Varför jamar katter?

0
35
New Africa/Shutterstock.com

Katter kanske inte har samma rykte om att göra buller som hundar gör, men de är definitivt långt ifrån tysta. Med tanke på hur komplicerade katter är som varelser, men om du någonsin har undrat exakt varför katter jamar, kommer du förmodligen inte att bli förvånad över att finna att svaret inte är enkelt.

< p>Intressant nog, varför en katt jamar vid en given tidpunkt beror på ett antal faktorer, inklusive hur gammal den är, vem jamaren riktar sig mot och exakt vad det är som katten vill ha. Det här är vad du behöver veta om kattjavar i en mängd olika situationer.

Innehållsförteckning

Varför jamar kattungar?
Varför jamar katter som vuxna?
Vilka andra ljud gör katter?

Varför jamar kattungar?

RELATERAT De bästa kattleksakerna

Kattungar tenderar att jama mycket—och i stort sett alla vokaliseringar de gör är avsedda att kommunicera med eller väcka uppmärksamhet från sina mammor. Kattungar kan faktiskt vokalisera nästan så fort de föds, så naturligtvis börjar de använda sina ljudbildande förmågor direkt. När allt kommer omkring beror deras överlevnad på det tills de är tillräckligt stora för att ta hand om sig själva.

En av huvudtyperna av kattungars röst är isoleringsropet—en jam eller jam som kattungen skickar ut när dess mamma är frånvarande för att uppmuntra henne att återvända till boet. Enligt en studie som publicerades 2012 i tidskriften Frontiers of Zoology, är dessa isoleringsanrop inte alltid desamma; kattungar har specifika isoleringsanrop i sin repertoar för att spegla olika typer av isoleringssituationer.

Ung 24 Kattleksaker

Håll din kattunge underhållen.

Amazon

11,99 USD
12,99 USD Spara 8 %

< p>Samtidigt fann en studie från 2017 publicerad i tidskriften Animal Behavior att kattungar’ isoleringssamtal förändras ganska snabbt under de första två månaderna av deras liv, och blir både mindre frekventa och mindre intensiva efter den första månaden eller så. (Mödrar svarar också olika på samtalen när kattungarna blir äldre, med deras “villighet att återvända till boet eller återförenas med sina kattungar [minskar] markant” ju närmare avvänjningsåldern kattungarna kommer.)

Kattungar jamar också på sina mammor av ett antal andra anledningar, inklusive när de är hungriga, rädda eller kalla. Tanken är att mjauen ska få sin mammas vård för att hjälpa till att lindra deras nöd eller tillfredsställa deras krav. Om kattungar har kullkompisar kan de också kommunicera med sina syskon genom jamar, främst för att sätta gränser.

RELATERATDe bästa kattkullarna

Som certifierad kattbeteendekonsult Marilyn Krieger sa till Catster 2017, “Om brottningen och leken blir för intensiv eller man blir skadad, kommunicerar den lille sin ångest genom högljudda jamar. Detta är vanligtvis tillräckligt för att kattungarna ska backa och sluta leka.”

Kittenhood varar i ungefär det första året av en katts liv. Som är fallet med tidig utveckling hos ett stort antal varelser, sker övergången mellan kattungdom och vuxen ålder i etapper: Efter cirka sex eller sju månader har kattungar vanligtvis tappat sina mjölktänder och fått sina vuxna tänder; efter ungefär ett år är de redo att börja äta mat inriktad på vuxennäring, snarare än kattungarnas näring; men kattungeliknande beteenden kan ofta hålla sig kvar tills katten är runt ett och ett halvt år gammal.

Men jamar? Det går ganska snabbt för allt eftersom kattungar får mer självständighet och kan ta ansvar för sin egen överlevnad. Men även om katter kanske jamar mindre som vuxna, slutar de inte helt, eller åtminstone gör de det inte om katten bor med människor.

Varför jamar katter som vuxna?

Alena Ozerova/Shutterstock.com

Så här är grejen med jamar: När katter väl växer upp slutar de oftast jama på varandra. Vi vet detta på grund av vad vi har observerat hos vilda katter. Som en studie publicerad i Journal of Veterinary Science i januari 2020 påpekade, hörs jamning sällan i “katt till katt-interaktion,” och nästan aldrig i kattkolonier eller grupper av vilda katter.

Tamkatter jamar dock inte på andra katter i händelse av att de bor i ett hushåll med flera katter. Vuxna katter, visar det sig, använder jamar nästan uteslutande för att kommunicera med människor.

BEWISHOME Cat Träd

Skydda dina möbler från klor med ett kattträd.

