Meta was jarenlang sites aan het schrapen terwijl ze tegen de praktijk vocht

0
69

Facebook-eigenaar Meta Platforms Inc. betaalde jarenlang een aannemer om gegevens van andere websites te schrapen, terwijl hij de praktijk publiekelijk veroordeelde en bedrijven aanklaagde die gegevens van hun eigen sociale-mediaplatforms haalden.

Meta's schrapen dook op in juridische documenten die zijn ingediend in een Californische rechtszaak waarin de socialemediagigant het in Israël gevestigde gegevensverzamelingsbedrijf Bright Data voor de rechter klaagde wegens het verzamelen en verkopen van informatie afkomstig van Facebook en Instagram.

Het is een ironische gang van zaken voor het bedrijf: e-mailcorrespondentie tussen de twee bedrijven lijkt te bevestigen dat Meta een jarenlange professionele relatie had met de gegevensschrapende outfit. Bright Data biedt een scala aan diensten, waaronder het schrapen van profielinformatie, likes, volgen, berichten en opmerkingen van sociale mediaplatforms zoals TikTok en Twitter, en e-commercesites zoals Amazon, eBay en Walmart.

< p>Meta-woordvoerder Andy Stone bevestigde in een interview met Bloomberg dat Meta Bright Data had betaald om gegevens van e-commercesites te verzamelen om merkprofielen op Meta-platforms op te bouwen, maar weigerde te zeggen welke sites werden geschrapt. Meta gebruikte ook Bright Data om 'schadelijke websites' en 'phishing-operaties' te vinden, zei hij.

Alleen abonneeverhalenBekijk alles

UPSC Key- 3 februari 2023: Meer informatie over kustreguleringszone, follow-o…

JCB Literatuurprijs 2022-winnende vertaler Baran Farooqi over groei…

Delhi Confidential: Meet, greet and part in Parliament

In Jamtara veranderden oude panchayat-gebouwen in bibliotheken en studiekringen…Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget Lees ook |Zuckerberg zegt dat Meta enkele lagen van het middenmanagement zal schrappen

Sinds 2021 treedt Meta hard op tegen scraping-for-hire-diensten met een reeks rechtszaken tegen bedrijven die gegevens van zijn platform schrapen. Naast Bright Data omvat dat ook het in de VS gevestigde Voyager Labs; Octopus, een Amerikaanse dochteronderneming van een Chinees ondernemingsbedrijf, en BrandTotal Ltd. In januari publiceerde Meta het laatste in een reeks blogposts over hoe het “het voortouw nam in de strijd tegen het schrappen van personeel”.

“Het verzamelen van gegevens van websites kan legitieme integriteit en commerciële doeleinden dienen, mits rechtmatig en in overeenstemming met de voorwaarden van die websites”, aldus Stone. Hij zei dat Meta Bright Data niet gebruikte om websites van rivalen te schrapen.

Meta beëindigde de relatie met Bright Data nadat ze hoorde dat het in strijd was met de voorwaarden van het bedrijf die het automatisch verzamelen en verkopen van gegevens verbieden, voegde Stone eraan toe.

Advertentie

Veel bedrijven schrapen websites om gegevens op te halen waarmee ze concurrenten kunnen volgen, een specifiek publiek beter kunnen begrijpen, markttrends kunnen volgen en prijzen kunnen vergelijken. Scraping kan echter een privacyrisico vormen wanneer het gericht is op persoonlijke informatie, zoals contactgegevens, en in strijd is met de EU-wetgeving als bedrijven geen moeite doen om dit met technische en juridische middelen te voorkomen. In november kreeg Meta een boete van € 265 miljoen ($ 277 miljoen) van de EU wegens het niet beschermen van gebruikersgegevens tegen het schrapen door derden.

Meta heeft op 6 januari in San Francisco een rechtszaak aangespannen tegen Bright Data. Onder de ingediende documenten bevindt zich een e-mailuitwisseling tussen Meta-vertegenwoordigers en Bright Data Chief Executive Officer of Lenchner.

Lees ook |Meta CTO Andrew Bosworth klaagt over gebrek aan focus in het bedrijf

“Zoals u weet, heeft Meta lange al minstens zes jaar een gewaardeerde klant van onze proxy- en scrapingdiensten”, schreef Lenchner in een e-mail van 1 december, later verwijzend naar “de langdurige succesvolle samenwerking van de twee bedrijven”.

Advertentie

Bright Data bevestigde dat het scraping-services aan Meta leverde, maar weigerde bekend te maken op welke websites het werd gevraagd zich te richten.

Bright Data heeft een tegenzaak aangespannen waarin om toestemming wordt gevraagd om door te gaan met het scrapen van gegevens van Facebook en Instagram. In zijn rechtszaak merkte het bedrijf op dat het voldoet aan de EU- en Amerikaanse regelgeving en benadrukte het dat het alleen openbare informatie verzamelt die niet is beveiligd met inloggen.