Overspelstraffen van het leger staan ​​​​nog steeds open voor juridische aanvechting, zeggen experts

0
66

De uitspraak van het Hooggerechtshof dat de strijdkrachten actie mogen ondernemen tegen hun officieren wegens overspel en de decriminalisering van overspel niet in de weg zou staan ​​van het inleiden van disciplinaire procedures, geeft geen commentaar op de rechtmatigheid van de acties van het leger tegen dergelijke personen, militaire juridische experts hebben uitgesproken.

Waarnemend dat de militaire discipline zal worden aangetast als er een leger is met een “volledig losse moraal”, verduidelijkte de grondwetbank met vijf rechters dinsdag dat haar baanbrekende vonnis uit 2018, dat Sectie 497 van de IPC strafbaar stelde overspel, hield zich niet bezig met de bepalingen van de wetten van de strijdkrachten. De hoogste rechtbank had in 2018 de 158 jaar oude anti-overspelwet geschrapt en zei dat deze ongrondwettelijk was omdat het de individualiteit van vrouwen aantastte en hen behandelde als “roerend goed van echtgenoten”.

< Een advocaat die zich bezighoudt met militaire juridische zaken vertelde The Indian Express, op voorwaarde van anonimiteit, dat het Hooggerechtshof zojuist heeft gezegd dat het leger dat actie ondernam wegens overspel onder bepaalde bepalingen van de legerwet (sectie 45 en 63) niet onder berechting stond met de rechtbank in de oorspronkelijke beschikking.

“Dit is alles wat de apex-rechtbank heeft gezegd, wat in feite betekent dat, aangezien de rechtbank niet uitdrukkelijk heeft verwezen naar straf voor overspel bij defensiediensten, de diensten hun procedure hiervoor kunnen voortzetten. Wanneer de actie van het leger om een ​​officier te straffen voor overspel op grond van secties 45 en 63 van de legerwet echter specifiek wordt aangevochten voor de rechtbank, kan de situatie anders zijn, 'zei de advocaat. Vanaf nu straft het leger overspel in dienst op grond van secties 45 en 63 van de legerwet. Deze secties hebben betrekking op het gedrag van een officier en gaan niet specifiek in op de aanklacht van overspel.

Alleen verhalen van abonneesBekijk alles JCB Literatuurprijs 2022-winnende vertaler Baran Farooqi over groeiende…< /figuur>Delhi Vertrouwelijk: ontmoeten, begroeten en deelnemen aan het Parlement

In Jamtara veranderden oude panchayatgebouwen in bibliotheken en studiekringen…

Budget 2023: het juiste belastingregime kiezenMaandelijks abonnement om toegang te krijgen tot Budget

Sectie 45 van de legerwet handelt over handelingen van officieren die ongepast zijn voor zijn positie en karakter dat van hem wordt verwacht en hij kan na een krijgsraad uit dienst worden genomen. Sectie 63 van de wet verwijst naar handelingen die schadelijk zijn voor de goede orde en een militaire discipline, een soort omnibus van beschuldigingen, die kan leiden tot straffen tot zeven jaar strenge gevangenisstraf.

Volgens kolonel Amit Kumar (bd), een voormalig officier van de afdeling van de rechter-advocaat-generaal, is immoreel gedrag en overspel in strijdkrachten in strijd met de ethos en gebruiken van de dienst. “De zaak werd onnodig voorgelegd aan het Hooggerechtshof toen we de uitweg hebben in onze militaire wet”, zei kolonel Kumar.

Volgens hem is een Army Order of Chief of Army Staff (COAS) vereist die zal al dergelijke daden en acties vermelden om hen te bestraffen onder sectie 63 van de legerwet (maximale straf 7 jaar) of oproepen om af te treden onder sectie 18 tot 20 van de legerwet.

Advertentie

“Een andere manier is om er een wet van te maken. Hiervoor is een wijziging nodig in artikel 45, 63 of artikel 46 van de Legerwet. Aangezien dat tijdrovend is en een verordening vereist, en ook om misbruik in zaken van onenigheid in het huwelijk of persoonlijk belang van degenen die de carrière van de beklaagde zelfs kunnen schaden, te voorkomen, moet de zaak voor administratieve beëindiging van de diensten van de dader worden behandeld in termen van Legerwet Sec18/19/20. Verder, als de wet gedecriminaliseerd is, zal actie op het bestaande beleid juridische implicaties hebben,” zei hij.

Voormalige JAG-officieren zijn ook van mening dat hangende gevallen van overspel in het leger, de marine of de luchtmacht kunnen worden opgelost door administratieve beëindiging van de diensten van daders. Maar bepaalde pertinente vragen over immoreel gedrag of overspel zijn ook door deskundigen aan de orde gesteld. “Wie beslist of concludeert de aard van een dergelijke daad, die alleen betrekking kan hebben op genegenheid? Soldaten zijn ook mensen en wie bepaalt welk gedrag verandert in wangedrag? Alleen seksueel wangedrag zou tot dergelijk ongepast gedrag moeten leiden en strikt op basis van bewijs en niet op basis van vermoedens”, zei kolonel Amit Kumar.

Er zijn de afgelopen jaren talloze gevallen geweest waarin zowel mannelijke als vrouwelijke officieren gestraft voor overspel. De straffen varieerden van ontslag uit dienst en strenge gevangenisstraf voor mannelijke officieren en alleen ontslag uit dienst voor vrouwelijke officieren.

Advertentie

Er was ook een poging gedaan om de respectieve leger-, marine- en luchtmachtwetten te wijzigen en een enkele wet voor alle drie de diensten met amendementen, die straffen voor overtredingen zoals overspel zou omvatten, maar de voortgang van deze stap is belemmerd. In zijn vonnis van dinsdag verduidelijkte de grondwetbank, voorgezeten door rechter KM Joseph, dat de SC in het vonnis van 27 september 2018 alleen bezorgd was over de geldigheid van sectie 497 van de IPC en sectie 198(2) van de CrPC over overspel. , en had “geen enkele gelegenheid om het effect te overwegen” met betrekking tot de leger-, marine- en luchtmachtwetten.