Bevriezen meren volledig in de winter?

0
34
Viktorya Telminova/Shutterstock.com

Heb je ooit op een bevroren meer geschaatst? Of voor het eerst een volledig bevroren meer gezien? Je vraagt ​​je misschien af: “Hé, wat gebeurt er met alle vissen?” Nou, dit is het punt, meren bevriezen niet helemaal.

Als je uit een koud klimaat komt, is dit waarschijnlijk geen verrassing (of misschien wel als je er nog nooit over hebt nagedacht), maar dat bevroren meer is niet helemaal ijs tot op de bodem.

Meestal vormt zich een toplaag op het water. Het kan zo zwak zijn dat het barst bij het eerste teken van gewicht of sterk genoeg zijn om een ​​geïmproviseerd ijshockeytoernooi te houden. Daarom moet u altijd de dikte van het ijs controleren en er niet op lopen tenzij u er absoluut zeker van bent dat het veilig is.

Maar wat bepaalt de dikte van het ijs? ijs? En waarom bevriezen meren precies niet helemaal? Laten we er eens naar kijken.

Inhoudsopgave

Hoe werkt een meer Bevriezen?
Waarom het belangrijk is dat meren niet volledig bevriezen

Hoe bevriest een meer?

Een meer is een watermassa die volledig is omgeven door land. De meeste bevatten zoet water, hoewel er ook zoutwatermeren bestaan. Ze zijn er in verschillende maten en dieptes en zijn over de hele wereld te vinden.

Wanneer de buitentemperatuur constant boven de 32 graden Fahrenheit blijft, zijn de meeste meren thermisch gestratificeerd. Dit betekent dat warmer water, dat een lagere dichtheid heeft, aan de oppervlakte zit, terwijl kouder water, dat een hogere dichtheid heeft, eronder zit. Naarmate de buitentemperatuur daalt, begint het warme water aan het oppervlak af te koelen en verandert dit dichtheidsverschil.

GERELATEERDDe beste schaatsen voor beginners en gevorderden

Uiteindelijk koelt het blootgestelde water op het oppervlak van het meer af tot 39,2 graden Fahrenheit, de temperatuur waarbij water het dichtst is. Deze nieuwe dichtheid zorgt ervoor dat het water naar de bodem van het meer zakt terwijl warmer water naar boven wordt geduwd. De cyclus gaat door totdat de buitentemperatuur zo koud is dat de bovenste laag water onder de 39,2 graden Fahrenheit zakt en uiteindelijk onder de 32 graden bevriest.

Franklin Sports Streethockeyset voor jongeren

Pak wat sticks en begin te spelen!

Amazon

$19.99
 

Omdat ijs bij 39,2 graden minder dicht is dan water, drijft de ijslaag bovenop het warmere water eronder. Hoe kouder het buiten is, hoe dikker de ijslaag zal zijn. IJs is echter een goede isolator en afhankelijk van de diepte van het meer is het moeilijk voor de buitentemperatuur om koud genoeg te worden om het meer helemaal te laten bevriezen. De ijslaag bovenop beschermt de vloeistof eronder tegen de koude lucht en houdt deze op een temperatuur boven het vriespunt.

Het zou een zeer ondiep meer of een extreem koude winter (denk aan: de ruimte) vergen voordat grote meren volledig zouden bevriezen.

Waarom het Belangrijk dat meren niet volledig bevriezen

Todd Stahlecker/Shutterstock.com

GERELATEERDBlijf warm met deze parka's voor dames

Zoetwaterhabitats zoals meren bieden onderdak aan meer dan 100.000 soorten dieren en planten. Als meren in de winter volledig zouden bevriezen, zouden veel van die dieren en planten geen zuurstof en voedsel meer hebben en vervolgens sterven. Het zou rampzalig zijn als deze ecosystemen elk jaar opnieuw beginnen.

Het natuurlijke proces van watercirculatie tijdens de winter herverdeelt ook voedingsstoffen en zuurstof door het meer. Zonder dit voorval zouden de diepste wateren niet genoeg zuurstof hebben om leven te ondersteunen.

Columbia Ice Maiden II Snowboot voor dames

Als het zo koud is dat het ijs bevriest, heb je laarzen nodig.

Amazon

$60.00
$110.00 Bespaar 45%

Vis en andere levensvormen die in meren leven, hebben ook unieke aanpassingseigenschappen waardoor ze onder het ijs kunnen overleven. Hun metabolisme vertraagt ​​en ze zullen instinctief hun energieverbruik voor die maanden verminderen. Sommige andere dieren overwinteren en sommige planten overleven tegen alle verwachtingen in. Of we de reden nu kennen of niet, in wezen zijn alle levende wezens uitgerust om dit fascinerende fenomeen te overleven.

De volgende keer dat je op pad bent in de kou en ziet wat een bevroren meer lijkt te zijn , ga er niet zo snel van uit dat het veilig is en benader voorzichtig.