'Na 28 maanden en een lang gevecht ben ik eruit': journalist Siddique Kappan loopt uit de UP-gevangenis

0
60

Meer dan twee jaar nadat hij was gearresteerd door de politie van Uttar Pradesh terwijl hij op weg was naar het huis in Hathras van een jonge Dalit-vrouw die stierf na een vermeende groepsverkrachting, is journalist Sidheeque Kappan donderdagochtend op borgtocht vrijgelaten uit de gevangenis van Lucknow.

>

“Na 28 maanden en een lang gevecht ben ik er vandaag uit. Ik kreeg veel steun van de media en ik ben blij”, vertelde Kappan aan verslaggevers.

Lees ook |Siddique Kappan's proces en beproevingen – van beschuldigingen tot gerechtelijke opmerkingen

Tegen The Indian Express zei hij: “Ik zou niet zeggen dat ik gearresteerd ben omdat ik een moslim ben. Iedereen zegt dat steeds, maar ik ben het er niet mee eens. Ik zeg dat ik ben gearresteerd omdat ik journalist ben en omdat ik uit Kerala kom. Ik ben een praktiserende moslim, maar ik geloof dat het mijn identiteit als journalist uit Kerala was die gebruikt werd om mij te viseren.”

Hoge hoofdinspecteur van de gevangenis, Ashish Tiwari, zei dat Kappan om 8.30 uur werd vrijgelaten. “Al het papierwerk was rond en toen werd hij vrijgelaten”, zei hij.

Kappans vrijlating kwam meer dan een maand nadat hij op 23 december op borgtocht was vrijgelaten door het Hooggerechtshof van Allahabad in een witwaszaak die was aangespannen door het directoraat Handhaving.

Kappan had eerder op 9 september vorig jaar borgtocht gekregen van het Hooggerechtshof in een zaak tegen onwettige activiteiten (preventie) nadat hij door de UP-politie was geboekt wegens vermeende banden met het radicale Volksfront van India – het centrum verbood de PFI en zijn gelieerde ondernemingen dagen later.

Gevraagd naar de aanklachten die de politie tegen hem had ingediend, zei Kappan: “Ik was daarheen gegaan om verslag uit te brengen (in Hathras). Wat is daar mis mee?… Er is niets bij mij gevonden behalve mijn laptop en mobiele telefoon. Ik had ook twee pennen en een notitieboekje.”

Kappan en drie anderen werden op 5 oktober 2020 vastgehouden in Mathura terwijl ze op weg waren naar Hathras.

Advertentie Kappan met zijn vrouw, zoon in Lucknow op donderdag. (PTI)

Terwijl Kappan borgtocht werd verleend in de UAPA-zaak, informeerde het Hooggerechtshof wat er precies tegen hem was gevonden, en noteerde ook “de duur van de hechtenis die werd ondergaan”.

Het Hooggerechtshof verleende hem borgtocht in de witwaszaak en merkte op dat “behalve beschuldigingen dat Rs 5.000 was overgemaakt op de bankrekening van medeverdachte, Atikur Rahman, er geen andere transactie is, ook niet op de bankrekening van de beschuldigde- verzoeker of op de bankrekening van de medeverdachte”.

Het zei dat Kappan recht had op borgtocht omdat de “opbrengst van de misdaad minder is dan Rs 1 crore en het niet waarschijnlijk is” dat hij dat zou doen “in de toekomst hetzelfde misdrijf plegen”.

Advertentie

In december had een rechtbank in Lucknow aanklachten ingediend tegen Kappan en zes anderen in de PMLA-zaak. De andere beklaagden werden geïdentificeerd als KA Rauf Sherif, Atikur Rahman, Masud Ahmad, Mohammad Alam, Abdul Razzak en Ashraf Khadir.

De politie beweerde dat de beklaagden lid waren van de verboden PFI en haar studentenafdeling, Campus Front of India (CFI).

Na zijn vrijlating op donderdag zei Kappan: “Ik woon sinds 2013 in Delhi en deed verslag van het Hooggerechtshof, het parlement, het congres en kwesties die verband houden met Dalit- en minderheidsgemeenschappen. Ik werd opgepakt door de politie van Mathura en werd beschuldigd van schending van de vrede. Degenen die beschuldigingen tegen mij uiten dat ik geen journalist was, kunnen denken dat ik de secretaris was van de Kerala Union of Working Journalists en lid van de Press Club of India. Zeggen ze dat dit zogenaamde persorganen zijn?”.

“Ik zou willen stellen dat al deze aantijgingen tegen mij vals zijn, en dat alles wat ik in mijn professionele carrière sinds 2009 heb gedaan, journalistiek is. . Niets meer en niets minder”, zei hij.

Over de bewering van de politie in de aanklacht dat hij niet schreef als een “verantwoordelijke” journalist en rapporten indiende “om moslims aan te zetten”, zei hij: “De aanklacht die tegen mij is ingediend, zegt dat ik een maoïstische sympathisant was en dat mijn geschriften moslims. Ik heb altijd geschreven over Dalit, Wet ter voorkoming van onrechtmatige activiteiten en minderheden. Het maakte deel uit van mijn ritme.”

Advertentie

“Het kwam als een schok voor mij dat ik werd beschuldigd van het witwassen van geld. Zelfs het Hooggerechtshof van Allahabad, terwijl het mij borgtocht verleende, zei dat alleen onregelmatige transacties van Rs 5.000 tegen mij werden beweerd. Een ED is alleen bevoegd als de opbrengst Rs 1 crore of meer is. Ik werd erin geluisd en in de gevangenis vastgehouden op beschuldigingen die totaal ongegrond zijn en in geen enkele rechtbank standhouden”, zei Kappan.

“Mijn werk als journalist en mijn passie voor schrijven en rapporteren over onderdrukte gemeenschappen zullen niet worden beïnvloed door wat er de afgelopen 28 maanden is gebeurd. Mijn vastberadenheid is intact. Deze periode is erg moeilijk geweest voor mijn familie en mij. Ik heb een zoon, Muzammil, die 19 is, en twee minderjarige kinderen… Je kunt je voorstellen hoe het leven zou zijn voor een gezin als het enige verdienende lid meer dan twee jaar gevangenisstraf krijgt', zei hij.

Alleen voor abonnees StoriesView AllesUPSC Sleutel- 3 februari 2023: Meer informatie over Coastal Regulation Zone, Follow-o…

JCB Literatuurprijs 2022-winnende vertaler Baran Farooqi over groei…

Delhi Confidential: Meet, greet and part in Parliament

In Jamtara veranderden oude panchayat-gebouwen in bibliotheken en bestudeer kring…Maandelijks plan om toegang te krijgen tot BudgetAdvertisement

“Ik heb in twee gevangenissen gezeten, onder de zwaarste aanklachten – onder andere op grond van de UAPA, National Security Act en voor opruiing. Waarvoor? Omdat ik naar Hathras in Uttar Pradesh ging om een ​​grondrapport te maken over de vermeende groepsverkrachting van een Dalit-meisje in het district. Ik heb altijd gerapporteerd over onderdrukte gemeenschappen en toen de vermeende groepsverkrachting plaatsvond, moest ik een verhaal schrijven voor het Malayalam-nieuwsportaal waarvoor ik schreef,' zei hij.

© IE Online Media Services Pvt Ltd