Amazon

89,90 USD
94,90 USD Spara 5 %

Intressant nog är dock att när vuxna katter jamar på människor är slutmålet vanligtvis inte alltför olikt målet kattungar har när de jamar på sina mammor. Som ASPCA konstaterar jamar vuxna katter ofta för att hälsa på människor, för att be om uppmärksamhet (som lektid eller husdjur) eller för att be om mat. De kanske också jamar för att göra ett tillkännagivande, som när de ger dig en av sina leksaker (“Titta vad jag hittade!”), eller för att begära något annat som de vill, som att bli släppt ut eller tillbaka in om de är bekväma med att gå utomhus.

Precis som de gör när de är kattungar, jamar vuxna katter på sina människor för att få vård och uppmärksamhet, det vill säga de jamar så att deras skötare kan hjälpa dem att hantera deras önskemål och behov, från mat till tröst och allt möjligt emellan.

Feline Greenies

Ge dem godsaker och ta hand om deras tänder.

Amazon

9,48 USD
 

Hur varje enskild katt jamar på människor beror dock till stor del på kattens specifika miljö—och på de specifika människor som de faktiskt umgås med. Som antrozoologen John Bradshaw noterar i sin bok Cat Sense, tenderar katter att utveckla “en repertoar av olika jamar” för användning under olika omständigheter baserat på hur deras människor reagerar på de ljud de gör.

“Hur [utvecklingen av denna repertoar] utvecklas kommer att bero på vilka jamar som belönas av ägaren, genom att uppnå vad katten vill ha—en skål med mat, en gnidning på huvudet, öppna en dörr,“ 8221; skriver Bradshaw.

RELATERATDe bästa kattmyntleksakerna för Din katt

Det vill säga, genom försök och misstag lär sig katter vilka jamar som resulterar i att deras människor ger dem vad de vill ha och anpassar sina kommunikationsmetoder därefter. På så sätt utvecklar katter och deras människor gradvis ett individuellt ‘språk’ som de båda förstår, men som inte delas av andra katter eller andra ägare.”

Med andra ord: Hur du och din katt kommunicerar är olik hur något annat människa-katt-par kommunicerar&#8212 ;rätt ner till de enskilda jamarna.

Vilka andra ljud gör katter?

RELATERATKommer inte katten använda skrapstolpen? Prova dessa tricks

Mjau är dock inte det enda sättet som katter kommunicerar röstmässigt på; alla jamar kan vara kattvokaliseringar, men inte alla kattvokaliseringar är jamar. Faktum är att katter använder alla möjliga olika ljud för att göra sina tankar och känslor kända.

År 1978 kodifierade Mildred Moelk ett identifieringssystem som fortfarande används ofta idag som delar in kattvokaliseringar i tre kategorier: Murmur eller ljud som produceras när kattens mun förblir stängd; “fasta vokalmönster,” eller ljud som produceras när kattens mun “öppnas och sedan gradvis stängs”; och öppna ljud, eller “ljud som produceras medan munnen hålls spänt öppen i en position.”

Meows, tillsammans med tjut och yowls, faller under den andra kategorin; under tiden spinnar och trillar och gör upp det första, medan morrande, morrande, väsningar, spott, pladder och kvittrande utgör det tredje. Katter kan använda valfritt antal ljud eller kombinationer av ljud för att kommunicera både med människor och varandra.

Dessutom, kattljud “uppstår inte i ett vakuum,” som certifierad tillämpad djurbeteendeist Suzanne Hetts, Ph.D. berättade för Humane Society of the United States of America 2015. Kroppsspråket som åtföljs av jamar och andra ljud som en katt kan göra är också en del av deras kommunikationsstil.

RELATERATÄr katter lika lojala som hundar?

Om du tolkar en katts jamar som en inbjudan att klappa den, till exempel, bara för att upptäcka att när du sträcker ut handen drar sig katten ifrån din hand—ja, det är din katt som berättar att den faktiskt inte letar efter husdjur just nu; den vill ha något annat.

Jar din katt på dig när den försöker leda dig någonstans? Det är en ganska tydlig indikation på vad den vill också. Var uppmärksam på din katts öron, svans och ögon, såväl som alla andra fysiska beteenden den kan visa när den jamar; att göra det är nyckeln till att ta reda på vad ditt husdjur letar efter från dig.

Sammanfattningen är att vi inte nödvändigtvis kan lita på enbart jamar för att avgöra vad våra katter vill ha av oss— men om de jamar, då vet vi åtminstone att vi ska börja försöka pussla ut deras exakta behov.

Oavsett vilket är åtminstone en sak säker: om din katt står framför sin matskål och jamar hos dig är det förmodligen dags för middag.