Joe Biden bjuder in premiärminister Narendra Modi för statsbesök i USA: rapport

0
42

USA:s president Joe Biden lär ha bjudit in premiärminister Narendra Modi för ett statsbesök i sommar, har PTI fått veta.

Inbjudan har accepterats i princip och tjänstemän på båda sidor arbetar nu med ömsesidigt lämpliga datum, enligt flera källor, som noterade att det för närvarande är i ett tidigt skede av logistisk planering.

Med tanke på att Indien är värd för en rad evenemang i år relaterade till G-20< /strong>leder till ett toppmöte i september, som bland annat skulle delta av Biden, är det tillförlitligt lärt att tjänstemän från de två sidorna letar efter lämpliga datum i juni och juli när inte bara både USA:s representanthus och senaten är i session men Modi har ett par dagar till sitt förfogande då han inte har ett förutbestämt inhemskt engagemang eller internationella engagemang.

Det krävs minst ett par dagar för statsbesöket, som bland annat innehåller en adress till den amerikanska kongressens gemensamma session och en statlig middag i Vita huset. Förutom G-20 har Modi packat inhemska och internationella åtaganden fram till hösten, innan han slår kampanjspåret för en rad avgörande val till delstatsförsamlingen senare i år.

Källor, som begärde anonymitet eftersom de inte får prata om denna känsliga fråga vid denna tidpunkt, avslöjade dock inte när denna inbjudan levererades och vem som levererade denna personliga inbjudan från Biden till premiärministerns kansli.

Biden var värd för Frankrikes president Emanual Macron för sin första statliga middag i december förra året.

Under tiden sa en högre tjänsteman i förvaltningen till reportrar att Biden anser att partnerskapet mellan Indien och USA, som är världens ledande kunskapsekonomier, är avgörande för att ta itu med stora globala utmaningar.

“President Biden anser att som två av världens ledande kunskapsekonomier är detta partnerskap väsentligt. Han tror att det inte finns några framgångsrika och varaktiga ansträngningar för att ta itu med någon av de stora utmaningarna som världen står inför idag, oavsett om vi tittar på mat eller energi eller hälsosäkerhet, klimatkrisen eller upprätthålla ett fritt och öppet Indo-Stillahavsområdet, kommer att arbeta utan ett USA-Indien-partnerskap i sitt hjärta”, sa en högre tjänsteman i förvaltningen till en grupp indiska reportrar i Washington.

Annons

Premiärminister Modi hade i Tokyo förra året beskrev relationen mellan USA och Indien som ett förtroendefullt partnerskap och en kraft för god global fred och stabilitet

“USA anser verkligen att detta ligger i vårt strategiska intresse att stödja Indiens framväxt som en global makt. Vi ser det i både Quad och som Indiens ordförandeskap för G-20. Detta beskriver en större vision av denna sammanhängande strategi mellan USA och Indo-Stillahavsområdet som kräver att både USA och Indien drar sig närmare varandra och övervinner långvariga hinder för att göra det, sade den högre administrationstjänstemannen och begärde anonymitet till reportrar.

På tisdagen lanserade Indiens nationella säkerhetsrådgivare Ajit K Doval tillsammans med sin amerikanska motsvarighet Jake Sullivan Indien-USA-initiativet om Critical and Emerging Technologies eller iCET, som tjänstemän på båda sidor beskrev som en “Next Big Thing” i bilaterala relationer mellan de två länderna.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

UPSC-nyckel – 2 februari 2023: Lär dig om unionens budget 2023-24

Adani-smittan sprider sig när indiskt riktmärke närmar sig korrigering

Japanska litterära jätten Haruki Murakami publicerar ny roman efter sex år

Fackets budget 2023 | Efter att ha riktat in sig på de fattiga på landsbygden och i städerna gavs en signal från 2024: …Månadsplan för att få tillgång till budget

”Medan geopolitik är en dimension av vad som händer här, är det här något viktigare, större än så. USA:s uppfattning är att vår relation med Indien är viktig inte bara på grund av hur världen ser ut idag, utan snarare att detta är nästa logiska milstolpe i vårt förhållande”, sa tjänstemannen. “Vi anser att det som händer här är ännu större än 2006 (året för det civila kärnkraftsavtalet mellan Indien och USA)”, sa han.