Wat te doen als uw computer in brand vliegt (en waarom dit gebeurt)

0
106
Ben Romalis/Shutterstock.com

Als uw computer in vlammen opgaat, is het meestal het beste om te evacueren en de brandweer te bellen. Als je weet wat je doet, kun je de juiste brandblusser gebruiken om de brand te blussen, maar het is het beste om in de eerste plaats brand te voorkomen.

Niemand begint zijn dag met de verwachting letterlijke vlammen uit zijn computer te zien, maar het gebeurt vaker dan je denkt! Als u nooit wilt dat een pc in brand vliegt, of wilt weten wat u moet doen als dit gebeurt, maak dan aantekeningen.

Waarschuwing:Als u dit leest omdat uw computer op dit moment in brand staat, evacueer dan onmiddellijk. Activeer eventuele brandalarmen in de buurt en neem contact op met de hulpdiensten.

Waarom zou een computer in brand vliegen?

Er gaat tegenwoordig heel veel energie in en uit de typische pc. Als de stroom om de een of andere reden ontspoort, kan de hitte in een mum van tijd leiden tot een pc-barbecue! Een pc die niet goed geventileerd is of die te veeleisende taken voor het koelsysteem uitvoert, kan veel warmte genereren, waardoor interne componenten oververhit kunnen raken en vlam kunnen vatten.

Als er een computer is aangesloten aan een stroombron die een plotselinge spanningsstoot of -piek ervaart. In dat geval kunnen de interne componenten van de computer beschadigd raken en mogelijk vlam vatten. Defecte componenten, zoals een defecte voeding of moederbord, kunnen ook leiden tot ontsteking.

Een goede oude gebruikersfout is een andere veelvoorkomende boosdoener. Als een computer verkeerd wordt behandeld of misbruikt door de gebruiker, bijvoorbeeld door de behuizing te openen en de interne componenten aan te raken zonder de juiste training of kennis. In dat geval kan dit componenten beschadigen en mogelijk brand veroorzaken.

Brand kan ook ontstaan ​​als elektrische connectoren niet correct zijn geplaatst. Volgens NVIDIA is dit een van de mogelijke redenen dat sommige RTX 4090 grafische kaarten smeltende kabels vertonen en mogelijk brand veroorzaken.

Sommige componenten, met name voedingsadapterkabels en -stekkers, hebben mogelijk niet voldoende capaciteit om de stroom door te laten. Dit leidt tot hotspots, smelten en mogelijke ontsteking.

GERELATEERD Kan kortsluiting een harde schijf beschadigen?

Kortsluiting kan ook brand veroorzaken. Een kortsluiting vindt plaats wanneer er een onbedoelde verbinding is tussen twee punten in een elektrisch circuit, wat een plotselinge en ongecontroleerde stroom van elektriciteit kan veroorzaken. Dit kan elektrische componenten oververhitten en mogelijk brand veroorzaken.

Verschillende factoren, zoals beschadigde of gerafelde kabels, defecte componenten of onjuiste bedrading, kunnen kortsluiting veroorzaken. Enkele van de andere bovengenoemde oorzaken kunnen een kortsluiting als uitgangspunt hebben gehad.

Wat te doen als een computer in brand vliegt

< p>De belangrijkste aanbeveling als er een computerbrand is, is om te evacueren, andere mensen te waarschuwen met behulp van een brandalarm of andere geschikte methoden, en de hulpdiensten te bellen.

Als u hiervoor bent opgeleid en het veilig is om dit te doen dus je kunt een brandblusser gebruiken om te proberen het vuur te blussen. U moet echter goed inschatten of de brand op deze manier kan worden bestreden. Als u ook maar enigszins twijfelt of de brand met een blusser te beheersen en te blussen is, dient u de ruimte te evacueren en de brandweer te bellen.

Als het enigszins veilig kan, sluit dan de stroomtoevoer naar de computer af, aangezien de aanhoudende stroomtoevoer de brand kan verergeren. Als u dit niet kunt doen, hoeft u zich geen zorgen te maken en u gewoon in veiligheid te brengen. In de meeste gevallen zal de stroomonderbreker de stroom onderbreken als er iets misgaat in het elektrische circuit.

De juiste keuze maken Rechter brandblusser

Het juiste type brandblusser om een ​​computerbrand te blussen is een brandblusser van klasse C. Brandblussers van klasse C zijn ontworpen voor branden met elektrische apparatuur, zoals computers, en kunnen veilig worden gebruikt bij elektrische branden zonder verdere schade aan te richten. Brandblussers van klasse C gebruiken een niet-geleidend blusmiddel, zoals koolstofdioxide (CO2), om de brand snel en effectief te blussen zonder elektriciteit te geleiden en verdere schade aan te richten.

Kidde Pro 210 klasse ABC-brandblusser

Een product dat iedereen zou moeten hebben, maar hopen nooit te gebruiken. Deze Klasse ABC-brandblusser voor thuis neemt niet veel ruimte in beslag en je hebt geen raketgeleerde nodig om hem te bedienen. Bewaar het in je computerruimte voor het geval dat.

Amazon

$ 49,97
$ 76,99 Bespaar 35%

Wayfair

$ 64,12
$ 102,81 Bespaar 38%

Het is belangrijk om bij een computerbrand geen brandblusser op waterbasis te gebruiken. Brandblussers op waterbasis kunnen elektriciteit geleiden en verdere schade aan de computer veroorzaken, waardoor de brand erger wordt en mogelijk letsel wordt veroorzaakt. De enige situatie waarin zo'n brandblusser geschikt is, is als de stroomtoevoer is afgesloten en u zich geen zorgen hoeft te maken over verdere schade aan de computer.

