Budget 2023-24: Kongressen attackerar regeringen över NREGS-nedskärningar, frågar om pengar avleds till Capex

0
34

Med unionsbudgeten för 2023-24 som såg en ökning av kapitalutgifterna till Rs 10 lakh crore – mer än dubbelt så mycket som anslogs 2020-21 – frågade kongressen om investeringshöjningen kommer att mötas genom nedskärningar i anslaget för MGNREGS. Partiet sa också att tilldelningen visade att ”privata investeringar” “fortfarande inte kommer in” och att regeringen “gjorde alla tunga arbeten”.

Läs |Budgeten fortsätter att fokusera på investeringar, Rs 2,4 lakh cr till Järnvägar, högsta någonsin

”För mig stämmer inte något i budgeten. Eftersom de (BJP) har sagt att de kommer att spendera mycket pengar på statliga kapitalutgifter. Det är både bra och dåligt. Bra eftersom det är bra, kvalitetsutgifter. Dåligt eftersom… varifrån kommer pengarna för detta? Det kommer från MGNREGA-nedskärningar, säger Praveen Chakravarty, chef för kongressens dataanalysavdelning, till The Indian Express.

Han tillade att Capex-höjningen “berättar för oss att den privata sektorn fortfarande inte investerar” .

Läs |Tre stora fördelar med unionens budget 2023-24: Capex, finanspolitisk försiktighet och nytt IT-system

“För en premiärminister och ett parti som kom till makten med krav på minimiregering verkar regeringen vara den enda slagman som spelar. Efter åtta år vid makten är regeringen den enda aktiva aktören i den indiska ekonomin. Det är mycket uppenbart av vad finansministerns budget säger”, sa han.

Subscriber Only StoriesView All

I Jamtara förvandlades gamla panchayat-byggnader till bibliotek och studiecirkel…

Nirmala Sitharaman: 'Detta är ett gyllene tillfälle för Indien. Vi borde re…

UPSC-nyckel – 2 februari 2023: Få reda på unionens budget 2023-24

Hur Kohli och Pujaras problem mot spinn kan utnyttjas av Australien … Månadsplan för att få tillgång till Budget

Nedskärningen i MGNREGS, sa han, var “problematisk”. “Först i går sa den ekonomiska chefsrådgivaren i den ekonomiska undersökningen att NREGS-efterfrågan fortfarande är mycket hög – högre än vad den var före Covid-19. Så genom att minska budgetanslaget säger de antingen att MGNREGS-efterfrågan plötsligt och dramatiskt kommer att sjunka eller att folk kommer att fråga och att de inte kommer att få arbete. Detta är olagligt eftersom du enligt lag måste tillhandahålla arbete. Det är ett efterfrågebaserat program. Eller så kommer de att ge arbete och spendera mer, vilket innebär att underskottet kommer att öka. Det är därför jag säger att det inte stämmer”, sa han.

Läs |Fackets budget 2023: Hur regeringen beräknar matematiken

Chakravarty kallar allt annat i budgeten för “fräs” sa: “Medelklassens skattesänkning och allt är egentligen inte skattesänkningar. Det är bara för det nya skattesystemet. Väldigt få människor är i alla fall i den nya regimen.”

Budgeten tilldelade 60 000 crore Rs för MGNREGS, vilket är 21,66 procent lägre än budgetuppskattningen på Rs 73 000 crore under budgetåret 2022-'23 . Minskningen är kraftigare jämfört med den reviderade MNREGS-uppskattningen på 89 400 crore Rs under det senaste räkenskapsåret.

Annons

Jairam Ramesh, chef för kongressens kommunikationsavdelning, sa att regeringen spenderade mindre än vad som budgeterades förra gången år. “Förra årets budget väckte applåder för allokering till jordbruk, hälsa, utbildning, MGNREGS och välfärd för SCs. Idag är verkligheten uppenbar. De faktiska utgifterna är betydligt lägre än budgeterat. Detta är Modis OPUD-strategi för rubrikhantering — Over Promise, Under Deliver”, sa han på Twitter.