Dommere søker panel bare en “tilrettelegger”, avgjørelse vil være med Collegium: Govt

0
41

Regjeringen understreker at den endelige avgjørelsen om å anbefale dommere vil forbli hos kollegiet, og fortalte torsdag til parlamentet at søke- og utvelgelseskomiteen den har foreslått for Chief Justice of India kun vil fungere som en “tilrettelegger”.

“I tillegg til en rekke andre forslag, foreslo regjeringen også en screening cum-evalueringskomité på høyesteretts- og høyesterettsnivå for å bistå Collegia of Supreme Court og High Courts, henholdsvis,” sa lov- og justisdepartementet i en skriftlig svar til Rajya Sabha.

Les også |Collegium-mål igjen: Regjeringen sier at nytt system for å utnevne dommere er behovet

“Komiteene skulle gå gjennom materialet knyttet til evaluering av egnetheten til de potensielle kandidatene og ville bare være en tilrettelegger, ettersom beslutningen om å anbefale fortsatt vil være hos Collegia of the Supreme Court og High Courts,” het det.

Kongressleder Mukul Wasnik hadde spurt (spørsmål nummer 119) om regjeringen hadde søkt et søkepanel med dens nominerte til å velge dommere, og svaret fra rettsvesenet.

Subscriber Only StoriesSe alle< img src="https://images.indianexpress.com/2023/02/Khanna1-Lead.jpg?resize=140,79" />

Antivitenskapelig bevegelse er politisk, men medisin har heller ikke formidlet sin …

I Jharkhands stammelandsbyer, en nettmarkedsplass for lokale råvarer

Delhi Konfidensielt: Mansukh Mandaviya roper ut til yngste Mitra

Moskvas forslag til RBI: Opprett russisk finansfirma i India, med månedlig plan for å få tilgang til budsjettet

I et annet svar, til JD(U)-leder Ram Nath Thakur (spørsmål nummer 117), departementet of Justice uttalte at dette forslaget også ble fremsatt i 2015 og Høyesterett “godtok ikke å opprette slike komiteer.”

Den 6. januar hadde unionsrettsminister Kiren Rijiju skrevet til CJI D Y Chandrachud, < sterk>foreslår å inkludere en søke- og utvelgelseskomité med representanter for regjeringen i prosessen med utnevnelse av dommere.

I sitt svar på spørsmål 119 understreket justisdepartementet at MoP (Memorandum of Procedure) av utnevnelse av dommere) er “avventer sluttbehandling” i lys av “forskjellige rettslige uttalelser.” Regjeringen siterte den enstemmige avgjørelsen fra en benk med syv dommere i Høyesterett i 2017, som holdt tidligere Calcutta HC-dommer, Justice C S Karnan, skyldig i forakt for retten.

Annonse

I sitt svar på spørsmål 117 uttalte imidlertid regjeringen at MoP ble ferdigstilt i 2017.

Den sa som svar på Thakurs spørsmål: “I henhold til de ovennevnte ordrene sendte Indias regjering, etter due diligence, MoP til Hon’ble Chief Justice of India 22.3.2016, svaret fra Høyesterettskollegiet på det reviderte utkastet til MoP ble mottatt 25.05.2016 og 01.07.2016. Regjeringens syn som svar på synspunktene til SCC ble formidlet til CJI 03.08.2016. Senere sendte den daværende sjefsjefen i India, ved brev datert 13.03.2017, MoP.»

Les også |Om Collegium-spørsmålet: Høyesterett må engasjere seg med andre armer av staten

I Karnan kjennelse, hadde dommerne J Chelameswar og Ranjan Gogoi observert i separate uttalelser at prosessen med å utnevne dommere må tas opp igjen.

Annonse

“Hvilken passende mekanisme som vil være egnet for å vurdere personligheten til kandidaten som vurderes for utnevnelse til å være medlem av en konstitusjonell domstol, er en sak som skal identifiseres etter en passende debatt av alle de berørte – Advokaten, Benken , staten og sivilsamfunnet. Men behovet ser ut til å være utvilsomt,» hadde Justice Chelameswar sagt.

I 2015, da grunnlovsendringen som opprettet den nasjonale dommerutnevnelseskommisjonen ble slått ned, hadde SC observert at MoP ville bli revidert i syn på “klager” som ble reist under høringene. I 2017 hadde da CJI J S Khehar svart på regjeringens forslag om MoP. Med dette ble MoP ansett som “avsluttet” selv i rettslige uttalelser.

“På denne vegne ble et endelig syn på rettsvesenet sendt etter diskusjon, og det er ingen endring i det nevnte. MoP har blitt sendt til Chief Justices of High Courts,» sa en benk med tre dommere ledet av daværende CJI S A Bobde i en dom 20. april 2021.

Denne kjennelsen satte tidsfrister for regjeringen i ferd med å utnevne dommere.

© The Indian Express (P) Ltd