“Efter 28 månader och en lång kamp är jag ute”: Journalisten Siddique Kappan går ut ur UP-fängelset

0
72

Mer än två år efter att han arresterades av Uttar Pradesh-polisen när han var på väg till Hathras hem för en ung Dalit-kvinna som dog efter en påstådd gruppvåld, släpptes journalisten Sidheeque Kappan mot borgen från Lucknow-fängelset på torsdagsmorgonen.

“Efter 28 månader och en lång kamp är jag ute idag. Jag fick mycket stöd från media och jag är glad”, sa Kappan till reportrar.

Läs också |Siddique Kappans rättegång och vedermödor – från anklagelser till domstolsobservationer

När han pratade med The Indian Express sa han: “Jag skulle inte säga att jag blev arresterad för att jag är muslim. Alla säger det hela tiden, men jag håller inte med. Jag säger att jag blev arresterad för att jag är journalist och för att jag kommer från Kerala. Jag är en praktiserande muslim, men jag tror att det var min identitet som journalist från Kerala som användes för att rikta mig mot mig.”

Senior fängelseintendent Ashish Tiwari sa att Kappan släpptes klockan 8.30. “Alla papper var klara och sedan släpptes han”, sa han.

Kappans frisläppande kom mer än en månad efter att han beviljades borgen den 23 december av Allahabad High Court i ett mål om penningtvätt som inlämnats av Enforcement Directorate.

Kappan hade tidigare beviljats ​​borgen av Högsta domstolen den 9 september förra året i ett fall av lag om olagliga aktiviteter (förebyggande) efter att ha blivit bokad av UP-polisen för påstådda kopplingar till den radikala folkfronten i Indien – Centern förbjöd PFI och dess medlemsförbund dagar senare.

På frågan om anklagelserna mot honom av polisen sa Kappan: “Jag hade åkt och rapporterat där (i Hathras). Vad är det för fel med det?… Ingenting hittades på mig förutom min bärbara dator och mobiltelefon. Jag hade två pennor och en anteckningsbok också.”

Kappan och tre andra hölls i Mathura den 5 oktober 2020 på väg till Hathras.

Annons Kappan med sin fru, son i Lucknow på torsdag. (PTI)

Medan Kappan beviljades borgen i UAPA-fallet, frågade Högsta domstolen exakt vad som hade hittats mot honom och noterade också “längden på frihetsberövandet”.

Genom att bevilja honom borgen i penningtvättsfallet noterade högsta domstolen att “förutom anklagelserna om att 5 000 Rs överfördes till den medanklagades, Atikur Rahmans bankkonto, finns det ingen annan transaktion, varken på den anklagades bankkonto. sökande eller på den medanklagades bankkonto.”

Det stod att Kappan hade rätt att släppas mot borgen eftersom “vinsten från brott är mindre än 1 miljon Rs och det inte finns någon sannolikhet” att han skulle “begå samma brott i framtiden”.

Annons

I december hade en domstol i Lucknow anklagat Kappan och sex andra i PMLA-fallet. De andra anklagade identifierades som K A Rauf Sherif, Atikur Rahman, Masud Ahmad, Mohammad Alam, Abdul Razzak och Ashraf Khadir.

Polisen hävdade att de anklagade var medlemmar i det förbjudna PFI och dess studentflygel, Campus Front of India (CFI).

Efter sin frigivning i torsdags sa Kappan: “Jag har bott i Delhi sedan 2013 och brukade täcka Högsta domstolen, parlamentet, kongressen och frågor relaterade till dalit- och minoritetssamhällen. Jag blev hämtad av polisen från Mathura och åtalades för brott mot freden. De som tar upp anklagelser mot mig om att jag inte var journalist kan anse att jag var sekreterare för Kerala Union of Working Journalists och medlem i Indiens pressklubb. Säger de att det här är så kallade pressorgan?”.

”Jag skulle vilja påstå att alla dessa anklagelser mot mig är falska, och allt jag har gjort i min yrkeskarriär sedan 2009 är journalistiskt. . Inget mer, inget mindre”, sa han.

Om polisens påstående i åtalsbladet att han inte skrev som en “ansvarig” journalist och lämnade in anmälningar “för att hetsa upp muslimer”, sa han: “Åklagaranmälan mot mig säger att jag var en maoist-sympatisör, och att mina skrifter hetsade muslimer. Jag har alltid skrivit om Dalit, minoritets- och lag om olaglig verksamhet (förebyggande). Det var en del av mitt beat.”

Annons

”Det kom som en chock för mig att jag anklagades för att tvätta pengar. Till och med Allahabads högsta domstol, samtidigt som jag beviljade borgen, sa att endast olagliga transaktioner på 5 000 Rs anklagades mot mig. En ED har bara jurisdiktion när intäkterna är 1 miljon Rs eller mer. Jag dömdes och hölls i fängelse på grund av anklagelser som är helt grundlösa och som inte kommer att stå i någon domstol, säger Kappan.

“Mitt arbete som journalist och min passion för att skriva och rapportera om förtryckta samhällen kommer inte att påverkas av något som har hänt under de senaste 28 månaderna. Min beslutsamhet är intakt. Den här perioden har varit väldigt svår för mig och min familj. Jag har en son, Muzammil, som är 19, och två minderåriga barn… Man kan föreställa sig hur livet skulle vara för en familj när den enda tjänande medlemmen är fängslad i mer än två år”, sa han.

Subscriber Only StoriesView Alla

Antivetenskaplig rörelse är politisk men medicin också har inte förmedlat sin …

I Jharkhands stambyar, en onlinemarknadsplats för lokala produkter

Delhi Konfidentiellt: Mansukh Mandaviya skriker ut till yngsta Mitra

Moskvas förslag till RBI: Skapa ett ryskt finansbolag i Indien, med månadsplan för att få tillgång till BudgetAdvertisement

“Jag har suttit i två fängelser, under de allvarligaste anklagelserna – under UAPA, National Security Act och för uppvigling, bland annat. För vad? För att jag skulle till Hathras i Uttar Pradesh för att göra en markrapport om den påstådda våldtäkten av en dalit-flicka i distriktet. Jag har alltid rapporterat om förtryckta samhällen och när den påstådda våldtäkten hände var det en berättelse jag var tvungen att göra för Malayalams nyhetsportal som jag skrev för”, sa han.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.