Vad du ska göra om din dator tar eld (och varför det händer)

0
39
Ben Romalis/Shutterstock.com

Om din dator håller på att brinna är det vanligtvis bäst att evakuera och ringa brandkåren. Om du vet vad du gör kan du använda rätt brandsläckare för att släcka elden, men det är bäst att förhindra bränder i första hand.

Ingen börjar sin dag med att förvänta sig att se bokstavliga lågor från sin dator, men det händer oftare än du tror! Om du aldrig vill ha en PC-brand, eller vill veta vad du ska göra om det händer, gör anteckningar.

Varning:Om du läser detta eftersom din dator brinner just nu, evakuera omedelbart. Aktivera eventuella brandlarm i närheten och kontakta räddningstjänsten.

Varför skulle en dator fatta eld?

Det finns massor av energi som går in i och kommer ut ur en typisk PC nu för tiden. Om strömflödet spåras ur av någon anledning kan värmen leda till en PC-grill på nolltid platt! En dator som inte är ordentligt ventilerad eller som kör alltför krävande uppgifter för sitt kylsystem kan generera mycket värme, vilket kan orsaka att interna komponenter överhettas och potentiellt fatta eld.

Om en dator är ansluten till en strömkälla som utsätts för en plötslig ökning eller topp i spänningen. I så fall kan detta göra att datorns interna komponenter skadas och potentiellt fatta eld. Defekta komponenter, såsom en felaktig strömförsörjning eller moderkort, kan också orsaka antändning.

Goda gamla användarfel är en annan vanlig boven. Om en dator missbrukas eller missbrukas av användaren, till exempel genom att öppna fodralet och röra de interna komponenterna utan ordentlig utbildning eller kunskap. I så fall kan detta skada komponenter och potentiellt orsaka brand.

Brand kan även inträffa när de elektriska kontakterna inte sitter korrekt. Enligt NVIDIA är detta en av de potentiella orsakerna till att vissa RTX 4090-grafikkort har uppvisat smältkablar och risk för brandrisk.

Vissa komponenter, särskilt nätadapterkablar och kontakter, kanske inte har tillräcklig kapacitet för att bära strömmen som går genom dem. Detta leder till heta fläckar, smältning och potentiell antändning.

RELATERAT Kan en kortslutning skada en hårddisk?

Kortslutning kan också orsaka bränder. En kortslutning uppstår när det finns en oavsiktlig koppling mellan två punkter i en elektrisk krets, vilket kan orsaka ett plötsligt och okontrollerat flöde av el. Detta kan överhetta elektriska komponenter och potentiellt orsaka brand.

Olika faktorer, som skadade eller slitna kablar, felaktiga komponenter eller felaktiga ledningar, kan orsaka kortslutning. Några av de andra orsakerna som nämns ovan kan ha haft en kortslutning som utgångspunkt.

Vad man ska göra när en dator börjar brinna

< p>Den huvudsakliga rekommendationen om det är en datorbrand är att evakuera, larma andra personer med brandlarm eller andra lämpliga metoder och ringa räddningstjänst.

Om du är utbildad och det är säkert att göra så du kan använda en brandsläckare för att försöka släcka branden. Du måste dock ha ett gott omdöme om branden kan hanteras på detta sätt. Om du överhuvudtaget har några tvivel om huruvida branden kan kontrolleras och släckas med en släckare bör du evakuera området och ringa brandkåren.

Om det överhuvudtaget är möjligt att göra på ett säkert sätt, stäng av strömförsörjningen till datorn eftersom det fortsatta strömflödet kan förvärra branden. Om du inte kan göra detta, oroa dig inte och evakuera bara till säkerhet, i de flesta fall bör strömbrytaren bryta strömmen om något går fel i den elektriska kretsen.

Välja Höger brandsläckare

Rätt typ av brandsläckare för att släcka en datorbrand är en brandsläckare av klass C. Klass C brandsläckare är designade för bränder som involverar elektrisk utrustning, såsom datorer, och är säkra att använda vid elektriska bränder utan att orsaka ytterligare skada. Klass C brandsläckare använder ett icke-ledande släckningsmedel, såsom koldioxid (CO2), för att snabbt och effektivt släcka branden utan att leda elektricitet och orsaka ytterligare skada.

Kidde Pro 210 Class ABC Brandsläckare

En produkt som alla borde ha men hoppas aldrig få använda. Denna klass ABC hembrandsläckare tar inte mycket plats, och du behöver ingen raketforskare för att använda den. Förvara den i ditt datorrum för säkerhets skull.

Amazon

49,97 USD
76,99 USD Spara 35 %

Wayfair

64,12 USD
102,81 USD Spara 38 %

Det är viktigt att undvika att använda en vattenbaserad brandsläckare vid datorbrand. Vattenbaserade brandsläckare kan leda elektricitet och orsaka ytterligare skada på datorn, vilket gör branden värre och potentiellt orsaka personskador. Den enda situationen där en sådan brandsläckare är lämplig är om strömförsörjningen har stängts av och du inte är orolig för ytterligare skador på datorn.

