#Politiek | Strategie 'Overbelofte, onvoldoende waarmaken', 'verkiezingsgericht', 'negeert welzijn': Oppn reageert op Begroting

0
62

De oppositie reageerde scherp op de Uniebegroting 2023-’24 die minister van Financiën Nirmala Sitharaman woensdag presenteerde en beweerde dat het de inflatie en de werkloosheid zou verhogen. Ze beschuldigden de regering van het negeren van 'welvaartsregelingen' en zeiden dat onderwerpen als de Minimum Support Price (MSP) voor boeren, werkgelegenheid en jongeren werden genegeerd.

Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal zei dat de nationale hoofdstad werd gegeven “stiefmoederlijk” behandeling in de EU-begroting “opnieuw”.

Ook in Political Pulse ziet |PMAY-Rural fund grote sprong in EU-begroting; NREGS toewijzing gekort

“Delhiites zijn opnieuw uitgedeeld als stiefmoederlijke behandeling. De inwoners van Delhi betaalden vorig jaar Rs 1,75 lakh crore aan inkomstenbelasting. Daarvan is slechts Rs 325 crore aan Delhi gegeven voor ontwikkelingswerk. Dit is volkomen onterecht,” zei Kejriwal.

Jairam Ramesh, het congres-carcess-in-lage communicatie-lading , vergeleek de begrotingstoewijzingen en uitvoering van vorig jaar.

Hij voegde eraan toe: “De realiteit ligt voor iedereen. De uitgaven zijn heel laag in vergelijking met het toegewezen bedrag. Dit is de OPUD-strategie van PM Modi voor headline management – te veel beloofd, te weinig geleverd.”

Persbureau PTI citeerde West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee noemde de begroting “totaal opportunistisch” en “anti-mensen”. Ze beweerde ook dat de EU-begroting was opgesteld met het oog op de Lok Sabha-verkiezingen van 2024.

Must Read |Budget 2023: Govt verlaagt de toewijzing van premier Kisan Samman Nidhi met 13,33 procent

Samajwadi Partijchef Akhilesh Yadav zei in een tweet dat de begroting “nirasha(wanhoop)” in plaats van “asha(hoop)” aan de mensen van het land.

Yadav beweerde dat de begroting de inflatie en de werkloosheid verder verhoogt, en zei: “De BJP voltooit een decennium van haar begrotingen, maar toen ze niets gaf aan de eerder openbaar gemaakt, wat geeft het nu? Dit budget komt ten goede aan een paar rijke mensen.

Bahujan Samaj Party supremo Mayawati zei in een tweet: “Voor hen is er alleen maar praten. Het is beter als het budget meer voor het land is dan voor de partij.”

Ze voegde eraan toe: 'Net als eerder in het land bleven ook de afgelopen negen jaar de begrotingen van de centrale overheid binnenkomen, waarin aankondigingen, beloften, claims en hoop werden overspoeld. Ze werden allemaal overbodig toen de middenklasse van India te maken kreeg met de problemen van inflatie, armoede en werkloosheid enz. en werd teruggebracht tot de lagere middenklasse.”

De BSP-chef vervolgde met te zeggen dat het regeringsbeleid ;de grootste impact op het leven van miljoenen arme boeren en andere hardwerkende mensen die verbonden zijn met het platteland van India.

Advertentie

Mehbooba Mufti, chef van de Democratische Volkspartij (PDP), zei in gesprek met persbureau ANI: “Deze begroting is dezelfde die de afgelopen 8-9 jaar binnenkwam. Belastingen gingen omhoog, geld werd niet besteed aan sociale voorzieningen en subsidies. Belasting wordt geïnd voor sommige vriendjeskapitalisten & grote zakenlieden. Publiek zou moeten profiteren van belastingen, maar het breekt hun rug.”

“In plaats van hen (gewone mensen) te laten profiteren, worden sociale voorzieningen en subsidies geschrapt. Mensen die boven de armoedegrens waren gestegen, zijn weer onder de armoedegrens gezakt”, voegde ze eraan toe.

Yogendra Yadav, leider van de Swarajya-partij, merkte op dat het budget voor onderwijs en gezondheid werd verlaagd.

Dimple Yadav, parlementslid van Mainpuri, zei tegen persbureau ANI: “Het is een begroting die is gepresenteerd met het oog op de verkiezingen, terwijl er enkele versoepelingen zijn voor de middenklasse. De regering heeft niets gezegd over MSP voor boeren, werkgelegenheid & jeugd. Spoorwegen werden ook buiten beschouwing gelaten in deze begroting. Het is een teleurstellende begroting geweest.”

Advertentie

De BJP zei echter dat de begroting rekening hield met alle geledingen van de samenleving.

Vakbondsminister Rajnath Singh zei dat het gericht was op groei en welzijn met als prioriteit steun te verlenen aan boeren, vrouwen, gemarginaliseerde delen en de middenklasse, terwijl plaatsvervangend hoofdminister van Maharashtra, Devendra Fadnavis, het Sarvajanahitai (welzijn voor iedereen) noemde. Haryana CM Manohar Lal Khattar zei: “Het was een revolutionaire begroting die verlichting zal bieden aan elk deel van de samenleving”.

Alleen abonneesVerhalenAlles bekijken

Delhi Confidential: Meet, greet en part in Parliament

In Jamtara veranderden oude panchayat-gebouwen in bibliotheken en studiekringen …Budget 2023: het juiste belastingregime kiezen3 februari 1983, veertig jaar geleden: Rajiv Gandhi stijgt Maandelijks plan om toegang te krijgen tot budget

(met input van bureaus)