzending met MCQ's: Adani-Hindenburg-saga, M…De anti-wetenschapsbeweging is politiek, maar de geneeskunde heeft ook niet haar … overgebracht

In de stamdorpen van Jharkhand, een online marktplaats voor lokale producten

Delhi Confidential: Mansukh Mandaviya schreeuwt uit naar het jongste MitraMonthly-abonnement om toegang te krijgen tot Budget

Het Internationaal Olympisch Comité kondigde vorige week aan dat atleten uit de twee landen, die niet mogen deelnemen aan wedstrijden in Europa, via de Aziatische kwalificatie mogelijk slots mogen verdienen voor de Spelen van Parijs in 2024, hoewel het IOC later zei dat het vasthield aan de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland. .

“Elke poging van het Internationaal Olympisch Comité om Russische en Wit-Russische atleten terug te halen om deel te nemen, zelfs onder een neutrale vlag, moet worden afgewezen,” zeiden sportministers uit Letland, Litouwen, Estland en Polen donderdag in een verklaring.

“Pogingen om Russische en Wit-Russische atleten terug te laten keren naar internationale sportcompetities onder de sluier van neutraliteit legitimeren politieke beslissingen en wijdverspreide propaganda van deze landen,” voegde het toe.

Advertentie

Ze riepen “alle internationale sportorganisaties en -federaties” om Russische en Wit-Russische atleten van internationale competities te verwijderen totdat de oorlog voorbij is.

Sterke voorstanders

De drie Baltische staten en Polen, leden van de Europese Unie en de NAVO die grenzen aan Rusland en Wit-Rusland, waren sterke voorstanders van Oekraïne en behoorden tot de eersten die wapens sturen na de invasie van Moskou bijna een jaar geleden.

Rusland zegt dat het zijn eigen veiligheid verdedigt en ontkent beschuldigingen van wijdverbreide wreedheden in Oekraïne.

Advertentie

Letland sloot zich woensdag aan bij Kiev en dreigde de Olympische Spelen van 2024 en de kwalificatiewedstrijden te boycotten als Russische en Wit-Russische atleten meedoen terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt.

Sporters uit Rusland en zijn buurland Wit-Rusland, die Moskou hielpen invasie van Oekraïne een jaar geleden, zijn sindsdien verbannen uit vele internationale competities.

Vorige week zei het IOC echter dat de Olympische Raad van Azië Russische en Wit-Russische atleten de kans had geboden om in Azië te strijden, wat leidde tot protest uit Kiev, dat heeft opgeroepen tot het verbieden van Russische sporters vanwege de invasie van Rusland.

> Topsportnieuws nu

Klik hier voor meer

‘Terreur is op de een of andere manier acceptabel

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy zei dat het toestaan ​​van Rusland om deel te nemen aan de Spelen van Parijs in 2024 zou neerkomen op het laten zien dat “terreur op de een of andere manier acceptabel is”.

Advertentie

Organisatoren van de Olympische Zomerspelen van volgend jaar in Parijs hebben er echter op aangedrongen dat ze zich zouden houden aan het besluit van het IOC over Russische en Wit-Russische deelname.

Paris 2024 vertelde woensdag in een verklaring aan Reuters dat hun handen gebonden waren aan wie in aanmerking zou kunnen komen voor de Zomerspelen.

Advertentie

“Met betrekking tot de aanwezigheid van Russische en Wit-Russische atleten op de Spelen van 2024 in Parijs, moet eraan worden herinnerd dat het kwalificatiesysteem wordt bepaald door de internationale federaties, het IOC en het IPC (Internationaal Paralympisch Comité),” Dat zei Parijs 2024 en benadrukte dat het IOC verschillende maatregelen had genomen tegen Rusland en Wit-Rusland.

De Russen hebben de afgelopen drie Olympische Spelen neutraal gespeeld zonder vlag of volkslied als straf voor door de staat gesteunde doping.

>Advertentie

De Olympische Spelen van Parijs vinden plaats van 26 juli tot augustus. 11 volgend jaar en de Paralympics van 28 aug.-sept. 8.