De VS klaagt er vier aan in verband met de moord op de president van Haïti

0
37

Geschreven door Chris Cameron

Drie Haïtiaanse Amerikanen en een Colombiaanse staatsburger zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op president Jovenel Moïse van Haïti in 2021, de justitie Dat zei het ministerie dinsdag.

De aankondiging van de aanklacht van de federale regering – meer dan 18 maanden na de moord op Moïse – schetste een wijdverbreide samenzwering om de Haïtiaanse leider te vermoorden en de macht te grijpen, gesteund door een naamloze voormalige Rechter van het Haïtiaanse Hooggerechtshof, Colombiaanse huurlingen en een illegale wapenlevering vanuit de Verenigde Staten.

De beslissing om de vier mannen, die worden beschouwd als enkele van de leiders in het moordcomplot, in de Verenigde Staten aan te klagen, is een indicatie van de chronische disfunctie van het Haïtiaanse rechtssysteem. Overheidsinstellingen zijn uiteengevallen na de moord op Moïse en de omstandigheden in het land zijn de afgelopen maanden verslechterd.

Subscriber Only StoriesAlles bekijkenUPSC-sleutel – 2 februari 2023: weten over de begroting van de Unie 2023-24

Besmetting met Adani verspreidt zich terwijl de Indiase benchmark de correctie nadert< /figuur>Japanse literaire reus Haruki Murakami publiceert na zes jaar nieuwe romanUniebegroting 2023 | Na zich te hebben gericht op armen op het platteland en in de stad, een signaal uit 2024: …Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget

Drie van de vier mannen werden beschuldigd van samenzwering bij de moord op Moïse: James Solages en Joseph Vincent, die twee Haïtiaans-Amerikaanse staatsburgers zijn, en Germán Alejandro Rivera García, een Colombiaan die wordt beschuldigd van het leiden van een groep huurlingen die actief zijn in Haïti.

Dr. Christian Emmanuel Sanon, nog een Haïtiaans-Amerikaans staatsburger, werd beschuldigd van smokkel.


Verdachten van de moord op de president van Haïti, Jovenel Moise, onder hen Haïtiaans-Amerikaanse burgers James Solages, links, en Joseph Vincent, tweede van links, worden aan de media getoond bij de algemene directie van de politie in Port-au-Prince, Haïti, 8 juli 2021. (AP, bestand)

Drie andere mannen waren in de Verenigde Staten al aangeklaagd in verband met het moordcomplot. Of andere machtige zakelijke en politieke figuren in Haïti – waaronder enkele hoge functionarissen in de huidige regering – hebben samengespannen in het complot, blijft een centrale vraag in de zaak.

Advertentie

De vier nieuw aangeklaagde mannen zullen hun eerste verschijnt woensdagmiddag voor de rechtbank in Miami, nadat hij dinsdag in Amerikaanse hechtenis was genomen. Ze werden kort na de moord op Moïse gearresteerd in Haïti en werden daar sindsdien vastgehouden.

De Haïtiaanse autoriteiten hadden ten tijde van de arrestatie van Sanon gezegd dat ze dachten dat hij de macht voor zichzelf als president wilde grijpen. Maar hij werd niet beschuldigd van samenzwering tot moord, zoals de drie andere mannen wel hadden gedaan.

Solages en Sanon hadden elkaar in april 2021 ontmoet, zei het ministerie van Justitie, “om regimeverandering in Haïti en steun voor Sanon, een aspirant-Haïtiaanse politieke kandidaat.”

Advertentie

Na die ontmoeting, voegde de afdeling eraan toe, ontvingen de twee mannen een lijst met uitrusting die nodig was voor de “regimeveranderingsoperatie”, waaronder geweren, machinegeweren, traangas, granaten, munitie en kogelvrije vesten.

De justitie Het ministerie zei dat Sanon vervolgens in juni 2021 samenzweerde met anderen om kogelvrije vesten van Zuid-Florida naar Haïti te verschepen voor gebruik door een groep van 20 Colombiaanse huurlingen onder leiding van García, “die werden gerekruteerd om te helpen bij de operatie en om Sanon veiligheid te bieden.”

Later in juni 2021, volgens de klachten, “verschoof de steun voor de vervanging van president Moïse naar een voormalige Haïtiaanse rechter van het Hooggerechtshof” die dekking bood voor een complot om Moïse te arresteren en gevangen te zetten, en een document ondertekende dat “beweerde dat immuniteit verlenen in Haïti aan degenen die aan de operatie hebben deelgenomen.”

Op 6 juli 2021, de dag voor de moord, was het plan volgens het ministerie van Justitie gewijzigd: Solages kondigde aan Vincent, García en andere samenzweerders dat ze Moïse zouden vermoorden.

Solages, Vincent en García riskeren levenslange gevangenisstraf als ze worden veroordeeld. Sanon riskeert tot 20 jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld.