Helpt soja-eiwit om het cholesterol te verlagen? Hoeveel moet u in uw dieet opnemen?

0
36

Een eiwit in sojabonen blokkeert de aanmaak van een leverenzym dat betrokken is bij het metabolisme van triglyceriden en low-density lipoprotein (LDL), ontdekten wetenschappers in een recent onderzoek. Het consumeren van sojameel dat rijk is aan het eiwit B-conglycinine heeft volgens onderzoekers van de University of Illinois de potentie om het LDL-cholesterolgehalte te verlagen en het risico op stofwisselingsziekten zoals atherosclerose en leververvetting te verlagen.

De onderzoekers ontdekten dat “de verteerde sojabonenpeptiden” in staat waren de vetophoping met 50 tot 70 procent te verminderen. “Dat was vergelijkbaar met de statine, die het met 60 procent verminderde”, zeiden ze. Uit eerder onderzoek was gebleken dat sojabonen mogelijk niet leiden tot een significante maar enige verlaging van LDL of het “slechte” cholesterol.

Hoe kan men dan sojabonen aan zijn dieet toevoegen? Hier zijn de belangrijkste wetenswaardigheden van Dr. Richa Chaturvedi, Senior Consultant, Endocrinologie, Indraprastha Apollo Hospitals.

Helpen soja-eiwitten om cholesterol te verlagen, net zo heilzaam als statines?< /p>Alleen abonneeverhalenBekijk alles

Anti-wetenschapsbeweging is politiek, maar de geneeskunde heeft haar …

In de tribale dorpen van Jharkhand, een online marktplaats voor lokale producten

Voorstel van Moskou aan RBI: Russisch financieel bedrijf opzetten in India, zal niet f…

2 jaar na de staatsgreep, de puinhoop van Myanmar — en de hoofdpijn van India toegang tot Budget

Recente studies zeggen dat sojabonen helpen bij het bepalen van het vermogen om cholesterol te verlagen. We weten allemaal dat LDL het slechte cholesterol is, dat, als het niet wordt gecontroleerd, de wanden van de slagaders verstopt. Dit draagt ​​bij aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen en beroertes. Het eten van voedingsmiddelen op basis van soja kan het totale cholesterol verlagen en het LDL enigszins verlagen, omdat ze minder verzadigd vet bevatten dan vlees en ook andere nuttige voedingsstoffen leveren, zoals goede vetten (enkelvoudig onverzadigde vetten), vitaminen, mineralen en vezels. Sojabonen, of producten daarvan gemaakt zoals tofu, sojastukjes of gehakt, kunnen gebruikt worden als vervanger van vet of vleeswaren. Evenzo kunnen sojamelk en yoghurt worden gebruikt als zuivelalternatieven. Mis sojasaus niet – hoewel het gemaakt is van sojabonen omdat het niet veel eiwitten bevat en veel zout bevat. Stop niet met statines, volg het advies van uw cardioloog op, maar de consumptie van sojabonen via de voeding kan altijd een aanvullende factor zijn.

Wat is de juiste manier om sojabonen te consumeren? >

Sojabonen en sojaproducten kunnen het risico op een reeks gezondheidsproblemen verminderen, waaronder hart- en vaatziekten, beroertes, coronaire hartziekten (CHZ) en sommige vormen van kanker, en kunnen de gezondheid van de botten verbeteren. Een dieet dat rijk is aan sojaproducten wordt in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten, waaronder beroerte en coronaire hartziekten.
Andere gezondheidsvoordelen van sojaproducten zijn:
• verlaagde bloeddruk
• verbeteringen aan bloedvaten, (zoals grotere elasticiteit van slagaderwanden)
• verbeterde botgezondheid
• bescherming tegen sommige vormen van kanker (waaronder borstkanker)
• verbeterde cognitieve functie en visueel geheugen.

Over het algemeen is ongeveer 30 tot 50 mg isoflavonen voldoende om gezondheidsvoordelen te bieden.
• een halve kop sojabonen – 40 tot 75 mg isoflavonen
• kwart kopje sojameel – 45 tot 69 mg isoflavonen
• één glas sojadrank van 250 ml – 15 tot 60 mg isoflavonen
• één blok tofu van 115 g – 13 tot 43 mg isoflavonen
• een blok tempeh van 110 g – 41 mg isoflavonen
• een bakje sojayoghurt – 26 mg isoflavonen
• 2 sneetjes sojabrood – 7 tot 15 mg isoflavonen
• theelepel sojasaus – 0,4 tot 2,2 mg isoflavonen.

Advertentie

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat traditionele sojaproducten over het algemeen gunstigere gezondheidseffecten hebben in vergelijking met sojaproducten van de 'tweede generatie'.

Helpen sojaproducten zoals sojamelk?

Sojamelk is een plantaardige niet-zuiveldrank die een populair alternatief is voor koemelk. Het is gemaakt van sojabonen en veel merken versterken hun sojamelk met vitamines en mineralen zoals vitamine D en calcium. De vitamines, mineralen en antioxidanten in sojamelk kunnen belangrijke gezondheidsvoordelen bieden.

Sojamelk is rijk aan omega-3-vetzuren, dit zijn “gezonde” vetten die het lichaam niet zelf kan vormen. Omega-3-vetzuren worden in verband gebracht met een verminderd risico op dementie en de ziekte van Alzheimer. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar het effect van sojamelk op deze ziekten, maar soja in het algemeen is een van de beste niet-dierlijke bronnen van omega-3-vetzuren.

Advertentie

Sojamelk kan ook het cardiovasculaire systeem ondersteunen. Het is een uitstekende bron van kalium, ongeacht of het is verrijkt. Kalium is nauw verbonden met het handhaven van een lagere bloeddruk en een regelmatige hartslag. Bovendien is sojamelk in verband gebracht met een lager cholesterolgehalte, vooral bij mensen met een hoog cholesterolgehalte.

Hoe helpt sojabonen bij het verminderen van symptomen van de menopauze?

Sojamelk bevat isoflavonen, een klasse chemicaliën die bekend staat als “fyto-oestrogenen”. Deze isoflavonen reageren in het lichaam als een zwakke vorm van oestrogeen. Daarom hebben onderzoeken aangetoond dat het consumeren van sojamelk en andere sojaproducten de symptomen van de menopauze, zoals opvliegers, kan helpen verminderen.

De meeste sojamelk die in supermarkten en reformwinkels te vinden is, is verrijkt. Dit maakt verrijkte sojamelk tot een geweldige bron van calcium, het meest voorkomende mineraal in het lichaam. Het consumeren van voldoende calcium kan helpen de botten te versterken en het risico op osteoporose te verminderen.

Wat zijn ideale cholesterolwaarden?

Cholesterolwaarden verschillen per leeftijd, gewicht en seks. Het lichaam produceert in de loop van de tijd meer cholesterol, dus artsen raden iedereen van 20 jaar en ouder aan om hun cholesterolgehalte regelmatig te controleren, idealiter om de vijf jaar. De CDC beveelt aan dat mensen van 20 jaar of ouder hun cholesterolgehalte om de vijf jaar of vaker controleren als ze andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten hebben. Iedereen van 19 jaar en jonger moet LDL hebben van minder dan 120 milligram per deciliter (mg/dL). Ondertussen zou het onder de 130 mg/dL moeten zijn voor iedereen van 20 jaar of ouder. Voor Indiërs, vatbaar voor hart- en vaatziekten, is de limiet lager, onder de 70 mg/dL.

© IE Online Media Services Pvt Ltd