'Worst-case scenario' ruimteafvalramp vermeden bij een bijna-ongeval: rapport

0
33

De Low-Earth orbit of LEO is de afgelopen jaren steeds meer bevolkt geraakt door de verspreiding van “constellaties” van satellieten van bedrijven als SpaceX en OneWeb. Deze baan rond de aarde zit echter boordevol ruimtepuin. Een bijna-ongeval tussen een raketlichaam en dode satelliet op 27 januari illustreerde hoe dicht we bij een ruimteramp zijn.

Ruimtetechnologiebedrijf LeoLabs illustreerde hoe twee ter ziele gegane objecten in de ruimte – een SL-8-raketlichaam (16511) en Cosmos 2361 (25590) – elkaar extreem dicht passeerden op een hoogte van 984 kilometer boven het oppervlak van onze planeet. Op basis van de radarvolggegevens van het bedrijf concludeerde het dat de twee objecten elkaar met een marge van slechts zes meter misten.

Volgens LeoLabs zou het hebben geresulteerd in een “ worst-case scenario” waarbij een uit de hand gelopen botsing een rimpeleffect zou veroorzaken dat tot meer botsingen zou leiden, wat uiteindelijk zou resulteren in duizenden stukjes ruimtepuin die tientallen jaren zouden kunnen aanhouden en ruimteverkenning moeilijker zouden maken.

Lees ook |Deze 'fee'-robot vliegt met de kracht van licht en wind en kan planten bestuiven

“Het is absoluut noodzakelijk dat we ons niet alleen richten op het vermijden van botsingen, maar ook op het verminderen van puin en het opruimen van puin om #SpaceDebris te bestrijden. Dit vereist investeringen in technologieën en missies voor het verwijderen van puin”, schreef LeoLabs in een Twitter-thread.

Terwijl ter ziele gegane satellieten en ander ruimteafval elkaar niet uit de weg kunnen gaan om botsingen te voorkomen, kunnen functionerende satellieten en het internationale ruimtestation manoeuvres uitvoeren om ze te vermijden. In oktober vorig jaar moest ISS zijn stuwraketten vijf minuten lang afvuren om puin te ontwijken van een Russische Cosmos 1408-satelliet die het land in 2021 opblies als onderdeel van een anti-satellietaanvaltest.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

JCB Literatuurprijs 2022-winnende vertaler Baran Farooqi over groei…

Delhi Confidential: Meet, greet en part in Parliament

In Jamtara veranderden oude panchayatgebouwen in bibliotheken en studiekringen…

Budget 2023: het juiste belastingregime kiezenMaandelijks abonnement om toegang te krijgen tot Budget