Home Svenska 3 skäl att undvika datorns inbyggda ljudkort

3 skäl att undvika datorns inbyggda ljudkort

0
Cianna Garrison/How-To Geek

Få människor bryr sig om att köpa dedikerade ljudkort nuförtiden, mer än gärna använda ljudhårdvaran som är inbyggd i deras moderkort eller bärbara dator. Men om du bara har använt inbyggt ljud kan du gå miste om ljud-nirvana.

Ljudkvaliteten är begränsad

Inbyggt ljud läggs ofta till ett moderkort som en bekvämlighet. Det är en komponent mindre att köpa och ljud är inte längre en valfri funktion på moderna datorer. Men som ett resultat av detta kan inbyggt ljud bara erbjuda det absoluta minimum när det kommer till ljudkvalitet.

Även om det kan vara bra för systemaviseringar eller den udda YouTube-videon, om du vill för att njuta av musik, spel, filmer eller annat innehåll där ljudkvalitet är viktigt, inbyggt ljud kan bli kort.

Detta kan presenteras som ljud som låter komprimerat eller dämpat. Du kanske upptäcker att ljudet saknar kraft och räckvidd. Detta är särskilt tydligt när du använder högtalare eller hörlurar av bättre kvalitet, där det inbyggda ljudchippet blir flaskhalsen snarare än högtalarna.

Oönskat brus är vanligt

Integrerat ljud delar sitt kretskort med många andra komponenter på moderkortet. Även om många använder skärmning kan du fortfarande märka surrande, väsande, sprakande eller andra ljudartefakter som orsakas av elektriska störningar.

Med tanke på hur integrerat ljud fungerar är det svårt att helt isolera de kretsar som överför ljudsignaler till dina högtalare. Detta kan också påverka ett dedikerat ljudkort i vissa fall, men det är mycket mindre troligt; de flesta dedikerade kort är noggrant utformade för att hålla ljudkretsarna fria från hörbara störningar.

RELATERAT: Hur får du bättre ljudkvalitet för bärbar dator

Den har förmodligen dålig förstärkning

Ljudsignalen som kommer från ditt inbyggda ljudchip förstärks så att passiva hörlurar och högtalare fortfarande kan höras när du ansluter dem. Om du använder förstärkta högtalare fungerar den interna ljudförstärkaren i huvudsak som en förförstärkare så att du får en stark ren signal.

Tyvärr har typiska integrerade ljudlösningar lågkvalitativ förstärkning som inte bara påverkar ljudkvaliteten utan fungerar inte bra med högimpedanshörlurar, vilket resulterar i låg volym ljud.

Inte allt ljud ombord är dåligt

Medan medioker ljudkvalitet är vanlig på de flesta moderkort ute i naturen, betyder det inte att allt ombordsljud är dåligt. Avancerade bärbara datorer och moderkort kan ha inkluderat ljud som utformats specifikt för att lösa dessa vanliga problem. Ljudkortet kan vara en separat modul, eller så kan DAC (Digital to Audio Converter) vara en avancerad modell som stöder ljud av högre kvalitet och fler funktioner. På samma sätt kan den ha en förbättrad intern förstärkare.

Med andra ord, anta inte att ditt inbyggda ljud är dåligt utan att faktiskt lyssna på det först. Det skulle vara olyckligt om du spenderade pengar på ett alternativ och det visar sig att ditt inbyggda ljud var lika bra!

RELATERAT: Hur du ändrar ljudvolymen i Windows 11

Dessa alternativ kommer att förbättra ditt ljud

Så om du har dåligt ljud ombord, vad kan du göra åt det? Vissa riktigt bra interna och externa substitut är faktiskt inte svåra att hitta. Dessutom, eftersom de flesta människor håller fast vid inbyggt ljud, tenderar alternativa produkter att fokusera på att erbjuda en bättre upplevelse snarare än ljud som är mitt på vägen.

