Hooggerechtshof handhaaft bevel om eetbare olietanks van Adani JV met de grond gelijk te maken

0
63

Het Hooggerechtshof handhaaft een beslissing uit 2020 van het National Green Tribunal (NGT) en heeft de sloop bevolen van een opslag- en doorvoerterminal voor eetbare olie die wordt beheerd door KTV Oil Mills en KTV Health Foods – joint ventures van Adani Wilmar Limited en de KTV Group – aan de Tondiarpet-kust van Chennai wegens het overtreden van de voorschriften voor de kustzone.

In zijn bevel hebben de rechters K M Joseph, B V Nagarathna en J B Pardiwala woensdag zes maanden de tijd gegeven voor het slopen van vijf opslagtanks met een totale capaciteit van 12.825 kilo liter.

Lees ook |Adani-ruzie: Huis tot stilstand gekomen, Oppn verzamelt zich voor een JPC-onderzoek, ziet kans om regering in het nauw te drijven

In 2019 is het project achteraf goedgekeurd door wijziging van de Melding Kustreguleringszone (CRZ), 2011 nadat de bouwwerkzaamheden waren gestart zonder CRZ-vrijgave.

De CRZ-Melding, 2011, staat opslagfaciliteiten toe voor niet- gevaarlijke lading, zoals eetbare olie, alleen binnen een aangemeld havengebied.

Subscriber Only StoriesView All

UPSC Essentials | Wekelijkse nieuwsuitzending met MCQ's: Adani-Hindenburg-saga, M…De anti-wetenschapsbeweging is politiek, maar de geneeskunde heeft ook niet haar …

In de tribale dorpen van Jharkhand, een online marktplaats voor lokale producten

Delhi Confidential: Mansukh Mandaviya schreeuwt naar jongste MitraMonthly-abonnement om toegang te krijgen tot Budget

Aangezien de KTV-opslag- en doorvoerfaciliteit op Ennore Expressway is ontwikkeld in een kustreguleringsgebied op 4 km van de haven van Chennai, zei de NGT in 2020 dat het niet in aanmerking kon worden genomen, zelfs niet voor goedkeuring achteraf.

Lees ook |Adani-hoofdpijn groeit: vlaggenschip zakt 28%, groep schrapt zijn FPO

Over de pijpleiding zei de rechtbank van het Hooggerechtshof: “De pijpleiding heeft ongetwijfeld alleen betekenis voor zover deze is aangesloten op de opslagtank. Of de leiding in gebruik kan blijven als de opslagtanks worden gesloopt, is een zaak die de aandacht van de autoriteiten moet trekken… het zou het Districtsbeheer Kustgebied zijn dat een beslissing zou kunnen nemen. Een ambtenaar van de regering van Tamil Nadu zei: “In theorie zou de pijpleiding kunnen worden uitgebreid naar een alternatieve opslagfaciliteit buiten de gereglementeerde kustzone.”

Benaderd door een in Chennai gevestigde ngo die samenwerkt met lokale vissers, beval de NGT in september 2020 de sloop van de olieopslagtanks en de pijpleiding met een diameter van 10 inch die was aangelegd voor het overbrengen van eetbare olie vanuit de haven van Chennai, en legde een prijs op van Rs 25 lakh . De JV's hebben het bevel aangevochten voor het Hooggerechtshof.

Advertentie Lees |Adani Group roept FPO af om geld terug te geven aan investeerders: wat is er precies gebeurd?

Dit is de chronologie van de gebeurtenissen:

  • 2015:KTV Health Foods vroeg CRZ-goedkeuring aan voor de pijpleiding, opslag- en doorvoerterminal om eetbare olie van de haven van Chennai naar zijn raffinaderij-eenheden in Gummidipoondi en Korukkupet te vervoeren.
  • 2016: Een ngo verhuisde NGT tegen Adani Wilmar JV voor het starten van de bouw zonder CRZ-goedkeuring.
  • 2017:De NGT bevestigde de overtreding en stopte het projectwerk. De deskundige beoordelingscommissie van het ministerie van Milieu voor CRZ merkte op dat er geen voorziening was onder CRZ-kennisgeving, 2011 voor goedkeuring achteraf. Toch zocht de EAC-CRZ krachtens de Milieueffectbeoordeling (MER)-kennisgeving, 2006 om het project aan te bevelen voor goedkeuring achteraf.
  • 2018: Het ministerie van Milieu wijzigde de CRZ-kennisgeving , 2011, biedt een eenmalig venster voor goedkeuring achteraf voor projecten die anders volgens de regels waren toegestaan. De Adani Wilmar JV verzocht het ministerie om de lopende aanvraag in overweging te nemen.
  • 2019: Het ministerie heeft de CRZ-goedkeuring afgegeven.
  • 2020: sterk> De NGT oordeelde dat de “autoriteiten niet gerechtvaardigd waren om de aanvraag in overweging te nemen op grond van de gewijzigde kennisgeving, 2018 en ex-post facto toestemming te verlenen voor een activiteit die niet is toegestaan ​​en … hetzelfde is onhoudbaar in de wet en vandaar dat de ex- post facto verleende goedkeuring… kan worden vernietigd.”

KTV Oil Mills, die ook opslagtanks in de buurt heeft gebouwd, sloot zich aan bij KTV Health Foods om het bevel aan te vechten voor het Hooggerechtshof.

  • 2023: NGT-beschikking bevestigd door Hooggerechtshof.

© The Indian Express (P) Ltd