USA anklagar fyra i samband med mordet på Haitis president

0
88

Skrivet av Chris Cameron

Tre haitiska amerikaner och en colombiansk medborgare har anklagats i USA för inblandning i mordet 2021 på Haitis president Jovenel Moïse, rättvisan Avdelningen sade på tisdagen.

Tillkännagivandet av anklagelserna från den federala regeringen – mer än 18 månader efter mordet på Moïse – skisserade en utbredd konspiration för att mörda den haitiska ledaren och ta makten, med stöd av en icke namngiven f.d. Haitis högsta domare, colombianska legosoldater och en illegal vapentransport från USA.

Beslutet att åtala de fyra männen, som anses vara några av huvudmännen i mordkomplottet, i USA är en indikation på den kroniska dysfunktionen i det haitiska rättssystemet. Statliga institutioner har sönderfallit efter mordet på Moïse, och förhållandena i landet har förvärrats under de senaste månaderna.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

UPSC Key- 2 februari 2023: Få reda på unionens budget 2023-24

Adani-smittan sprider sig när indiskt riktmärke närmar sig korrigering

< /figure>Japanska litterära jätten Haruki Murakami publicerar ny roman efter sex år

Unionens budget 2023 | Efter att ha riktat in sig på fattiga på landsbygden och i städerna gavs en signal från 2024: …Månadsplan för att få tillgång till budget

Tre av de fyra männen anklagades för konspiration i mordet på Moïse: James Solages och Joseph Vincent, som är dubbla haitiska amerikanska medborgare, och Germán Alejandro Rivera García, en colombian som anklagas för att ha lett en grupp legosoldater som verkar i Haiti.

Dr. Christian Emmanuel Sanon, en annan dubbel haitisk amerikansk medborgare, åtalades för anklagelser om smuggling.


Misstänkta för mordet på Haitis president Jovenel Moise, bland annat de haitisk-amerikanska medborgarna James Solages, vänster, och Joseph Vincent, andra vänster, visas för media vid General Direction of Police i Port-au-Prince, Haiti, 8 juli 2021. (AP, Arkiv)

Tre andra män hade redan åtalats i USA i samband med mordkomplottet. Huruvida andra mäktiga affärs- och politiska personer i Haiti – inklusive några högre tjänstemän i den nuvarande regeringen – konspirerade i komplotten förblir en central fråga i fallet.

Annons

De fyra nyligen åtalade männen är planerade att göra sin första framträdande i domstol i Miami på onsdagseftermiddagen, efter att ha överförts till amerikanskt förvar på tisdagen. De greps i Haiti strax efter mordet på Moïse och hade suttit fängslade där sedan dess.

Haitiska myndigheter hade vid tidpunkten för Sanons arrestering sagt att de trodde att han ville ta makten åt sig själv som president. Men han anklagades inte för konspiration att begå mord, som de tre andra männen hade varit.

Solages och Sanon hade träffats i april 2021, sade justitiedepartementet, “för att diskutera regimförändringar i Haiti och stöd för Sanon, en blivande haitisk politisk kandidat.”

Annons

Efter det mötet, tillade avdelningen, fick de två männen en lista över utrustning som behövdes för “regimändringsoperationen”, inklusive gevär, maskingevär, tårgas, granater, ammunition och skottsäkra västar.

Rättvisan. Avdelningen sa att Sanon sedan konspirerade med andra i juni 2021 för att skicka pansar från södra Florida till Haiti för att användas av en grupp av 20 colombianska legosoldater, ledda av García, “som rekryterades för att hjälpa till i operationen och ge säkerhet till Sanon.”

Senare i juni 2021 hävdar klagomålen att “stödet för president Moïses ersättare övergick till en före detta domare i Haiti i högsta domstolen” som skyddade en komplott för att arrestera och fängsla Moïse, och undertecknade ett dokument som “anspråkade att ge immunitet i Haiti till dem som deltog i operationen.”

Senast den 6 juli 2021, dagen före mordet, hade planen ändrats, enligt justitiedepartementet: Solages meddelade Vincent, García och andra konspiratörer att de skulle döda Moïse.

Solages, Vincent och García riskerar livstids fängelse om de döms. Sanon riskerar upp till 20 års fängelse om han döms.