Adani-hoofdpijn groeit: vlaggenschip zakt 28%, groep schrapt zijn FPO

0
62

Op een dag de markten verwelkomden de begroting met een scherpe rally in het begin, bevonden de bedrijven van de Adani Group zich woensdag opnieuw in een virtuele vrije val. Met een daling van 28,4% van het vlaggenschip, Adani Enterprises Limited, kondigde de groep 's avonds laat aan dat het had besloten om de Rs 20.000-crore follow-on public offer (FPO) af te blazen en het geld terug te geven aan investeerders.

Dit kwam een ​​dag nadat de FPO de niet-institutionele investeerders, waaronder HNI's en family offices van industriëlen, had doorgekrabd. En uren nadat de Zwitserse geldschieter Credit Suisse Group AG, volgens een rapport van Bloomberg, was gestopt met het “accepteren van obligaties van Adani Group bedrijven als onderpand voor margeleningen aan haar private banking-klanten.”

Uitleg |Adani Group roept FPO af om geld terug te geven aan investeerders: wat is er precies gebeurd?

Aan het einde van de dag daalde het persoonlijke vermogen van de voorzitter van de Adani Group, Gautam Adani, met $ 14 miljard tot $ 74,7 miljard, wat hem naar de vijftiende plaats op de Forbes-miljardairslijst duwde – een daling van de derde plaats amper enkele dagen geleden. Alle aandelen van Adani Group daalden en Adani Ports daalde met 19,7%. (zie kader)

Alleen abonneeverhalenBekijk allesUPSC-sleutel – 2 februari 2023: weten over de begroting van de Unie 2023-24

Besmetting met Adani verspreidt zich terwijl de Indiase benchmark de correctie nadert< /figuur>Japanse literaire gigant Haruki Murakami publiceert na zes jaar nieuwe romanUniebegroting 2023 | Na zich te hebben gericht op armen op het platteland en in de steden, een signaal voor 2024: …Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget

In zijn verklaring zei AEL: “Gezien de ongekende situatie en de huidige marktvolatiliteit, streeft het bedrijf ernaar de belangen van zijn investeringen te beschermen gemeenschap door de FPO-opbrengst terug te geven en de voltooide transactie in te trekken.”

Het citeerde zijn voorzitter Gautam Adani: “Vandaag was de markt ongekend en onze aandelenkoers fluctueerde in de loop van de dag … Gezien deze buitengewone omstandigheden was het bestuur van het bedrijf van mening dat het moreel niet correct zou zijn om door te gaan met de kwestie. Het belang van de investeerders staat voorop en om hen te beschermen tegen mogelijke financiële verliezen, heeft het bestuur besloten om niet door te gaan met de FPO.”

De FPO was met 112 procent overtekend

strong> op de laatste dag van de uitgifte (31 januari).

Lees ook |Adani Enterprises aandelen tank 15%; de meeste groepsmaatschappijen vallen ook

“We werken samen met onze Book Running Lead Managers (BRLM's) om de door ons in escrow ontvangen opbrengsten terug te betalen en om ook de bedragen vrij te geven die op uw bankrekeningen zijn geblokkeerd voor abonnement op deze uitgave,” zei Adani.

Advertentie

Bedrijven van de Adani-groep hebben marktkapitalisatie van meer dan Rs 7 lakh crore verloren na het in de VS gevestigde Hindenburg Research-rapportbeschuldigde de groep van “brutale aandelenmanipulatie en boekhoudfraude”. Bankaandelen werden ook geraakt na de duik in Adani-aandelen. Markten maken zich zorgen over een verdere daling van Adani-aandelen en er was druk van investeerders die geld in de FPO stopten om de uitgifte terug te trekken, aldus een marktbron.

Bedrijven en vermogende particulieren boden op 1,66 crore-aandelen ter waarde van Rs 5.438 crore en FII's vroegen 1,24 crore-aandelen ter waarde van Rs 4.127 crore in de FPO. De in Abu Dhabi gevestigde International Holding Company investeerde maandag $ 400 miljoen, of bijna Rs 3.300 crore. In de categorie ankerinvesteerders hadden ongeveer 33 investeerders, waaronder Maybank Securities Pte en Abu Dhabi Investment Authority, een bod uitgebracht ter waarde van Rs 5.984 crore.

Lees ook |#Politics | 'Pradhani' of 'Adani' niet India: Oppn haalt uit naar 'verdediging' Adani Group

Adani beweerde dat zijn balans gezond is met sterke kasstromen en veilige activa en dat de groep een onberispelijke staat van dienst heeft in het aflossen van onze schulden. “Deze beslissing zal geen impact hebben op onze bestaande operaties en toekomstplannen. We zullen ons blijven richten op waardecreatie op de lange termijn en de groei zal worden beheerd door interne overlopende posten. Zodra de markt zich stabiliseert, zullen we onze kapitaalmarktstrategie herzien. We hebben er alle vertrouwen in dat we uw steun zullen blijven krijgen”, zei Adani.

Advertentie

Volledige tekst van de verklaring van Adani Group 

Het bestuur van Adani Enterprises Ltd., (AEL) heeft besloten om niet door te gaan met het volledig onderschreven vervolg openbaar bod (FPO).

Gezien de ongekende situatie en de huidige marktvolatiliteit streeft het bedrijf ernaar de belang van zijn investeringsgemeenschap door de FPO-opbrengst terug te geven en de voltooide transactie in te trekken.

Gautam Adani, voorzitter van Adani Enterprises Ltd zei: “De raad van bestuur maakt van deze gelegenheid gebruik om alle investeerders te bedanken voor uw steun en toewijding aan onze FPO. Het abonnement voor de FPO is gisteren succesvol afgesloten. Ondanks de volatiliteit in de aandelen van de afgelopen week, was uw vertrouwen in het bedrijf, zijn bedrijf en zijn management buitengewoon geruststellend en nederig. Bedankt.

De markt van vandaag was echter ongekend en onze aandelenkoers fluctueerde in de loop van de dag. Gezien deze buitengewone omstandigheden was de raad van bestuur van het bedrijf van mening dat het moreel niet correct zou zijn om door te gaan met de kwestie. Het belang van de investeerders staat voorop en om hen te beschermen tegen mogelijke financiële verliezen, heeft het bestuur besloten om niet door te gaan met de FPO.

Advertentie

We werken samen met onze Book Running Lead Managers (BRLM's) om de door ons in escrow ontvangen opbrengsten terug te betalen en om ook de bedragen vrij te geven die op uw bankrekeningen zijn geblokkeerd voor inschrijving op deze uitgave.

Onze balans is zeer gezond met sterke cashflows en veilige activa, en we hebben een onberispelijke staat van dienst in het aflossen van onze schulden. Deze beslissing zal geen impact hebben op onze bestaande operaties en toekomstplannen. We zullen ons blijven richten op waardecreatie op de lange termijn en de groei zal worden beheerd door interne overlopende posten. Zodra de markt zich stabiliseert, zullen we onze kapitaalmarktstrategie herzien. We hebben er alle vertrouwen in dat we uw steun zullen blijven krijgen. Bedankt voor uw vertrouwen in ons.

© The Indian Express (P) Ltd