Home Norsk Fem navn for høyesterett til behandling, Collegium anbefaler to til

Fem navn for høyesterett til behandling, Collegium anbefaler to til

0

Høyesterettskollegiet, ledet av sjefsjef i India DY Chandrachud, anbefalte tirsdag dommer Rajesh Bindal og dommer Aravind Kumar – de er sjefdommere for henholdsvis høyrettene i Allahabad og Gujarat – for utnevnelse som dommere i høyesterett .

Collegiums ferske anbefaling kommer samtidig som de fem tidligere anbefalingene for utnevnelse som høyesterettsdommere er under behandling. Den 13. desember i fjor hadde Collegium anbefalt fem navn, og utnevnelsene er ennå ikke gjort.

Les også |Collegium vs Centre: On elevation of a gay dommer, konstitusjonell moral vs majoritarian moral

Kollegiet, som også består av dommerne SK Kaul, K M Joseph, MR Shah, Ajay Rastogi og Sanjiv Khanna, ga detaljerte begrunnelser for å godkjenne de to nye navnene.

Det stod “Collegiums resolusjon med hensyn til utnevnelsen av Justice Rajesh Bindal… Allahabad er enstemmig. Med hensyn til utnevnelsen av herr justitiarius Aravind Kumar, sjefsjef for Høyesterett i Gujarat, har imidlertid dommer K M Joseph uttrykt sine forbehold med den begrunnelse at navnet hans kan vurderes på et senere tidspunkt.”

Kun for abonnenter. StoriesSe alle

Forbundsbudsjett 2023 | Etter å ha målrettet mot fattige på landsbygda og i byer, kom et 2024-signal: …

Chhattisgarh: Hvordan mohalla-klasser og nettbaserte økter hjalp studentene til… .

Helsebudsjett: 157 nye sykepleiehøgskoler på kort, kjør til slutt si…

Delhi Konfidensielt: Under budsjetttalen, Nirmala Sitharaman’s slip…Månedlig plan for å få tilgang til budsjettet

Resolusjonen vedtatt av kollegiet sa at domstolen som har en sanksjonert styrke på 34 dommere for øyeblikket fungerer med 27 dommere og “dermed , det er syv klare ledige stillinger”.

Express View |Centre vs Supreme Court: Collegium black box trenger sollys, men myndighetenes overgrep er ikke svaret

Den påpekte at “den 13. desember 2022 anbefalte Collegium fem navn for utnevnelse som dommere i Høyesterett, nemlig (dvs. ) Justice Pankaj Mithal, (ii) Mr Justice Sanjay Karol, (iii) Mr Justice P V Sanjay Kumar, (iv) Mr Justice Ahsanuddin Amanullah, og (v) Mr Justice Manoj Misra. Utnevnelsen deres skal ennå ikke varsles av regjeringen.”

Collegium sa at det hadde besluttet å anbefale ytterligere to navn for utnevnelse som høyesterettsdommere mot de to gjenværende ledige stillingene.

Annonse

Den sa at mens de vurderte navnene, ble “dommene skrevet av de som faller i sone av hensyn til høyde… ble sirkulert blant medlemmene av kollegiet for en meningsfull diskusjon om og vurdering av deres rettssans.”

Mening |Om kollegiets spørsmål: Høyesterett må engasjere seg med andre armer av staten < p>Uttalelsen sa at “etter å ha nøye evaluert verdiene, integriteten og kompetansen til kvalifiserte sjefsdommere og seniorpuisne-dommere i High Courts og også imøtekommet en rekke hensyn, fant Collegium” dommerne Bindal og Kumar “for å være mer fortjent og egnet i all respekt for å bli utnevnt til dommere ved Indias høyesterett.”

Resolusjonen sa at “Mens kollegiet anbefalte navnene ovenfor, har kollegiet tatt hensyn til følgende aspekter: a. Ansienniteten til sjefsdommere og seniorpuisne-dommere i deres respektive overordnede High Courts, så vel som den generelle ansienniteten til High Court-dommerne; b. Fortjenesten, ytelsen og integriteten til dommerne som vurderes; og c. Behovet for å sikre mangfold og inkludering i Høyesterett ved: (i) representasjon av Høyesterett som ikke er representert eller er utilstrekkelig representert, i Høyesterett; (ii) utnevne personer fra marginaliserte og tilbakestående deler av samfunnet; (iii) kjønnsmangfold; og (iv) representasjon av minoriteter.”

Annonse

Den sa “navnene anbefalt tidligere av kollegiet ved dets resolusjon datert 13. desember 2022 skal ha forrang over de to navnene som er anbefalt for øyeblikket for utnevnelse til Høyesterett” og “derfor bør utnevnelsen av fem dommere anbefalt 13. desember 2022 varsles separat og tidligere på tidspunktet før de to dommerne anbefalt av denne resolusjonen.”

© The Indian Express (P) Ltd