Økonomisk undersøkelse 2022-23: Undersøke banker om finanspolitisk disiplin og høyere capex for å drive vekst

0
87

ØKONOMIEN vil trolig vokse 6,0-6,8 prosent i 2023-24 med en referansevekst i real BNP på 6,5 prosent på bakgrunn av et oppsving i privat konsum, høyere kapitalutgifter, styrking av bedriftens balanse og nesten- universell vaksinasjonsdekning som muliggjør utgifter til kontaktbaserte tjenester, sa den økonomiske undersøkelsen for 2022-23 som ble lagt fram i parlamentet på tirsdag.

En sentral Budsjettpeker fra Economic Survey 2022-23 forfattet av Chief Economic Advisor V Anantha Nageswaran er tydeligvis sannsynligheten for at regjeringen kan nå sitt finanspolitiske underskuddsmål for inneværende år (ved 6,4 prosent av BNP) og videre holde et beskjedent mål. på under 6 prosent for 2023-24. Undersøkelsen har lagt tilstrekkelig vekt på finanspolitisk konsolidering, som den bemerker er avgjørende for lave renter på lang sikt.

Les også |Digital infrastruktur kan legge til 60-100 bps til BNP-veksten: CEA Nageswaran

Den andre faktoren fra undersøkelsen er regjeringens tilbøyelighet til å fortsette med høyere kapitalutgifter som vil trenge inn i private investeringer og er viktig for å drive vekst.

Mens India blir sett på som den raskest voksende økonomien i verden, er grunnlinjeanslaget på 6,5 prosent vekst høyere enn 6,1 prosent prognosen for FY24 av Det internasjonale pengefondet (IMF) i sin World Economic Outlook-oppdatering utgitt tirsdag. Noen analytikere sa at undersøkelsens anslag på en vekst på 6,5 prosent for det neste regnskapsåret virker overoptimistisk og at de derfor medførte risikoen for finanspolitisk glidning fra regjeringens side.

Subscriber Only StoriesView All

Etter å ha målrettet mot fattige på landsbygda og byer, et 2024-signal: Middelklassen Ma… Chhattisgarh: Hvordan mohalla-klasser og nettøkter hjalp elevene til…

Delhi Konfidensielt: Under budsjetttale, Nirmala Sitharamans slip…

Budsjett stort bilde: CAPEX Push & skattereform Månedlig plan for å få tilgang til Budget

For inneværende regnskapsår, dvs. 2022-2023, har undersøkelsen anslått en vekstrate på 7 prosent, som er litt høyere enn de 6,8 prosentene som ble anslått av Reserve Bank of India i sin pengepolitikk for desember 2022.

Les også |Økonomisk undersøkelse viser vekstutsikter, flagger utfordringen med underskudd på driftsbalansen

På en pressekonferanse etter at undersøkelsen ble lagt fram sa Anantha Nageswaran at økonomien har kommet seg etter virkningen av pandemien og forventes å registrere en 6,5-7 prosent vekstrate for resten av tiåret. “Min optimisme er at i det kommende tiåret, resten av tiåret, vil den potensielle BNP-veksten, uten å ta hensyn til eksportpotensialet, fordi den globale økonomien fortsatt er full av usikkerhet, vil vekstraten være rundt 6,5-7 prosent, snarere enn mellom 6 prosent og 6,5 prosent,” sa han.

Han sa at den globale nedgangen hadde et par “sølvforinger” for India – lavere oljepris og et bedre underskudd på driftsbalansen enn det som er anslått nå. Styrking av selskapsbalansen, velkapitaliserte offentlige banker og økning i kredittvekst til industrien ser ut til å tyde på at utsiktene for selskapenes investeringsinvesteringer er lysere, sa han. Kredittveksten til mikro, små og mellomstore bedrifter (MSME) har vokst med 30 prosent siden januar 2022, la han til. Usikkerhet om råvarepriser og volatilitet i råolje er imidlertid store utfordringer. I løpet av det kommende året vil inflasjonen sannsynligvis være “veloppdragen” unntatt motvind, sa CEA.

