Hur man fabriksåterställer en Android-telefon eller surfplatta

0
35
Justin Duino/How-To Geek

Du kan fabriksåterställa Android genom att gå till Inställningar > System > Återställ alternativ > Fabriksåterställning. Du kan också återställa en Android-telefon till fabriksinställningarna om den inte startar, om den är låst, eller fjärråterställa en förlorad Android-telefon.

En del av att äga en smartphone är att hantera enstaka buggar, och Android är inget undantag. En av de enklaste korrigeringarna för tjatande problem är en fabriksåterställning. Vi visar dig hur du återställer Android till standardinställningarna i några olika scenarier.

Innehållsförteckning

Vad gör en fabriksåterställning på Android?
Saker att prova innan du återställer telefonen
Stäng Android-appar
Rensa cache på Android
Starta om Android-telefon
Hur man fabriksåterställer Android
Hur man fabriksåterställer Android om den inte startar
Hur man fabriksåterställer en Android-telefon när den är låst
Hur man återställer en förlorad Android-telefon

Vad gör en fabriksåterställning på Android?

En fabriksåterställning raderar allt helt och tar en Android-telefon eller surfplatta tillbaka till sitt ursprungliga tillstånd. Det kallas en “fabrik” återställs eftersom det tar enheten tillbaka till hur det var från fabriken. I grund och botten kommer det att vara som att slå på din Android-enhet för första gången igen.

RELATERADE5 vanliga Android-problem och hur man åtgärdar dem

Det är viktigt att göra en fabriksåterställning innan du säljer din enhet eller ger den i present till någon annan. Du vill inte att någon av dina data hamnar i orätta händer. Fabriksåterställningar är också en vanlig lösning på återkommande problem. Ibland kan du helt enkelt inte hitta vad som orsakar problem, så att ta tillbaka enheten till ruta ett kommer vanligtvis att klara upp saker och ting.

Saker att prova innan du återställer din telefon

Fabriksåterställning av din Android-enhet är det nukleära alternativet för alla problem du kan ha. Innan du hoppar till det finns det några saker att prova först.

Stäng Android-appar

Om problemet du har är relaterat till en specifik app, bör du först tvinga stänga appen och se om det löser problemet. Detta är något du bara bör göra om en app inte beter sig; det är inte nödvändigt att stänga appar efter att ha använt dem.

RELATERAT: Hur man stänger appar på en Android-enhet

< h3>Rensa cache på Android

På samma sätt som att tvinga stängning av en app kan vi rensa cachen. Detta kommer att rensa ut alla temporära filer som kan orsaka problem. Att ta bort en Android-apps cache kommer inte att återställa appen eller att du måste logga in och konfigurera den igen. Det kommer dock att ladda ner filerna igen när du använder appen, så tänk på det om du använder mobildata.

RELATERAT: Hur man Rensa cacheminnet på Android

Starta om Android-telefonen

Ibland är det bara att starta om din enhet för att lösa ett problem. För de flesta Android-enheter kan du komma åt strömmenyn genom att svepa nedåt två gånger från toppen av skärmen och trycka på strömikonen.

Välj sedan “Starta om” från menyn.

Din enhet stängs av och stängs av tillbaka på. Detta superenkla knep löser ofta små problem.

Hur man återställer Android till fabriksinställningarna

Som nämnts ovan kommer fabriksåterställning av din telefon att ta tillbaka den till hur den var från fabriken. Alla dina foton, filer, appar och personlig information kommer att raderas. Du måste gå igenom den första installationsprocessen för Android igen.

Processen för fabriksåterställning kommer att variera något beroende på vilken Android-enhet du har. Vi har en fullständig genomgång för fabriksåterställning av Samsung Galaxy-telefoner, och vi kommer att demonstrera processen för Google Pixel-telefoner (som kommer att likna andra icke-Samsung-enheter) nedan.

Svep först nedåt två gånger från toppen av skärmen för att visa alla snabbinställningar. Tryck på kugghjulsikonen.

Bläddra hela vägen ner till “System.”

Välj “Återställningsalternativ.”

Vi vill “Radera all data (fabriksåterställning).”

Nästa skärm kommer att berätta allt som kommer att raderas och visa alla konton du& #8217;är för närvarande inloggad. Tryck på “Radera alla data” för att fortsätta.

Du kommer att bli ombedd att ange PIN-koden eller lösenordet för låsskärmen och tryck sedan på “Radera alla data” en gång till för att bekräfta.

Enheten kommer att gå igenom processen att torka all data och starta om.

Hur man fabriksåterställer Android om den inte startar

Ovanstående metod är enkel, men tänk om du inte kan’ verkligen använda din telefon? En fabriksåterställning kan ofta också lösa stora problem, som om din Android-telefon vägrar att starta upp.

