“Unity mall” i varje delstatshuvudstad: Vad budgeten säger

0
34

Finansminister Nirmala Sitharaman tillkännagav i budgeten att stater skulle uppmuntras att inrätta ett “Unity Mall” i sina huvudstäder, sina mest framstående turistcentra eller sina finansiella huvudstäder.

Vad är en unity mall?

FM specificerade inte vad “unity mall” skulle vara, dess fysiska eller icke-fysiska struktur eller hur den skulle fungera . Men hon sa att enhetsgalleriorna skulle fokusera på marknadsföring och försäljning av statens egna “ODOPs (ett distrikt, en produkt), GI-produkter och andra hantverksprodukter, och för att tillhandahålla utrymme för sådana produkter av alla andra stater”.

För närvarande är en Ekta Mall i drift nära statyn av enhet, som ligger cirka 3,5 km från statyn vid Ekta Nagar i Kevadia. Ekta gallerian – Unity in Handicrafts Diversity är ett showroom med hantverk från olika delstater i Indien. Utspridda över 35 000 kvadratmeter med två våningar, har köpcentret 20 emporier tillägnade stater’ traditionella textilier och hantverkshantverk.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Delhi Konfidentiellt: Möt, hälsa och delta i parlamentet

I Jamtara förvandlades gamla panchayat-byggnader till bibliotek och studiecirklar…

Budget 2023: Att välja rätt skattesystem

3 februari 1983, för fyrtio år sedan: Rajiv Gandhi stigerMånadsplan för att få tillgång till budget Även i Explained |MISHTI, Amrit Dharohar, PM PRANAM: Conservation initiatives in the Budget

Vad är ODOP?

Ett distrikt, en produkt är ett initiativ från regeringen som syftar till att göra regionala produkter mer tillgängliga, samtidigt som de ger kapital till dem som producerar dem. Enligt systemet identifierar staten huvudprodukten för ett distrikt och erbjuder sedan stöd för dess bearbetning, lagring och marknadsföring.

Dessa produkter kan vara lättfördärvliga jordbruksprodukter, spannmålsbaserade produkter eller livsmedelsprodukter som mango , potatis, kött och fiske. Systemet stöder också traditionella och innovativa produkter inklusive avfallsprodukter, såsom honung och ätbara örter.

Vad är GI?

A geografisk indikation (GI)-tagg ges till jordbruks-, natur- eller tillverkade produkter som kommer från ett specifikt geografiskt område på grund av vilka de har unika egenskaper och kvaliteter, enligt APEDA (Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority). I huvudsak garanterar taggen att produkten kommer från det specifika området. Det är ett slags varumärke på den internationella marknaden.

Unionens budget 2023: Allt du behöver veta

Annons

  • ↗️ Finansminister Nirmala Sitharaman' 8217;s Union Budget 2023 har några stora takeaways
  • ↗️ Först, vad alla har sett fram emot: förändringar i det nya inkomstskattesystemet. Hon har gjort det nya skattesystemet mer attraktivt. Det sker förändringar i rabattgränsen och i skatteplattor. Vad betyder detta för skattebetalarna?
  • ↗️ FM Sitharaman föreslog en ökning på 33 % av investeringsutgifterna, vilket höjde det till 10 lakh crore. Detta är det största under det senaste decenniet. Vad betyder det?
  • ↗️ Vissa artiklar blir billigare och andra blir dyrare på grund av ändrade tullavgifter. Här är en lista
  • ↗️ Kapitalutlägget för järnvägarna har höjts till det högsta någonsin – Rs 2,40 lakh crore. Regeringen försöker skapa fler jobb
  • ↗️ FM Sitharaman sa att budgetunderskottet kommer att falla till 5,9 % av BNP. Vad betyder det för intressenterna?
  • ↗️ FM kallade det för ‘första budgeten för Amrit Kaal’. Premiärminister Narendra Modi sa att det kommer att bygga en stark grund för ett utvecklat Indien. Vad sa oppositionsledare?