I Jamtara förvandlades gamla panchayatbyggnader till bibliotek och studiecirklar för ungdomar

0
62

Rahul Chakroborty sitter vacker nu för tiden. 25-åringen från Nala-kvarteret i Jharkhands Jamtara-distrikt står på Gramin Banks reservmeritlista och är ett fysiskt test ifrån att kvalificera sig för järnvägens grupp-D-prov för icke-tekniska jobb. Fram till 2018 visste Chakroborty dock att han behövde ett statligt jobb, men hade ingen aning om hur han skulle arbeta mot sitt mål. Han visste att det skulle hjälpa att umgås med ett coachningsinstitut och en mentor, men när familjen var beroende av faderns skräddarjobb fanns det lite pengar att spara.

Det förändrades 2020, när han fick veta om klasser för konkurrensutsatta prov som hålls kostnadsfritt på det nystartade samhällsbiblioteket, inrymt i byns restaurerade panchayat-byggnad.

”Vi hade mycket nytta av lektionerna som hölls på biblioteket. Vi är åtta stycken i Nala som är i olika skeden av kvalificeringen i tävlingsprov. Biblioteken har visat vägen framåt för Jamtaras ungdom”, säger Chakroborty.

Jamtara, ett distrikt som är förknippat med cyberbrottslighet, har nu 118 sådana bibliotek.

Subscriber Only StoriesView All

UPSC Essentials | Veckans nyhetsexpress med MCQs: Adani-Hindenburg saga, M…

Anti-vetenskapsrörelsen är politisk men medicinen har inte heller förmedlat sin …

I Jharkhands stambyar, en onlinemarknadsplats för lokala produkter

Delhi Konfidentiellt: Mansukh Mandaviya skriker ut till yngsta MitraMonthly-plan för att få tillgång till Budget

Biblioteken är skapade av Faiz Ahmed Mumtaz, biträdande kommissionär för Jamtara, som vann The Indian Express Excellence in Governance Awards för 2020 och 2021 i kategorin Innovative Schemes. De tvååriga utmärkelserna hyllar det finaste arbete som utförts av distriktsdomare, kvinnor och män anses vara styrelseformens fotsoldater när de ändrar manus som berör livet för otaliga människor över hela landet.

DC Mumtaz kom på idén i september 2020, när han var på ett fältbesök i Chengaidih panchayat, där en bybor påpekade hur panchayaten inte hade tillräckligt med utbildningsmöjligheter, vilket ledde till att flickor hoppade av efter mellanstadiet. .

“Oron var verklig och jag tänkte genast göra något åt ​​det. Jag ville skapa en läs- och studiekultur bland ungdomarna. Vi bestämde oss för att omvandla oanvända statliga byggnader till bibliotek genom konvergens av olika system. Det första biblioteket startade i Chengaidih panchayat och inom åtta månader byggdes bibliotek i alla 118 panchayats i distriktet”, sade biträdande kommissionären.

Annons

Han tillade: “Det är förmodligen ett långt försök, men vi hoppas att biblioteken hjälper ungdomarna i distriktet att hålla sig borta från cyberbrottslighet.”

Distriktsadministrationen använde 15:e finanskommissionens “Obundna medel” för att återställa panchayat-byggnaderna, med kostnaden från Rs 60 000 till Rs 2,2 lakh per bibliotek. Bokhyllor, bord och stolar finansierades av tjänstemän på block- och panchayatnivå eller genom CSR-fonder (corporate social responsibility). Stadsdelsförvaltningen tillhandahöll också böcker till centralerna.

The Indian Express Excellence in Governance Awards 2023

Nästa stora uppgiften var att hitta mentorer som kunde hålla klasser för ungdomar som dyker upp för tävlingsprov. Distriktsförvaltningen godkände en order som bad polispersonal, yngre ingenjörer, panchayat-sekreterare och gram rozgar sevaks att hålla minst en lektion varje vecka.

Annons

Bland dem som undervisade på Nala-centret var polisen Akash Singh, som höll lektioner tre timmar om dagen fram till för två månader sedan, då han förflyttades. Singh lärde ut matematik för elever i klass 9 och 10 och “Indian Polity” för dem som skulle delta i konkurrensutsatta prov.

Chakroborty hoppas nu kunna hitta en mentor som kan ersätta Singh. “Akash Singhs sir arbetade väldigt hårt för oss. Han ville att vi skulle lyckas. Han genomförde prov varje vecka och han skulle motivera oss genom att få namnen på topparna publicerade i lokala tidningar”, säger han.

© The Indian Express (P) Ltd.