ED säger att ex-officer på Baghel-kontoret “länkar” i kolavgiftsbedrägeri; hon förnekar

0
36

En tjänsteman inom statsförvaltningen, då anställd som biträdande sekreterare för Chhattisgarhs chefsminister Bhupesh Baghel, var den påstådda “nyckelpersonen” i att skapa syndikatet ledd av Suryakant Tiwari och “direkt förvärvade vinning av brott i en omfattning av mer än Rs 30 crore”, enligt åklagaranmälan (åklagaranmälan) som lämnades in i måndags av Enforcement Directorate (ED) till en särskild domstol för Prevention of Money Laundering Act (PMLA) i fallet med kolavgifter.

Den anklagade polisen, Saumya Chaurasia, har nekat till anklagelsen.

Hennes advokat, Faizal Rizvi, sa till The Indian Express, “Det finns inga bevis mot min klient. Detta är ett politiskt motiverat fall för att destabilisera den (kongressledda) Chhattisgarh-regeringen. Vi kommer att ansöka om borgen för henne om en vecka.”

Åklagaranmälan namnger tre IPS-tjänstemän, bland flera andra regeringstjänstemän, som påstås ha vidarebefordrat information till Tiwari, påstås ha Chaurasias instruktioner.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

JCB Prize for Literature 2022-vinnande översättaren Baran Farooqi om att växa…

Delhi Konfidentiellt: Möt, hälsa och delta i parlamentet

I Jamtara förvandlades gamla panchayat-byggnader till bibliotek och studiecirkel…

Budget 2023: Att välja rätt skattesystem Månadsplan för att få tillgång till Budget

Enligt ED:s klagomål på över 5 000 sidor ska detta syndikat ha involverat seniora byråkrater, affärsmän, politiker och mellanhänder och utpressat 25 Rs för varje ton kol som transporteras i Chhattisgarh – utöver det lagliga belopp som fastställts av South Eastern Coalfields Limited, en central PSU.

Tiwari, säger ED, samlade in pengarna från transportörer; byrån säger att transportörer fick leveransorder från delstatsregeringen först efter hans gröna signal. Syndikatet, enligt byrån, pressade ut cirka 540 crore Rs från koltransportörer och andra affärsmän i staten.

ED analyserade 3 000 dagboksanteckningar och fann att en avgift på 540 crore Rs samlades in på dessa sätt, säger klagomålet. Byrån lämnade också in uppgifter om Rs 277 crore spenderade, ut Rs 540 crore – av detta, uppgav byrån, ungefär Rs 170 crore spenderades på köp av Benami tillgångar, inklusive fast egendom; Rs 36 crore överfördes direkt till Chaurasia; Rs 52 crore betalas till en senior politiker i ett politiskt parti; Rs 4 crore ges till Chhattisgarh MLAs; Rs 6 crore till tidigare MLAs eller andra politiker; Rs 5 crore skickades till Jharkhand; och 4 crore till Bengaluru.

Klagomålet nämner en släkting till Tiwari, identifierad som Manish Upadhyay, som i nära kontakt med Chaurasia. För att undvika spåret av tekniska bevis ska Upadhyay ha fått en lägenhet av Tiwari, som låg mittemot Chaurasias lägenhet i samma gated bostadssamhälle i Bhilai. Upadhyay, enligt ED, var en mellanhand och påstods ha överfört kontanter från Tiwari till Chaurasia.

© The Indian Express (P) Ltd.