Om du använder en stationär dator med en gratis PCIe-kortplats, den vanligaste lösningen är ett dedikerat ljudkort. Dessa kan variera i pris och funktioner, men även de mer budgetorienterade modellerna bör slå typiskt ljud ombord.

Creative Sound Blaster Z SE internt PCI-e-spelljudkort och DAC

Till ett rimligt pris kan du få en betydande uppgradering av din dators inbyggda ljud och få ytterligare en mängd extra ingångar för 7.1 surroundljud.

Amazon

104,49 $
109,99 USD Spara 5 %

Om du använder en bärbar dator eller inte har plats i din dator kan du också använda ett USB-ljudkort, ibland kallat en extern DAC. Dessa kan kosta lite mer än motsvarande internkort, men de har vissa fördelar. För det första kan du dela dem mellan olika datorer, och de är mycket mindre benägna att drabbas av ljudstörningar eftersom elektroniken är i en skärmad extern låda.

Creative Sound Blaster X4 Hi-Res 24bit/192kHz Extern USB DAC och Amp

Om din bärbara dator (eller stationära dator) inte kapar den i ljudavdelningen ur kartongen, tar denna USB DAC från Creative saker till nästa nivå, och sedan en annan nivå utöver det. Ingen PCIe-kortplats behövs.

Amazon

139,99 USD
 

Om du använder bra hörlurar kanske du istället vill köpa en dedikerad hörlursförstärkare. Det finns till och med modeller som använder analoga vakuumrör för det varma ljudet, även om hur effektivt detta tillvägagångssätt är väcker mycket debatt på ljudforum.

RELATERATCreative Sound Blaster X1 recension: En schweizisk armékniv DAC och hörlursförstärkare

USB-hörlurar som kommer med egna DAC:er är också ett bra alternativ om du inte bryr dig om externa högtalare alls. Anslut bara hörlurarna till en ledig USB-port och du är redo att köra. Hur mycket bättre detta är än ditt inbyggda ljud beror på kvaliteten på DAC:n och hörlurarna, men dessa hörlurar bör åtminstone undvika oönskade störningar, brum och andra otäcka ljud.

Slutligen, om du använder trådlöst ljud (antingen Bluetooth eller egna trådlösa lösningar) kringgår du också ditt inbyggda ljud. Beroende på kvaliteten på headsetet och dess DAC kan detta erbjuda en betydligt bättre ljudupplevelse. Tänk bara på att vissa trådlösa implementeringar kan introducera en märkbar mängd fördröjningar, vilket kan påverka spel, filmer och synkroniseringskänsliga program som videoredigeringsprogram.

The Best Headphones of 2023 Best Headphones Overall Sony WH-1000XM5 Amazon

398,00 $
 

Bästa budgethörlurarna Philips SHP9600 Amazon

64,99 USD
 

Bästa brusreducerande hörlurarna Sony WH-1000XM4 Amazon

348,00 $
 

Bästa trådlösa hörlurar Sennheiser Momentum 4 Amazon

278,38 $
$349,95 Spara 20%

Bästa trådbundna hörlurarna Sennheiser HD 650 Amazon

365,00 USD
499,95 USD Spara 27 %

Bästa träningshörlurar Adidas RPT-01 Amazon

139,86 $
 

Bästa studiohörlurar Beyerdynamic DT 770 PRO-hörlurar Amazon

159,00 $
 

LÄS NÄSTA < ul id="nextuplist">

  • › Så här ändrar du din ålder på TikTok
  • › Denna enorma böjda ultravida bildskärm från LG kostar 337 $ idag
  • › Få PC-kraft med surfplattaportabilitet i Surface Pro 9 för $200 rabatt
  • › Så här skärminspelning på iPhone
  • › Vad är en kondensatormikrofon och hur fungerar de?
  • › Nya HP Pro x360 Fortis är en 2-i-1 bärbar dator under 500 USD