Ook op Adani's waslijst met problemen: een protest van vrachtwagenchauffeurs dat niet vertraagt

0
57

Gezien de moeilijkheden op de aandelenmarkt op dit moment, staat Himachal Pradesh misschien niet hoog op de lijst van zorgen van Gautam Adani, maar een protest van vrachtwagenchauffeurs heeft de operaties van de twee cementfabrieken van de belegerde Adani Group getroffen in de heuvelstaat en blijkt de eerste lakmoesproef te zijn voor de door het Congres geleide regering.

In september voltooide de Adani Group de overname van Ambuja Cements en ACC voor $ 6,5 miljard. Hiermee werd het eigenaar van de cementfabrieken in Barmana (district Bilaspur) en Darlaghat (district Solan). Dagen nadat het congres in de staat aan de macht kwam, herzag Adani Cement de cementtransporttarieven voor de fabrieken. Het bedrijf verlaagde het tot Rs 6 per ton per km (PTPK), terwijl het markttarief Rs 10,58 PTPK is in Dalarghat en Rs 11,41 PTPK in Barmana. De vrachtwagenchauffeurs kwamen in opstand en als gevolg van het geschil zijn de fabrieken sinds 15 december gesloten.

Must Read |RBI zoekt details bij banken over blootstelling aan Adani

Voor zowel het congres als de BJP waren banen en werkgelegenheid belangrijke peilers. Het congres beloofde vijf lakh-banen, terwijl de BJP in vijf jaar acht lakh-banen verzekerde. De sluiting van de plannen kwam als een schok voor het congres, aangezien het gebeurde op een moment dat het te maken had met interne manoeuvres voorafgaand aan een uitbreiding van het kabinet.

De regering heeft gezegd dat Chief Minister Sukhvinder Singh Sukhu de situatie nauwlettend in de gaten houdt en tijdige rapporten van ambtenaren zoekt. “We willen niet dat het protest verandert in iets groters”, zei Naresh Chauhan, hoofdadviseur (media) van de CM. “De zorgen van de vrachtwagenchauffeurs zijn overgebracht en er is een adviesbureau ingeschakeld om de vrachttarieven te berekenen. We schatten dat er in de loop van de weken enige oplossing zal komen. In tegenstelling tot de vorige BJP-regering zijn de zorgen van lokale dienstverleners voor ons van het grootste belang. /UPSC-KEY-Pic-With-Logo-50.png?resize=450,253″ />

UPSC Key- 3 februari 2023: Meer informatie over kustreguleringszone, follow-o…

JCB Literatuurprijs 2022-winnende vertaler Baran Farooqi over groei…

Delhi Confidential: Meet, greet en part in ParliamentIn Jamtara veranderden oude panchayat-gebouwen in bibliotheken en studiekringen… Maandelijks abonnement om toegang te krijgen tot Budget

De staat BJP bekritiseerde de “incompetentie” van de deelstaatregering en zei dat haar nationale president JP Nadda en kabinetsminister Anurag Thakur op de hoogte waren van de situatie en contact hadden met de Adani Group. “De hoge partijleiders maken zich zorgen over het levensonderhoud van de operators. Ze leveren inspanningen op centraal niveau. Het is duidelijk dat de deelstaatregering de situatie niet aankan. Het gevormde subcomité is niet eens op de hoogte gebracht. Het probleem heeft hun incompetentie aan het licht gebracht', zei woordvoerder Karan Nanda.

Lees ook |Adani-fabrieken in Himachal 50 dagen gesloten, vrachtwagenchauffeurs ontmoeten CM

Een week nadat de fabrieken waren gesloten, richtte de deelstaatregering een subcommissie op onder voorzitterschap van RD Nazim, de hoofdsecretaris van de afdeling Industrie om het geschil op te lossen en gaf HIMCON, een staatsbedrijf, de opdracht om de vrachttarieven te berekenen op basis van een door de High Court voorgestelde formule. De aanbevelingen van HIMCON zijn nog niet bekend.

De vrachtwagenverenigingen wachten het HIMCON-rapport af en zijn van plan de protesten te intensiveren. Woensdag riepen hun vertegenwoordigers CM Sukhu op om de noodzaak van een resolutie te benadrukken. De regering zou de vakbonden van vrachtwagenchauffeurs hebben verzekerd dat hun belang voorop staat en dat de nieuwe vrachttarieven in overeenstemming zullen zijn met hun eisen. Maar een oplossing is nog niet in zicht.

Advertentie

De vrachtwagenchauffeurs hebben geschreeuwd over de Adani-aankondiging die vlak na de verkiezingsuitslag komt. “Het gaat ons alleen om de tarieven die we verdienen. Maar het lijkt erop dat er wat politiek achter zit. De timing is verdacht. Er is steun voor de deelstaatregering omdat we alleen maar een oplossing voor dingen willen”, zegt Krishan Sharma, een vrachtwagenchauffeur.

Lees ook |Sukhu's eerste grote test: Oplossen van worsteling tussen Adani, vrachtwagenchauffeurs

Adani Cement heeft de vrachtwagenchauffeurs ervan beschuldigd de markt te beheersen door te veel voertuigen te leveren en een tarief te handhaven dat alleen winstgevend is voor de vakbonden. In een brief van 19 januari aan de voorzitter van het Permanente Permanente Comité van Himachal Pradesh en gekopieerd naar de eerste secretaris van de staat, schreef de CEO van Adani Cement, Ajay Kapur: beslissingen die thuishoren in het domein van bedrijven … Aangezien het vrachttarief wordt gecontroleerd door de vakbonden, hebben ze het kunstmatig op een zeer hoog niveau gehouden. vaste commissie op 23 januari, zeggend dat ze worden beheerst door de HP Cooperative Society Act, 1978, Rule 1971 en geregistreerde statuten. Het cementwerk werd toegewezen en verdeeld door het lokale bestuur, wat elke poging om de markt te controleren teniet doet, zo beweerden ze.

Ook in Political Pulse | Adani-rij: Huis vastgelopen, Oppn verzamelt zich voor een JPC-onderzoek, ziet kans om de overheid in het nauw te drijven

“We functioneren alleen volgens de vraag die ons is toegewezen. De SDM (onderafdelingsmagistraat) is er om het te reguleren. We werken niet in opdracht van iemand anders', zegt Krishan Sharma.

De activiteiten van de Adani Group in Himachal Pradesh beperken zich niet alleen tot cementproductie. De AgroFresh-divisie van de groep koopt tijdens het seizoen ook op grote schaal appelen uit de heuvelstaat en levert deze aan de binnenlandse en internationale markt.

© The Indian Express (P) Ltd