Begrotingspatstelling opgelost, Gouverneur van Telangana, Govt nemen voorzichtige stappen naar elkaar toe

0
34

Hoewel de patstelling tussen de gouverneur van Telangana, Tamilisai Soundararajan en de regering van Bharat Rashtra Samithi (BRS) over het feit dat de gouverneur de ontwerpbegroting niet goedkeurde, maandag werd opgelost na een duwtje in de rug van het hooggerechtshof, betekent dit misschien niet dat de vergelijking tussen de twee verandert machtscentra.

Beide partijen koesteren nog steeds grieven tegen elkaar: Soundararajan moet nog ten minste vier wetsvoorstellen goedkeuren die vorig jaar door de Algemene Vergadering zijn aangenomen, terwijl ministers in de regering van K Chandrashekar Rao de gouverneur blijven beschuldigen van gedrag zoals een BJP-woordvoerder.

Alle ogen zijn nu gericht op de vraag of de gouverneur de toespraak voorleest zoals voorbereid door de regering aan het begin van de begrotingssessie, die op 3 februari begint, of er wijzigingen in aanbrengt. Dat zou een situatie als in Tamil Nadu kunnen veroorzaken, waar nadat de DMK-regering bezwaar had gemaakt tegen het weglaten van delen van de door haar goedgekeurde toespraak door gouverneur RN Ravi, en het origineel in het Huis had aangenomen, Ravi een staking organiseerde.

Een dag nadat Soundararajan had ingestemd met het goedkeuren van de ontwerpbegroting – nadat de deelstaatregering had ingestemd met haar toespraak aan het begin van de begrotingssessie – schreef ze een brief aan de regering om opheldering te vragen over de kwijtschelding van de straf van 80 gevangenen. De BRS-regering had vorig jaar, enige tijd voor Onafhankelijkheidsdag, de lijst met vrij te laten gevangenen gestuurd. De gouverneur had de lijst tot nu toe niet goedgekeurd en heeft nu – bijna vijf maanden later – een brief gestuurd met het verzoek aan de regering om opnieuw te onderzoeken of alle gevangenen al dan niet in aanmerking kwamen voor vrijlating.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Delhi Confidential: ontmoeten, begroeten en deelnemen aan het parlement

In Jamtara veranderden oude panchayatgebouwen in bibliotheken en studiekringen…

Budget 2023: het juiste belastingregime kiezen3 februari 1983, veertig jaar geleden: Rajiv Gandhi stijgt Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget Lees | Interview van Telangana-gouverneur Tamilisai Soundararajan: 'Wij zijn gouverneurs, geen stempels om elke beslissing goed te keuren die wordt genomen tijdens kabinetsvergaderingen die worden bijgewoond door CM's familieleden'

Maar later op dinsdag keurde Soundararajan de GST (Amendment) Bill 2022 goed, die al zes maanden bij haar in behandeling was. Tijdens besprekingen met speciale hoofdsecretaris (financiën) K Ramakrishna Rao op maandag, is haar ook vernomen dat ze verzekerd heeft dat ze alle rekeningen zal goedkeuren, nadat ze klaar is met het doornemen ervan.

De rekeningen die nog in behandeling zijn bij de gouverneur omvatten de wijzigingswet van Telangana State Private Universities; Wetsvoorstel Azamabad Industrial (beëindiging en regulering van huurcontracten), 2022; Wetsvoorstel gemeentewetten Telangana, 2022; en Telangana Forest University Bill, die haar na de Assembly-sessie in september werden toegestuurd. De gouverneur heeft gezegd dat ze bij verschillende afdelingen opheldering heeft gevraagd over de inhoud van de wetsvoorstellen, en nog steeds op hetzelfde wacht.

De regering hoopt dat de banden met de gouverneur een hoek. Een BRS-minister zei: “De gouverneur heeft van de Raj Bhavan een politiek drama gemaakt. Ze spreekt als een BJP-woordvoerder, bekritiseert en bemoeit zich onnodig met het functioneren van de overheid. Het heeft een zeer onaangename situatie gecreëerd. We hopen dat de resolutie over de goedkeuring van de begroting het begin is van hartelijke betrekkingen.”

Advertentie

De deelstaatregering heeft ook aangegeven bereid te zijn de klacht van Soundararajan over het niet verlengen van het protocol en andere beleefdheden in behandeling te nemen. Toen ze maandag naar Bapu Ghat ging om bloemenhulde te brengen aan Mahatma Gandhi, waren senior minister Talasani Srinivas Yadav, minister van Binnenlandse Zaken M Mahmood Ali en eerste secretaris A Santhi Kumari aanwezig om haar te ontvangen.

Lees |Achter de uitbarsting van gouverneur Tamilisai , langzame en langdurige verslechtering van de banden met TRS govt

De regering was naar het hooggerechtshof gegaan vanwege de impasse in de begroting, geconfronteerd met een constitutionele crisis dat Soundararajan het ontwerp misschien niet goedkeurde, zelfs toen het aftellen naar de zitting begon. Volgens de norm stuurt de deelstaatregering de ontwerpbegroting naar de gouverneur, die deze met goedkeuring terugstuurt en vervolgens wordt gepresenteerd in de Wetgevende Vergadering. De regering stuurde het ontwerpbegrotingsdossier deze keer op 21 januari naar de gouverneur, waarop Soundararajan antwoordde met de vraag of er een voorziening was voor de toespraak van de gouverneur aan het begin van de begrotingssessie. Aangezien de deelstaatregering niet antwoordde, hield de gouverneur de goedkeuring in afwachting.

Soundararajan volgde het voorbeeld van vorig jaar, toen de deelstaatregering de begrotingssessie leidde zonder het gebruikelijke adres van de gouverneur. De regering voerde destijds aan dat aangezien de vorige moessonsessie niet was uitgesteld, de toespraak van de gouverneur niet nodig was.

Advertentie

Toen de rechtbank aan haar hoorzitting begon, vroeg advocaat-generaal BS Prasad hoe zij een kennisgeving kon uitbrengen aan de Gouverneur. Dushyant Dave, senior raadsman van het Hooggerechtshof, verscheen voor de deelstaatregering.

Na de argumenten te hebben gehoord, stelde de rechtbank voor dat de twee partijen de kwestie in dialoog zouden oplossen. Ze besloten toen een compromis te bereiken, waarbij de regering instemde met een toespraak van Soundararajan aan het begin van de begrotingssessie en de advocaat-generaal getuigde dat de gouverneur de ontwerpbegroting onmiddellijk zou goedkeuren.

De regering besloot toen om een ​​compromis te bereiken.

heeft de petitie ingetrokken en de zaak is afgewezen.