Russische journalist bij verstek veroordeeld tot acht jaar cel wegens 'nepnieuws'

0
76

De prominente Russische journalist Alexander Nevzorov is woensdag door een rechtbank in Moskou bij verstek veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf nadat deze hem schuldig had bevonden aan het verspreiden van “nepnieuws” over het Russische leger.

Onderzoekers openden vorig jaar een zaak tegen Nevzorov wegens berichten op sociale media waarin hij de Russische strijdkrachten beschuldigde van het opzettelijk beschieten van een kraamkliniek in de Oekraïense stad Marioepol, een de bewering die Moskou zei was onjuist.

De rechtbank zei in een verklaring dat hij zijn ambtstermijn in een strafkolonie zou uitzitten als hij ooit terugkeerde naar Rusland, en dat hij vier jaar lang geen internetcontent mocht beheren.

>

Nevzorov, die een YouTube-kanaal beheert met bijna 2 miljoen abonnees, noemde het onderzoek tegen hem belachelijk en verliet vorig jaar maart samen met zijn vrouw het land. invasie, die de oorlog een “misdaad” en Oekraïne is het slachtoffer.

Alleen verhalen van abonneesAlles bekijken

UPSC-sleutel – 2 februari 2023: weten over de begroting van de Unie 2023-24

Besmetting met Adani verspreidt zich terwijl de Indiase benchmark de correctie nadert< /figuur>Japanse literaire gigant Haruki Murakami publiceert na zes jaar nieuwe romanBegroting van de Unie 2023 | Na zich te hebben gericht op armen op het platteland en in de steden, een signaal uit 2024: …Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget

Acht dagen na de invasie van Oekraïne afgelopen februari, heeft Rusland een wet aangenomen die gevangenisstraffen tot 15 jaar vaststelt voor degenen die zijn veroordeeld voor het opzettelijk verspreiden van 8220;nep” nieuws over het Russische leger.

Rusland heeft sindsdien de toegang geblokkeerd tot nieuwssites die inhoud publiceren die in strijd is met de officiële lijn van Moskou over het conflict, terwijl tientallen Russische en internationale nieuwsuitzendingen zijn vertrokken het land.