Adani-ruzie: Huis tot stilstand gekomen, Oppn verzamelt zich voor een JPC-sonde, ziet kans om regering in het nauw te drijven

0
62

De oppositie voelde donderdag een kans om de regering van Narendra Modi op de mat te krijgen in een cruciaal verkiezingsjaar. door het Hooggerechtshof of gecontroleerd door de opperrechter van India, naar de beschuldigingen van boekhoudfraude en voorraadmanipulatie tegen de Adani-groep.

De protesten van de oppositie lieten het Parlement de dag na de begroting van de Unie niet functioneren werd ingediend en zou ook de rest van de sessie kunnen doen ontsporen.

Lees |Adani Group roept FPO af om geld terug te geven aan investeerders: wat is er precies gebeurd?

Aan een door het congres belegde bijeenkomst voorafgaand aan de werkzaamheden van de dag in het parlement, gevolgd door een persbriefing, namen 13 andere partijen deel, waaronder het Trinamool Congress (TMC), Aam Aadmi Party (AAP) en Bharat Rashtra Samithi (BRS), waarvan bekend is dat ze terugdeinzen voor door het Congres geleide initiatieven.

Vijf jaar geleden rond dezelfde tijd hadden de BJP-regering en Modi te maken met oppositiehitte over de Rafale-strijder vliegtuigaankoop. Hoewel de beschuldigingen toen niet bij de BJP bleven, zowel politiek als juridisch, is het verschil deze keer dat de oppositie ervoor kan zorgen dat het zuurverdiende spaargeld van miljoenen Indiërs “in gevaar wordt gebracht” door investeringen in bedrijven van de Adani Group.

p>Alleen abonneeverhalenBekijk alles

Anti-wetenschapsbeweging is politiek, maar ook de geneeskunde heeft zijn … niet overgebracht

In de tribale dorpen van Jharkhand, een online marktplaats voor lokale producten

Delhi Confidential: Mansukh Mandaviya schreeuwt uit naar jongste MitraVoorstel van Moskou aan RBI: Russische financiële firma opzetten in India, met maandelijks plan om toegang te krijgen tot begroting aan de Adani Group heeft aanzienlijke gevolgen voor de besparingen van de middenklasse. Oppositieleiders zeiden dat ze verwachten dat de regering zich brutaal uitspreekt en hun eis niet inwilligt, maar ze zullen hun hakken in het zand zetten en proberen het podium van het Parlement te gebruiken om Modi in het nauw te drijven.

Het congres heeft ook straatprotesten aangekondigd. De algemeen secretaris van de AICC, verantwoordelijk voor organisatie KC Venugopal, zei dat de partij maandag in alle districten protesten zal houden voor de kantoren van Life Insurance Corporation en de filialen van de State Bank of India.

De bijeenkomst over de Adani-kwestie was duidelijk tijdens de bijeenkomst die donderdagochtend door de president van het Congres en de leider van de oppositie in de Rajya Sabha Mallikarjun Kharge was bijeengeroepen, en de persconferentie door de niet-BJP-partijen later. Terwijl de TMC en AAP de vergadering bijwoonden, voegde de BRS zich later bij de persconferentie.

Advertentie Lees ook |Adani-hoofdpijn groeit: vlaggenschip zakt 28%, groep schrapt zijn FPO

Onder de aanwezigen op de vergadering waren Ramgopal Yadav van de Samajwadi-partij, Derek O Brien van de TMC, Vandana Chavan van de NCP, Sanjay Raut van de Shiv Sena Uddhav Thackeray-factie, Kanimozhi van de DMK, Elamaram Kareem van de CPI(M), Sanjay Singh van de AAP en de Binoy Viswam van de CPI.

Zowel de Lok Sabha als de Rajya Sabha konden geen zaken afhandelen vanwege protesten van de oppositie. In de toespraak van de president zouden de Kamers een bespreking beginnen over de motie van dank.

Kharge zei dat duizenden mensen in de LIC hebben geïnvesteerd en dat hun zuurverdiende geld “verkwist zou worden” vanwege de daling van de aandelen van Adani's Group. 'U kent de eigenaar van dit bedrijf… We willen weten hoe de overheid het LIC heeft toegestaan ​​om in dergelijke bedrijven te investeren. Waarom zetten ze druk?” hij zei. In algemeen belang, voegde de president van het Congres eraan toe, wilden ze “een grondig onderzoek naar de Adani-kwestie, hetzij door een JPC of een door het Hooggerechtshof gecontroleerd onderzoek. Ook dient er dagelijks gerapporteerd te worden over het onderzoek… anders hebben mensen geen vertrouwen meer in de LIC of banken in de publieke sector”, zei hij.

Advertentie

Sanjay Singh van de AAP viel de regering aan en noemde Adani “een goede vriend van Modi”, en zei dat hij de penningmeester van de BJP was. Het congres noemde de premier de “eerste mentor” van de zakenman, terwijl het hoofd van de media-afdeling, Pawan Khera, het stilzwijgen van de regering in twijfel trok.

Lees ook |#Politics | 'Pradhani' of 'Adani' niet India: Oppn haalt uit naar 'defensie' van Adani Group We willen premier Modi vertellen dat we niets te zeggen hebben als je je beste vriend bedriegt. Maar we zullen niet zwijgen als u de investeerders van India bedriegt – 29 crore-polishouders van de LIC en 45 crore-rekeninghouders van de SBI, “zei hij.

Congrescommunicatiehoofd Jairam Ramesh zei dat de regering ” is duidelijk in het nauw gedreven door de Adani-kwestie”. “Het wil niet dat het zelfs maar in het parlement wordt genoemd. Daarom werden beide Huizen voor vandaag verdaagd… zonder de oppositie zelfs maar de kans te geven om een ​​JPC te eisen voor deze maha megazwendel.”

Sinds 2014 heeft de oppositie twee keer een JPC-onderzoek geëist, naar de Rafale-vliegtuigdeal en het besluit tot demonetisering. Het werd beide keren geblokkeerd door de overheid.

© The Indian Express (P) Ltd