Pakistan: Antalet explosioner i Peshawar-moskén stiger till 100 när utredningen inleds om säkerhetsbrister

0
109

Dödssiffran till följd av självmordsattacken steg till 100 på tisdagen efter att räddningsarbetare hämtat fler kroppar från skräpet från den ödelade moskén inuti en stor polisanläggning, medan en utredning pågår om hur bombplan smög in i högsäkerhetszonen i Pakistans nordvästra stad Peshawar.

Enligt säkerhetstjänstemän sprängde självmordsbombaren som var närvarande på första raden under Zuhr (eftermiddags)bönen i måndags sig själv i luften, vilket fick taket att kollapsa på de tillbedjare – en av Pakistans dödligaste attacker de senaste åren.

Lady Reading Hospital (LRH) talesperson Mohammad Asim sa att 100 kroppar hade förts till den medicinska anläggningen.

Asim sa att 53 skadade behandlades för närvarande medan sju hade lagts in på intensivvårdsavdelningen (ICU). Han sa att de flesta av de skadade var utom fara.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

UPSC-nyckel – 2 februari 2023: Få reda på unionens budget 2023-24

Adani-smittan sprider sig när indiskt riktmärke närmar sig korrigering

Japanska litterära jätten Haruki Murakami publicerar ny roman efter sex år

Fackets budget 2023 | Efter att ha riktat in sig på fattiga på landsbygden och i städerna gavs en signal från 2024: …Månadsplan för att få tillgång till budget

De flesta av offren var poliser. Åtminstone en biträdande polischef, fem underinspektörer och moskéns böneledare Maulana Sahibzada Noorul Amin var bland de döda.

Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), känd som pakistanska talibanerna, tog på sig ansvaret för självmordsattacken, sade att det var en del av en hämndattack för den dödade TTP-befälhavaren Umar Khalid Khurasani som dödades i Afghanistan i augusti förra.

Enligt polisens kontrollrum Peshawar fördes mer än tvåhundra skadade till sjukhuset Lady Reading.

Annons

Polisen i huvudstaden, Peshawar (CCPO) Ejaz Khan berättade för Geo TV att chefen för den misstänkte självmordsbombare återfanns från sprängplatsen.

Den misstänkte bombmannen identifierades som den 37-årige Mohammed Ayaz, son till Salim Khan från Mohmand-byrån. “Det är möjligt att angriparen redan befann sig på polislinjen före sprängningen och att han kan ha använt ett officiellt fordon [för att ta sig in],” han sa. “(The) CTD utreder fallet,” sa han.

Misstänkt bombplan från Peshawar-moskéns explosion identifierades som Mohammed Ayaz. (PTI-foto)

På tisdagen drog räddningspersonal ut nio personer levande från skräpet. “Närmare 300-400 poliser ber vanligtvis bön vid Zuhr-tiden. Om en sprängning har ägt rum innanför polisens linjer är det ett säkerhetsbortfall (och) en utredning av saken kan avslöja ytterligare,” sa han.

Annons

Bombmannen gick in i den mycket säkrade moskén innanför polisens linjer där fyra säkerhetslager fanns på plats.

Provinspolischefen Moazzam Jah Ansari sa att de undersöker explosionen och hur bombplanen smög sig in i den starkt befästa moskén i området Polislinjer.

Han uttryckte farhågor om att bombmannen kan ha vistats vid polisens linjer före explosionen eftersom det finns familjekvarter också innanför polisens linjer.

Åsikt | Vad Peshawar-attackerna betyder för Pakistans föränderliga jehadikarta

Ansari medgav allvarliga säkerhetsbortfall av polisen och beordrade en omfattande utredning av explosionen.

När han pratade med media här på tisdagen sa han att sökprocessen för inträde till polislinjerna endast var begränsad till huvudporten till polislinjerna. Han sa att 10-12 kg sprängämnen användes i explosionen. Sprängämnen i delar flyttades till polislinjer när byggverksamhet pågår i dessa dagar i polislinjer.

Annons

Högkvarteret för Peshawar-polisen, Counter-Terrorism Department (CTD), Frontier Reserve Police (FRP), Elite Styrka och telekommunikationsavdelningar finns också nära sprängplatsen.

En undersökningskommitté på hög nivå har tillsatts för att undersöka säkerhetsbristerna. En förundersökningsrapport om explosionen har skickats till premiärminister Shehbaz Sharif.

Annons Människor bär kistan under en begravning för en polis som dödades i måndagsR självmordsbomb i en moské i Peshawar. (AP)

Under tiden erbjöds begravningsböner för sex poliser, inklusive biträdande polisintendent, tidigare i tisdags vid polislinjernas område.

I måndags kväll bjöds kollektiva begravningsböner för 27 poliser i Police Lines-området.

Annons

President Arif Alvi har fördömt attacken. “Jag fördömer starkt de avskyvärda & feg explosion som har ägt rum i Peshawar-moskén. Gärningsmännen ska hittas och straffas. Kondoleanser till familjer som har förlorat en oskyldig medlem & böner för de skadade. Terrorism måste begravas för alltid,” Alvi twittrade.

Premiärminister Shehbaz sa att explosionen inne i moskén bevisar att de inblandade i attacken inte har “inget med islam att göra”.” “Dessa terrorister försöker ingjuta rädsla genom att rikta in sig på dem som utför plikten att försvara Pakistan, sade han och försäkrade folket att koalitionsregeringen kommer att vidta strikta åtgärder mot de inblandade i attacken.

Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif, andra höger, och arméchefen, general Asim Munir, andra vänster, pratar med ett skadat offer för självmordsbomb i en moské, under deras besök på sjukhuset i Peshawar, Pakistan, januari. 30, 2023. (Press Information Department/AP)

PTI:s ordförande och ex-premiärminister Imran Khan fördömde starkt terrorattacken i Peshawar-moskén.

Förra året, en liknande attack inne i en shiamoské i Kocha Risaldar-området i staden dödade 63 människor. TTP, som bildades som en paraplygrupp med flera militanta utrustningar 2007, avbröt en vapenvila med den federala regeringen och beordrade sina militanter att iscensätta terroristattacker över hela landet.

Gruppen, som tros ha vara nära al-Qaida, har fått skulden för flera dödliga attacker över hela Pakistan, inklusive en attack mot arméns högkvarter 2009, attacker mot militärbaser och 2008 bombningen av Marriott Hotel i Islamabad.

I 2014 stormade pakistanska talibaner Army Public School (APS) i den nordvästra staden Peshawar och dödade minst 150 människor, inklusive 131 elever. Attacken skickade chockvågor över hela världen och fördömdes allmänt.