Intel sänker vd-lönen med 25 % som en del av företagets nedskärningar

0
87

Intel Corp., som kämpar med en snabb nedgång i intäkter och resultat, sänker ledningens löner i hela företaget för att klara av en skakig ekonomi och spara pengar för en ambitiös vändningsplan.

Chief Executive Officer Pat Gelsinger sänker sin grundlön med 25 %, sa chiptillverkaren på tisdagen. Hans ledningsgrupp kommer att se deras lönepaket minskas med 15 %. Högre chefer kommer att få en minskning på 10 %, och ersättningen för chefer på mellannivå kommer att sänkas med 5 %.

“När vi fortsätter att navigera i makroekonomisk motvind och arbetar för att minska kostnaderna i hela företaget, har vi gjort flera justeringar av våra 2023 års löne- och belöningsprogram”, sa Intel i ett uttalande. “Dessa förändringar är utformade för att påverka vår chefspopulation mer avsevärt och kommer att hjälpa till att stödja investeringarna och den totala arbetsstyrkan som behövs för att påskynda vår transformation och uppnå vår långsiktiga strategi.”

Läs också |Intel “snubblade”, säger VD:n, mörkare än väntat utsikter för PC-marknaden

Flytten följer en dyster utsikt från Intel förra veckan, då företaget förutspådde ett av de värsta kvartalen i sin mer än 50-åriga historia. Hårdare konkurrens och en kraftig nedgång i efterfrågan på persondatorer har utplånat vinster och ätit in på Intels kassareserver. Samtidigt vill Gelsinger investera i företagets framtid. Han har två år igång med en vändning som syftar till att återställa Intels tekniska ledarskap inom chipindustrin på 580 miljarder dollar.

Subscriber Only StoriesView All

JCB Prize for Literature 2022-vinnande översättaren Baran Farooqi om att växa…

Delhi Konfidentiellt: Möt, hälsa och delta i parlamentet

I Jamtara förvandlades gamla panchayat-byggnader till bibliotek och studiecirklar…

Budget 2023: Att välja rätt skattesystem Månadsplan för att få tillgång till Budget

Gelsinger kommer att fortsätta använda kontanter för att belöna aktieägare under tiden. Intel sa förra veckan att de fortfarande är fast beslutna att erbjuda en konkurrenskraftig utdelning. Analytiker har spekulerat i att företaget kan sänka sin utbetalning för att klara avmattningen.

Enligt Gelsingers plan är företaget ute efter att introducera ny produktionsteknik i en aldrig tidigare skådad takt. Man kommer också att bygga nya fabriker i Europa och USA och försöka vinna beställningar från andra chiptillverkare som en utlagd tillverkare. Detta drag kommer att sätta Intel i direkt konkurrens med Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. och Samsung Electronics Co., två asiatiska företag som har passerat det i rankingen av chiptillverkare efter storlek och kapacitet.

Läs också |Intel Unison: Så här installerar och kontrollerar du din iOS- och Android-enhet från PC

Intel är inte det enda stora företaget som sänker chefslönen. Apple Inc., en av få teknikjättar som avstår från stora uppsägningar, sänker lönen för vd Tim Cook med mer än 40 % till 49 miljoner dollar för 2023. Vissa högprofilerade finansföretag har gjort liknande åtgärder, med Goldman Sachs Group Inc. VD David Solomon ser sin ersättning för 2022 trimmas med cirka 30 % till 25 miljoner USD.

Annons

Intel vidtar andra åtgärder för att hålla tillbaka utgifterna. Det inkluderar minskningar av antalet anställda och långsammare utgifter för nya anläggningar – en del av ett försök att spara 3 miljarder dollar årligen. Den siffran kommer att svälla till mycket som 10 miljarder dollar per år i slutet av 2025, har företaget sagt.

Intel, som informerade personalen om de senaste nedskärningarna tidigare på tisdagen, minskar också den matchning man erbjuder till pension. bidrag. Det Santa Clara, Kalifornien-baserade företaget tackade anställda för deras tålamod och engagemang.

Timanställda och anställda under den sjunde nivån i företagets system kommer inte att påverkas.