Annonse Les også |Sterk agrivekst førte til en nedgang i månedlig etterspørsel etter MGNREGS på samme tid

Undersøkelsen har bedt om å “helt” demontere LIC-regimet (lisensiering, inspeksjon og overholdelse) for å akselerere økonomisk vekst, utnytte kvinnemakt (nari shakti), energisikkerhet og energiomstilling, utdanning og kompetanse, administrative reformer og håndheving av kontrakter, og søkte målbevisste anstrengelser for å gjøre ordningen for inntektsgenerering av offentlige eiendeler vellykket, i tillegg til å ta opp spørsmål fra statene om kraftsektoren. “Hvis inntekter fra aktivainntekter brukes til å redusere offentlig sektors gjeld, vil kredittvurderingen av staten forbedres, noe som fører til lavere kapitalkostnader,” sa han.

På spørsmål om at den indiske økonomien berører 8-prosent-veksten, sa han: “Selv uten eksportvekst kan vi strebe etter åtte prosent vekst og være i stand til å oppnå det.” «Grunnen til at vi bør se på 8 prosent eller 9 prosent (vekst) på dette tidspunktet er fordi den globale økonomien i det første tiåret blomstret og nå er i nedgangsfase… hvis den globale økonomien gjør det bedre og hvis innsatsen for å koble inn den globale forsyningskjeden lykkes og eksportveksten starter, vil det bidra til å presse potensiell vekst til å stige fra 7 prosent til 8 prosent,” sa han.

Les også | Detaljhandel, engrosinflasjonen modererer, kjerneinflasjonen fortsatt en utfordring: Økonomisk undersøkelse

Eksperter advarte imidlertid om at de optimistiske vekstutsiktene ligger til grunn for finanspolitisk glidning. “Den økonomiske undersøkelsen, utgitt som en forløper for FY24 Union Budget, ga et spesielt optimistiske vekstutsikter, samtidig som det understreket behovet for å fortsette å fokusere på investeringer og finanspolitisk konsolidering. Vi tror at overoptimisme på vekst kan begrense omfanget av potensiell utgiftskonsolidering og øke inntektsprognosene i FY24-budsjettet. Dette vil igjen gjøre det vanskelig for myndighetene å finansielt «gå på tur» hvis vekstutsiktene skuffer, slik vi forventer,» sa Nomura i en rapport. Nomura forventer at den indiske økonomien vil vokse 5,1 prosent i FY24.

Annonse

Undersøkelsen sa at oppsiden til Indias vekstutsikter kommer fra (i) begrenset helsemessig og økonomisk nedfall for resten av verden fra den nåværende økningen i Covid-19-infeksjoner i Kina og derfor fortsatt normalisering av forsyningskjeder; (ii) inflasjonsimpulser fra gjenåpningen av Kinas økonomi viser seg å verken være betydelige eller vedvarende; (iii) resesjonstendenser i store avanserte økonomier som utløser et opphør av pengeinnstramminger og tilbakeføring av kapitalstrømmer til India midt i en stabil innenlandsk inflasjonsrate under 6 prosent; og (iv) dette fører til en forbedring av animalsk ånder og gir ytterligere drivkraft til investeringer i privat sektor.

Les også |Indisk økonomi vil vokse 6,5 % neste år: Økonomisk undersøkelse

Den påpekte imidlertid risikoer fra økende underskudd på driftsbalansen, sannsynligheten for ytterligere renteøkninger i USA, utfordringen med den fallende rupien, og ytterligere mulig tap av eksportstimulans sammen med monetær innstramming globalt, med fastslått inflasjon som forventes å forlenge innstrammingssyklusen.

Den oppførte kapitalutgifter fra sentralregjeringen, som økte med 63,4 prosent i de første åtte månedene av FY23, som en annen vekstdriver for den indiske økonomien i inneværende år, og sa at det er overtrengt i den private capex siden januar-mars kvartal 2022.

Med henvisning til virkningen av Covid-19-pandemien sa undersøkelsen at den indiske økonomien ser ut til å ha gått videre fra virkningen av pandemien og posisjonerer seg for å gå opp til den pre-pandemiske vekstbanen i FY23. I inneværende år har India møtt utfordringen med å dempe inflasjonen som de europeiske stridighetene aksentuerte. Men tiltak tatt av regjeringen og RBI, sammen med lettelsene i globale råvarepriser, har endelig klart å bringe detaljinflasjonen under RBIs øvre toleransemål på 6 prosent i november 2022.

© The Indian Express (P) Ltd