Als u niet zeker weet welke brandblusser u moet gebruiken bij een computerbrand, kunt u het beste contact opnemen met de brandweer en deze de brand laten behandelen. De brandweer beschikt over de juiste uitrusting en training om de brand veilig en effectief te blussen zonder verdere schade of letsel aan te richten.

Omgaan met computerbranden waarbij lithiumbatterijen betrokken zijn

U hebt waarschijnlijk lees veel verhalen over branden met lithium-ionbatterijen in apparaten zoals smartphones en laptops, en dit is een van de grootste brandgevaren in elke computer die deze technologie gebruikt. Het is een van de belangrijkste redenen waarom luchtvaartmaatschappijen de toegestane batterijcapaciteit in een vliegtuig beperken.

GERELATEERDPSA: Uw oude gadgets zijn brandgevaarlijk, hier is wat u moet doen

Ondanks hoe gewelddadig en gevaarlijk lithiumbatterijbranden kunnen zijn, zijn ze ook vrij zeldzaam. Moderne batterijen zitten boordevol veiligheidsvoorzieningen om brand te voorkomen, en er worden nieuwe technologieën voor lithiumbatterijen ontwikkeld om ze veel veiliger te maken. Maar als er toch een batterij stuk gaat, kan dat best eng zijn!

Hoewel ze “lithium” batterijen, wat zou kunnen suggereren dat een brandblusser van klasse D voor het verbranden van metalen de juiste keuze zou zijn, zijn lithiumbatterijen eigenlijk een brand van klasse B. Dus de typische klasse ABC multifunctionele brandblusser zou geschikt moeten zijn. Ze zijn op deze manier geclassificeerd vanwege de vloeibare elektrolyt in de batterij.

Computerbranden voorkomen

Laten we eerlijk zijn, als je computer eenmaal in brand staat, zouden de meeste mensen niets anders moeten doen dan naar de dichtstbijzijnde uitgang gaan. Het belangrijkste dat u kunt doen, is voorkomen dat er überhaupt brand uitbreekt. Om een ​​bepaalde beroemde brandveiligheidsmascotte te parafraseren: alleen jij kunt computerbranden voorkomen! Hiertoe volgen hier enkele goede algemene tips.

Houd je computer schoon en stofvrij. Stof kan zich in uw computer ophopen en de ventilatieopeningen blokkeren, waardoor de interne componenten oververhit kunnen raken en vlam kunnen vatten. Om dit te voorkomen, reinigt u regelmatig de binnenkant van uw computer en de in- en uitlaatopeningen, die verwijderbare stoffilters kunnen hebben.

Houd uw computer goed geventileerd! Een goede ventilatie is cruciaal om te voorkomen dat uw computer oververhit raakt en in brand vliegt. Zorg ervoor dat er voldoende lucht om de computer kan stromen en voorkom dat de ventilatieopeningen worden geblokkeerd of plaats de computer op een zacht oppervlak waardoor ze kunnen worden geblokkeerd.

Gebruik een overspanningsbeveiliging. Stroompieken kunnen schade aan uw computer veroorzaken en mogelijk vlam vatten. Om dit te voorkomen, gebruikt u een overspanningsbeveiliging om uw computer te beschermen tegen plotselinge spanningspieken. Zelfs als u zich niet echt zorgen maakt over computerbranden, is het gebruik van een overspanningsbeveiliging een goed idee voor gevoelige elektronica.

Gebruik alleen kwaliteitskabels en componenten! Vermijd indien mogelijk naamloze computeronderdelen, aangezien deze het meest waarschijnlijk snel en los spelen met veiligheidsnormen.

Open uw computer niet tenzij u weet wat u doet. Het aanraken van de interne componenten zonder de juiste kennis kan schade veroorzaken en ervoor zorgen dat uw computer in brand vliegt. U kunt bijvoorbeeld per ongeluk kortsluiting maken met een schroevendraaier of per ongeluk de batterij van uw laptop doorboren als een stuk gereedschap wegglijdt. Er is niets mis met werken op je eigen computer, maar doe vooraf wat onderzoek in plaats van blind te gaan.

Fire Bad!

Tot nu toe heb je misschien nooit de mogelijkheid overwogen dat de computer op je bureau (of schoot!) spontaan zou kunnen ontbranden, maar het is meer dan een theoretische mogelijkheid. Deze auteur heeft twee kleine computerbranden meegemaakt waarbij goedkope stroomkabeladapters smelten en omringende kunststoffen en andere materialen smelten en ontsteken.

Gelukkig was er in beide gevallen iemand die de rook en kleine vlammen opmerkte, waardoor het vuur beperkt bleef tot de computeren zelf. Maar als het van de ene op de andere dag was gebeurd of terwijl er niemand in de buurt was, hadden deze kleine ongelukken veel erger kunnen zijn. Preventie is de sleutel!

GERELATEERD: 7 tips om te voorkomen dat uw technologie oververhit raakt

LEES VOLGENDE

    < li>› Samsung's Galaxy S23 heeft een strakker ontwerp, grote upgrades
  • › Hier leest u hoe u de nieuwe pakkettracking van Gmail gebruikt
  • › Wat is de Snapdragon 8 Gen 2 voor Galaxy?
  • › De Galaxy Book 3-laptops van Samsung hebben 120 Hz AMOLED-schermen
  • › De Samsung Galaxy S23 Ultra heeft een wilde 200 MP camera
  • › Hier leest u hoe Netflix u ervan weerhoudt wachtwoorden te delen