Wat verhoogt het risico op diabetes? Bewerkte voedingsmiddelen zoals instantnoedels, energierepen en drankjes zijn schadelijk voor je lichaam

0
34

“Doc, als ik naar het buitenland reis, neem ik veel voorverpakt Indiaas eten mee. Is dat goed?” “Mijn zoon neemt voor elke maaltijd verpakte noedels. Zal het zijn groei en gezondheid schaden? Dergelijke vragen van mijn patiënten nemen dagelijks toe, evenals de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen. Momenteel consumeert tot 30 procent van de bevolking in lage-middeninkomenslanden ze. In India is de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen sinds 2012 verdubbeld.

Wat zijn bewerkte en ultraverwerkte voedingsmiddelen?

Elk voedsel dat op een of andere fysieke of chemische manier (meestal industrieel) is veranderd, wordt bewerkt voedsel genoemd. Wanneer vijf of meer industriële formuleringen worden toegevoegd met behulp van geavanceerde industriële apparatuur, wordt dit ultraverwerkt voedsel genoemd. Na het schoonmaken, invriezen, voorkoken en frituren worden verschillende ingrediënten toegevoegd, wat de meest schadelijke stap is voor de gezondheid. Enkele van deze ingrediënten zijn wei-eiwit, gluten, caseïne, lactose, gehydrogeneerde oliën, gehydrolyseerde eiwitten, soja-eiwitisolaat, maltodextrine, invertsuiker en fructose-glucosestroop. Dan liggen deze levensmiddelen, in aantrekkelijke verpakkingen, klaar voor alle gemakswinkels en superbazaars. Verwerking van verschillende voedingsmiddelen verhoogt hun smaak en houdbaarheid.

Bekende voorbeelden van bewerkte voedingsmiddelen zijn ontbijtgranen, ingeblikte producten, instantsoepen, instantmaaltijden/noedels, gearomatiseerde aardappelchips, gearomatiseerde candybars, energierepen, tafelsauzen, gereconstitueerd vlees (bijv. Worsten) enzovoort. Enkele voorbeelden van ultrabewerkte voedingsmiddelen die in India verkrijgbaar en geconsumeerd worden, zijn onder meer verpakte babygraanproducten, verpakte vruchtensappen, gezoete koolzuurhoudende dranken, energiedranken, zoete Indiase verpakte snacks, 'gezonde' dranken, de meeste koekjes en kant-en-klare pasta's of pizza's. Het enige “goede” is dat deze voedingsmiddelen goed smaken en dat veel mensen eraan verslaafd zijn.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

UPSC Key- 2 februari 2023: weten over EU-begroting 2023-24

Adani-besmetting verspreidt zich terwijl de Indiase benchmark de correctie nadert

Japanse literaire gigant Haruki Murakami publiceert na zes jaar nieuwe roman

Uniebegroting 2023 | Na gericht te zijn op armen op het platteland en in de stad, een signaal voor 2024: …Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget

Wat zijn schadelijke ingrediënten in bewerkte voedingsmiddelen?

Er kunnen meerdere problemen zijn met de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen. Deze bevatten veel calorieën, zout en suiker. Wat nog belangrijker is, is dat deze voedingsmiddelen een hoog gehalte aan transvetten bevatten, een vorm van vet die zeer schadelijk is voor de menselijke gezondheid. Goede voedingsstoffen zoals eiwitten en vezels zijn over het algemeen laag.

Bovendien, en slecht onderzocht, bevatten deze voedingsmiddelen schadelijke additieven en nieuw gevormde verbindingen. Verder kan de verpakking chemicaliën bevatten die bekend staan ​​als hormoonontregelaars, die op nog onbekende wijze de gezondheid kunnen aantasten. De volgende elementen kunnen bijvoorbeeld schadelijk zijn voor de gezondheid.

1. Carrageen en carboxymethylcellulose (CMC): verdikkingsmiddelen die gewoonlijk worden gebruikt in formuleringen van vlees- en zuivelproducten (er is aangetoond dat ze verband houden met darmontsteking).

2. Emulgatoren en stabilisatoren: deze worden vaak toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen en kunnen stofwisselingsstoornissen veroorzaken.

3. Verontreinigingen in verpakkingen:

Advertentie

a. Synthetische verbindingen zoals bisfenol A zijn alom aanwezig in voedselverpakkingen, kunnen de voortplantingsfunctie bij mannen aantasten en het risico op kanker verhogen.

b. Ftalaten zijn een andere klasse synthetische chemicaliën die vaak worden gebruikt in voedselverpakkingen en die het potentieel hebben om te werken als xenohormonen (chemicaliën die menselijke hormoonachtige effecten kunnen produceren).

Wat zijn de slechte gezondheidseffecten van bewerkte voedingsmiddelen? ?

Een resultaat dat in veel onderzoeken consistent is, is gewichtstoename. Dit wordt vooral gezien bij jonge individuen en is vooral zorgwekkend voor India, waar obesitas bij kinderen toeneemt. Een nauw verwante associatie is het “metabool syndroom”, een conglomeraat van verschillende risicofactoren, waaronder obesitas (met name overtollig buikvet), hoge bloeddruk en bloedsuikerspiegel en een gestoord cholesterolprofiel. Momenteel heeft ongeveer 1/3e van de stedelijke Indiase bevolking dit syndroom. Dit metabool syndroom is een voorloper van hartaandoeningen. Enkele onderzoeken tonen aan dat overmatige consumptie van bewerkte voedingsmiddelen verband houdt met onregelmatige darmen. Hoewel COVID-19 het aantal mensen met psychische problemen heeft doen toenemen, wordt depressie ook in verband gebracht met bewerkte voedingsmiddelen.

Advertentie

Maar er zijn ernstigere gevolgen verbonden aan bewerkte voedingsmiddelen; diabetes is er één, hartaandoeningen, beroertes en sterfgevallen door welke oorzaak dan ook zijn de andere gevaarlijke. En het onderzoek naar veel andere uitkomsten, zoals kanker, is nog maar net begonnen.

Ik ben bang om bewerkte voedingsmiddelen te eten. Wat eet ik nu?

Veel patiënten vragen me: “Doc, eten is een van de belangrijkste geneugten van het leven. Hoe kan ik stoppen met het eten van mijn eten op deze manier?” Mijn gebruikelijke antwoord is: “Beperk uw inname van bewerkt voedsel tot één dag per week en eet de rest van de dagen meer onverwerkt voedsel. En lees de voorkant van de verpakkingsetiketten terwijl je verpakt voedsel van de markt koopt, waardoor je keuzes worden beperkt tot die met de minste zout-, suiker- en vetgehalten. Ik benadruk verder dat de reclame in de branche (vaak door beroemdheden) meestal misleidend is, ga er niet langs. Echte informatiebronnen zijn onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de regering van India en enkele belangengroepen.

Tot slot, en het allerbelangrijkste, hebben “echt voedsel”. Deze onbewerkte voedingsmiddelen omvatten vers fruit, groenten, volle granen, noten, vlees, peulvruchten, kwark (niet gearomatiseerde yoghurt) en melk. Kook thuis op de traditionele manier, maar met gezonde oliën met minder verzadigde vetten, en eet vers.

(Dr. Misra is Padma Shree winnaar en auteur van het boek Diabetes with Delight)

© IE Online Media Services Pvt Ltd