Chhattisgarh: Hoe mohalla-lessen en online sessies studenten hielpen om de schoolsluiting te overwinnen

0
34

IN 2020, toen de Covid-19-pandemie het land in lockdown duwde, veroorzaakte dit een ongekende situatie: scholen sloten zonder voorafgaande kennisgeving en kinderen zaten thuis. Toen een leercrisis dreigde, kwam het districtsbestuur van Raipur tussenbeide door 'Padhai Tohar Dwar (Studie aan je deur)' te lanceren, een initiatief dat later in de hele staat werd overgenomen.

Implementeerd door de afdeling Onderwijs, de initiatief bestond uit twee componenten: een online outreach-programma en offline 'mohalla'-lessen.

“Padhai Tohar Dwar is opgericht om kansarme kinderen onderwijs te geven in de lokale taal. We hebben ook een donatiebank opgericht waar we mobiele telefoons kochten en deze aan kinderen gaven om zich op ons portaal te registreren”, zei Sarveshwar Bhure, Collector en District Magistraat, Raipur, na het ontvangen van de Indian Express Excellence in Governance Awards voor 2020 en 2021.

p>

De tweejaarlijkse prijzen vieren het beste werk van districtsmagistraten, vrouwen en mannen die als voetsoldaten van het bestuur worden beschouwd terwijl ze veranderingen doorvoeren die de levens van talloze mensen in het hele land raken.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken

JCB Literatuurprijs 2022-winnende vertaler Baran Farooqi over groeiende…

Delhi Confidential: ontmoeten, begroeten en deelnemen aan het parlementIn Jamtara veranderden oude panchayatgebouwen in bibliotheken en studiekringen…

Budget 2023: het juiste belastingregime kiezenMaandelijks abonnement om toegang te krijgen tot Budget

Een ambtenaar van het hoger onderwijs zei dat er om te beginnen een webportaal was gemaakt waar alle docenten en studenten waren geregistreerd. Naast het verzenden van audiolessen via Bluetooth, startte de administratie een “gemiste oproep guruji (leraar)”-initiatief, waarbij studenten werden aangemoedigd om een ​​gemiste oproep te geven aan een leraar die terugbelde om vragen te beantwoorden.

Docenten werd ook gevraagd om gebruik te maken van apps als WhatsApp en Telegram om groepen studenten te bereiken. De administratie lanceerde ook bewustmakingscampagnes onder ouders en vroeg hen om hun kinderen aan te moedigen om de online en mohalla lessen bij te wonen.

Achala Mishra, die lesgeeft aan de Birgaon A.O.G. Higher Secondary School in het Raipur-district, zei: “Aanvankelijk gingen de studenten niet helemaal naar online lessen – er waren problemen met een gebrek aan bewustzijn en toegang – dus begonnen we mohalla-lessen, waar sommigen van ons persoonlijk naar de huizen van studenten en motiveerde hen om lessen in kleine groepen in de open lucht bij te wonen. Toen we eenmaal hun vertrouwen hadden gewonnen, vertelden we ze over de online lessen en leerden we ze hoe ze daar toegang toe konden krijgen. De kinderen hadden ook de mogelijkheid om het college op te nemen en later door te nemen.”

Advertentie

Ram Krishna Pandey, 15, een leerling van de Birgaon-school, zei: “Ik zat toen in klas 8 en ging twee keer per week naar de mohalla-klas. Er werden slechts 15 kinderen tegelijk toegelaten en de leerkrachten bleven aandringen op het bewaren van de sociale afstand. Maar we hadden plezier en vierden speciale dagen en gelegenheden – op Gandhi Jayanti sprak ieder van ons over Mahatma Gandhi.”

De Indian Express Excellence in Governance Awards 2023

Het webportaal, cgschool.in, dat online studiemateriaal biedt voor studenten van klas 1 tot klas 12, is nog steeds actief met 58.59 lakh geregistreerde studenten en 2.27 lakh docenten.

“We hebben nu studenten uit niet alleen de staat, maar ook uit andere Hindi-sprekende staten en zelfs uit landen als Nepal, Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka ”, zei de ambtenaar van het onderwijsdepartement.

Advertentie

Swaleha Khatun, 14, uit Saraipali in het nabijgelegen district Mahasamund, profiteerde ook van de online lessen. “Ook al was ik thuis, ik kon colleges bijwonen van docenten van andere scholen. Ik heb dus veel meer moeten leren dan anders het geval zou zijn geweest.” Bhure zei dat 11.000 leraren betrokken zijn bij het initiatief en dat 3,5 lakh kinderen baat hebben gehad bij het portaal.

© The Indian Express (P) Ltd