Dagelijkse briefing: zes verhalen om een ​​volledig beeld te krijgen van de begroting 2023

0
58

Goedemorgen!

1) De Uniebegroting 2023-23 was de laatste volledige begroting van de NDA-regering voorafgaand aan de Lok Sabha-verkiezingen volgend jaar. De minister van Financiën van de Unie, Nirmala Sitharaman, hield haar focus op twee belangrijke aspecten: ten eerste groei – door een grote uitgave opzij te zetten voor een ongekende stijging van de kapitaaluitgaven, en ten tweede begrotingsconsolidatie door subsidies en uitgaven voor de baangarantieregeling.

2) De grote initiatieven van de regering-Modi tijdens haar bijna negen jaar aan de macht waren grotendeels gericht op de allerarmsten, de boerengemeenschap en bedrijven. Door individuen met een jaarinkomen tot Rs 7 lakh vrij te stellen van het betalen van belasting, gaf de begroting dit keer het signaal: De middenklasse doet er eindelijk toe.

3) Maar er zijn pauzes ook voor de superrijken. De regering maakte het aantrekkelijk voor de superrijken (die meer dan Rs 5 crore verdienen) om over te stappen op het nieuwe belastingregime door hen een forse verlaging van de toeslag aan te bieden van 37 procent naar 25 procent, waardoor hun effectieve tarief van 42,7 naar 39 procent ging. .

Alleen abonneeverhalenAlles bekijkenUPSC Key- 3 februari 2023: Meer informatie over kustreguleringszone, follow-o…

JCB Literatuurprijs 2022-winnende vertaler Baran Farooqi over groei…

Delhi Confidential: Meet, greet and part in ParliamentIn Jamtara veranderden oude panchayat-gebouwen in bibliotheken en studiekringen… Maandelijks plan om toegang te krijgen tot budget

4) Dus wat heeft het budget deze keer geprobeerd te bereiken? Nou, Sitharaman heeft vastgehouden aan de groeistrategie die ze voor het eerst onthulde in 2019: blijf op het pad van fiscaal voorzichtigheid en stimuleer de particuliere sector om meer te investeren in de productiecapaciteit van de economie, legt Udit Misra uit.. p>

5) In onze opiniesectie schrijft Neelkanth Mishraover waarom Begroting 2023 een goed startpunt is in turbulente tijden: “In turbulente tijden als deze is een goede begroting slechts een startpunt. De onrust in de wereldeconomie zal waarschijnlijk aanhouden… Aangezien de veerkracht van de binnenlandse economie op de proef wordt gesteld door wereldwijde tegenwind, kunnen behendige fiscale manoeuvres nodig zijn, zoals dit jaar het geval was.

6) In een interview met DD Nieuws, Sitharaman sprak over het nieuwe belastingregime en waarom het nog niet verplicht is: “Het oude systeem is ingewikkeld en er zijn in het verleden verschillende verzoeken gedaan om het te vereenvoudigen. Suggesties waren om het proces te vereenvoudigen, belastingen te verlagen en de naleving te verbeteren. We hebben het allemaal in de begroting gedaan en het nieuwe systeem zal ook het standaardsysteem zijn, maar niet verplicht. Het is onze bedoeling om geleidelijk mensen naar dit nieuwe regime te trekken.” Lees fragmenten uit het interview.

Tot morgen,
Sonal Gupta en Rahel Philipose

Advertentie Business As Usual door E P Unny