Blir ditt hår grått snabbare när du är stressad?

0
52
goodluz/Shutterstock.com

Det finns ett gammalt ordspråk att för mycket stress leder till grått hår. Låt oss vara verkliga, stress har inte precis goda effekter på våra kroppar, så varför skulle inte detta vara sant? Men när det kommer till vetenskap, kan stress göra håret grått snabbare eller är detta bara en populär myt?

Innehållsförteckning

Varför blir hår grått?
Finns det en koppling mellan stress och grått hår?
Vad ska man göra åt grånande hår?

Varför blir håret grått?

Varje hårstrån på ditt huvud består av två delar: skaftet och roten. Skaftet är den långa, färgade delen som växer utanför ditt huvud, medan roten är det som håller håret fäst under hårbotten.

RELATERATHur du färgar ditt hår hemma (och de bästa boxmärkena att använda!)

Hårets rot är omsluten av ett rör av vävnad som kallas en hårsäck. Varje follikel innehåller pigmentceller som producerar melanin, ett ämne som ger varje hårstrå sin unika färg och som också ansvarar för vår hudton. Dessa pigmentceller dör gradvis ut när vi åldras. Så när pigmentcellerna i en hårsäck töms börjar de producera mindre melanin, vilket gör att hårets färg blir ljusare. Håret blir så småningom helt grått eller vitt.

Just For Men Shampoo-In Color h3>

Gör det enkelt att färga de gråa färgerna.

Amazon

26,88 USD
29,97 USD Spara 10 %

Men pigmentceller påverkas inte bara av ålder. Människors hår kan bli grått eller vitt i alla åldrar, även när de fortfarande är i tonåren. Hur snabbt våra pigmentceller dör beror till stor del på genetiken. Faktum är att de flesta av oss börjar bli grå i samma ålder som våra föräldrar gjorde.

Finns det en koppling mellan stress och grått hår?

Fram till nyligen trodde majoriteten av forskarna att stress inte var ansvarig för utvecklingen av grått hår. Varje förmodat samband mellan de två tillskrevs mestadels av tillfälligheter eller stressrelaterade symtom—som telogen effluvium, ett stressinducerat tillstånd som påskyndar processen med håravfall.

Men en studie från 2020 på möss kopplar utvecklingen av grått hår till det sympatiska nervsystemet, som är ansvarigt för din “kamp eller flykt” svar. Detta system framkallar stress i din kropp och frigör noradrenalin för att förbereda dig för handling.

Clairol Nice 'n Easy Permanent Hair Dye

Det är inget fel med att bli grå, men om du vill täcka det är hårfärgning alltid ett alternativ.

Amazon

14,97 $
$22,77 Spara 34 %

Forskare har funnit att noradrenalin också kan skada melanocytstamceller, som är ansvariga för att regenerera färg i dina hårsäckar . Därför kan frekvent stress verkligen skada pigmentceller och öka hastigheten på gråningsprocessen.

I studien blev mössen irreversibelt gråa inom bara några dagar efter de stressiga aktiviteter de genomgick. Detta tyder på att när ditt hår blir grått kan det inte återgå till sin gamla färg. Även om det inte finns något onormalt med att hår blir grått, finns det nu potentiella vetenskapliga bevis för att stress kan påskynda förändringen.

Vad att göra åt grånande hår?

Att hitta sätt att avslappnade kan minska hastigheten med vilken ditt hår blir grått om studier definitivt bevisar sambandet. Det kommer också att göra underverk för resten av din kropp och hjärna, eftersom stress är känt för att orsaka en mängd andra problem. Att äta en näringsrik kost, träna regelbundet och hålla sig hydrerad kan alla bidra till minskade stressnivåer. Att delta i lugnande aktiviteter som meditation och yoga kommer också att hjälpa.

OLLY Goodbye Stress Gummy

h3>

Du kan alltid prova ett avstressande tillskott.

Amazon

12,88 USD
$13,99 Spara 8%

Sängbadkar & Över

12,99 USD
13,99 USD Spara 7 %

Om du har märkt att ditt hår blir grått i förtid och du redan har uteslutit genetik, försök avstressa för att sakta ner processen. Om detta inte har någon effekt, kontakta en läkare för ytterligare rekommendationer.