Det första vi behöver göra är att starta upp i “Återställningsläge.” Detta är ett speciellt gränssnitt som du kan använda för att felsöka problem. Se till att enheten är laddad om du har problem med att göra detta.

Varning: Om du återställer en Android-enhet till fabriksinställningar via återställningsläge måste du signera in med samma Google-konto efter återställningsprocessen. Detta för att hindra människor från att stjäla telefoner och återställa dem utan att behöva ett lösenord.

Vi måste använda en knappkombination för att gå in i återställningsläge. Här är knapparna för vissa Android-enheter du kan ha:

 • Samsung Galaxy: Ström + Volym upp
 • Google Pixel strong>: Power + Volym ner
 • OnePlus: Power + Volym ner
 • Motorola: Power + Volym ner

Nu när du känner till knapparna, låt oss använda dem. Med enheten avstängd, tryck och håll ned knapparna tills du ser att skärmen tänds.

Vi är nu i återställningsläge. Använd volymknapparna för att markera “Wipe Data/Factory Reset” och tryck på strömknappen för att välja den.

Använd volymknapparna igen för att markera “Återställ fabriksdata” och tryck på strömknappen för att bekräfta.

Enheten kommer att gå igenom fabriksåterställningsprocessen och starta om till de ursprungliga inställningsskärmarna.

Hur man återställer en Android-telefon till fabriksinställningarna när den är låst

Tänk om din Android-enhet kan starta upp men du inte kommer ihåg ditt lösenord ? Fabriksåterställning av en Android-enhet som du är utelåst från är detsamma som en enhet som inte startar. Du måste använda metoden för återställningsläge som beskrivs ovan.

Varning:Tänk på att du måste logga in med samma Google-konto efter att du har återställt enheten. Detta för att förhindra människor från att stjäla telefoner och återställa dem genom återställningsläget för att använda sig själva.

Hur man återställer en förlorad Android-telefon

En situation där fabriksåterställning kan komma väl till pass är en borttappad telefon. Du kan fjärrtorka allt från telefonen och behöver inte oroa dig för att den hamnar i fel händer. Den goda nyheten är att du kan göra detta även om du inte har konfigurerat det tidigare!

Funktionen heter helt enkelt “Hitta min enhet.” Om din Android-enhet har Google Play Butik, “Hitta min enhet” har redan förinstallerats. Du loggade in på den när du först angav dina Google-kontouppgifter under den första telefonkonfigurationsprocessen.

Du kan komma åt “Hitta min enhet” från webbplatsen och Android-appen. Observera att Android-appen inte behöver vara installerad på den borttappade enheten—det är bara för att visa dina enheter och fjärrstyra dem.

När du har loggat in med ditt Google-konto ser du dina enheter. Välj enheten som har gått förlorad.

Under enheten , välj “Radera enhet” och bekräfta sedan ditt beslut genom att klicka på “Radera enhet” igen.

Om fabriksåterställningsprocessen inte löser dina problem — eller fungerar inte alls — det är troligt att det finns ett problem med enhetens hårdvara. Om det fortfarande är under garanti, bör du fixa det eller byta det. Det värsta scenariot är att det är dags för en ny Android-telefon. RIP.

The Best Android Phones of 2023 Bästa Android-telefon totalt sett Samsung Galaxy S22 Amazon

671,57 USD
799,99 $ Spara 16 %

Bästa Budget Moto G Play (2021) Amazon

129,99 USD
169,99 USD Spara 24 %

Bästa medelstora Android-telefon Google Pixel 6a Amazon

395,00 USD
449,00 $ Spara 12 %

Bästa Premium Android-telefon Samsung Galaxy S22 Amazon

969,99 USD
1199,99 USD Spara 19 %

Bäst för spel ASUS ROG Phone 6 Amazon

899,99 USD
999,00 USD Spara 10 %

Bästa kameratelefonen Google Pixel 7 Pro Amazon

789,00 USD
899,00 USD Spara 12 %

ASUS ROG Phone 6 ASUS Rog Phone 6 Amazon

638,99 USD
769,99 USD Spara 17 %

LÄS NÄSTA

 • › Hur man kringgår och återställer lösenordet på alla operativsystem
 • › Så här tvingar du omstart av en Android-telefon när den inte svarar
 • › Vad är Google Play-tjänster och varför töms mitt batteri?
 • › De bästa Android-surfplattorna 2023
 • › Varför är min Nexus 7 så långsam? 8 sätt att snabba upp det igen
 • › Så här fabriksåterställer du Google Nest Hub
 • › Så här startar du om en Android-smartphone eller surfplatta
 • › Få PC-kraft med pekdatorportabilitet i Surface Pro 9 för $200 rabatt