Om du är osäker på vilken brandsläckare du ska använda vid en datorbrand är det bäst att kontakta brandkåren och låta dem sköta branden. Brandkåren kommer att ha lämplig utrustning och utbildning för att säkert och effektivt släcka branden utan att orsaka ytterligare skador.

Hantera datorbränder som involverar litiumbatterier

Du har förmodligen Läs många berättelser om bränder som involverar litiumjonbatterier i enheter som smartphones och bärbara datorer, och detta är en av de största brandriskerna i alla datorer som använder den här tekniken. Det är en av huvudorsakerna till att flygbolag begränsar batteristorleken som är tillåten på ett plan.

RELATERATPSA: Dina gamla prylar är en brandrisk, här är vad du ska göra

Trots hur våldsamma och farliga litiumbatteribränder kan vara, är de också ganska sällsynta. Moderna batterier är packade med många säkerhetsfunktioner för att förhindra bränder, och ny litiumbatteriteknik utvecklas för att göra dem mycket säkrare. Men när ett batteri går fel kan det vara ganska läskigt!

Även om de heter “litium” batterier, vilket kan tyda på att en klass D brandsläckare för att bränna metaller skulle vara det rätta valet, litiumbatterier är faktiskt en klass B brand. Så den typiska klass ABC multifunktionsbrandsläckaren borde vara lämplig. De klassificeras på detta sätt på grund av den flytande elektrolyten i batteriet.

Förhindra datorbränder

Låt oss vara ärliga, när din dator faktiskt brinner, borde de flesta inte göra något mer än att gå mot närmaste utgång. Det viktigaste du kan göra är att förhindra att bränder uppstår i första hand. För att parafrasera en viss berömd brandsäkerhetsmaskot: Bara du kan förhindra datorbränder! För detta ändamål kommer här några bra allmänna tips.

Håll din dator ren och dammfri. Damm kan samlas inuti din dator och blockera ventilerna, vilket kan göra att de interna komponenterna överhettas och potentiellt fatta eld. För att förhindra detta bör du regelbundet rengöra insidan av din dator och insugnings- och utloppsventilerna, som kan ha borttagbara dammfilter.

Håll din dator välventilerad! Rätt ventilation är avgörande för att förhindra att din dator överhettas och fatta eld. Se till att din dator har gott om luftflöde runt sig och undvik att blockera ventilerna eller placera den på en mjuk yta som kan blockera dem.

Använd ett överspänningsskydd. Strömstötar kan orsaka skador på din dator och potentiellt leda till att den brinner. För att förhindra detta, använd ett överspänningsskydd för att skydda din dator från plötsliga toppar i spänningen. Även om du inte är särskilt bekymrad över datorbränder, är det en bra idé att använda ett överspänningsskydd för all känslig elektronik.

Använd endast kablar och komponenter av hög kvalitet! Undvik om möjligt datordelar utan namn eftersom dessa med största sannolikhet spelar snabbt och löst med säkerhetsstandarder.

Undvik att öppna datorn om du inte vet vad du gör. Att röra vid de interna komponenterna utan ordentlig kunskap kan orsaka skada och orsaka att din dator tar eld. Till exempel kan du av misstag skapa en kortslutning med en skruvmejsel eller punktera din bärbara dators batteri av misstag om ett verktyg halkar. Det är inget fel med att arbeta på din egen dator, men gör lite efterforskningar i förväg istället för att gå i blindo.

Fire Bad!

h2>

Fram till detta ögonblick har du kanske aldrig ens tänkt på möjligheten att datorn på ditt skrivbord (eller i knäet!) spontant kan brinna, men det är mer än en teoretisk möjlighet. Den här författaren har upplevt två små datorbränder som involverade billiga strömkabeladaptrar som smälter och antände omgivande plast och andra material.

Tack och lov var det i båda fallen att någon var där för att lägga märke till röken och små lågor, vilket begränsade elden till själva datorn. Men om det hade hänt över natten eller när ingen var i närheten, kunde dessa små olyckor ha varit mycket värre. Förebyggande är nyckeln!

RELATERAT: 7 tips för att förhindra att din teknik överhettas

LÄS NÄSTA

    < li>› Samsung’s Galaxy Book 3 bärbara datorer har 120Hz AMOLED-skärmar
  • › Så här kommer Netflix att hindra dig från att dela lösenord
  • › Samsung’s Galaxy S23 har en snyggare design, stora uppgraderingar
  • › Vad är Snapdragon 8 Gen 2 för Galaxy?
  • › Galaxy S23 Ultra har en vild 200 MP-kamera
  • › Så här använder du Gmails nya paketspårning