Tillväxten (i försäljning av lyxbilar) kommer att bli mycket bättre i år… ungdomar som ansluter sig till marknaden: Naveen Soni

0
43

Indiens rika, till skillnad från dess fattiga, påverkades inte ekonomiskt av Covid-19, och det har lett till hopp bland lyxbilstillverkare att detta segment kommer att kunna fortsätta sitt uppåtgående momentum även 2023. I en intervju säger Naveen Soni, president, Lexus India, till Mihir Mishra att mindre städer och förstagångsköpare i tunnelbanor bidrar till att efterfrågan på dessa bilar ökar. Redigerade utdrag:

Personbilsindustrin rapporterade sitt bästa år någonsin. Hur var 2022 för lyxbilstillverkare i Indien?

Storleken på branschen (lyxbilsmarknaden i Indien) var 41 000 2018 men krympte till ungefär 18 000-19 000 enheter eller ännu mindre 2020 Så detta var väntat på grund av Covid-19.

Men även under Covid-19-perioden blev tillväxten för högförmögna individer (HNIs) inte lidande, bara marknadsstorleken gjorde det. Det hände främst för att dessa människors prioritet flyttades till hälsa och rörlighet var inte en prioritet. Så det var inte en ekonomisk fråga vad gäller marknaden för lyxbilar även under Covid.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Tre stora fördelar från unionens budget 2023-24: Capex, finanspolitisk försiktighet och n…

Skintillerande havsdjur och vad som gör dem speciella

Union Budget 2023: How the Government calculates the math

Fokus på gränsområden, NCC planerar att höja kadettstyrkan med 8 lakh. Månadsplan för att få tillgång till Budget

Lyxbilsförsäljning har olika parametrar för att jämföra förmågan och den framtida potentialen jämfört med försäljning av personbilar. Under Covid-19 fortsatte tillväxten av de rika och superrika sin fart, vilket innebar att deras förmåga att tjäna var konstant. När vi kom ut ur Covid-19 anslöt sig inte bara HNI-segmentet utan andra människor till marknaden för lyxbilar.

Vilka är dessa nya segment av människor som ansluter sig till marknaden för lyxbilar efter Covid-19?

Så det finns två primära orsaker bakom den snabba återgången av försäljningstillväxten inom lyxbilsutrymmet. En är konstanten att det finns denna skapade efterfrågan som lades till under pandemiperioden och hjälpte oss att växa under perioden efter pandemin.

Annons

För det andra var det en viss uppsättning kunder som stod inför många utmaningar under Covid-19. Och mycket oförutsägbarhet har setts av dem (under Covid). Så de har sagt att du bara lever en gång, uttryck dig! Denna YOLO-effekt ger dem förtroendet att de vill komma ut i antal för att uttrycka sig på marknaden. Och det är därför vi ser en dubbel effekt.

Trots stor efterfrågan rapporterade inte lyxbilstillverkare sitt bästa år någonsin 2022

Vi skulle ha rapporterat den bästa försäljningen någonsin 2022, om utbudet (halvledarchip) inte var ett problem och passerade den högsta försäljningsstämpeln någonsin på 41 000 enheter (detta rekord är 2018). Men jag är övertygad om att vi, med de tydliga tecknen på återupplivande av utbudet, är övertygade om att tillväxttakten kommer att bli mycket bättre i år. År 2022 sålde lyxbilstillverkare 36 000 exemplar och väntande beställningar uppskattas till cirka 8 000 exemplar. Om vi ​​kunde leverera till och med hälften av de totala väntande beställningarna 2022, skulle vi ha brutit mot eller nått det högsta försäljningssiffran någonsin.

Annons

Många lyxbilstillverkare i Indien, inklusive Lexus, har rapporterat sitt bästa år någonsin. Vi överträffade vårt 2021-tal i juni 2022. Och i september var vi redan på vår högsta försäljning någonsin och företagsstorleken växte ungefär tre gånger jämfört med föregående år.

Fick försäljningen kommer från de vanliga tier 1-städerna eller har nya marknader också öppnats efter Covid?

De mindre orterna bidrar också till försäljningen nu. Med mindre städer menar jag inte städer som Pune eller Ghaziabad, det har gått längre än så. Städer som Vijayawada, Coimbatore, Madurai, Bhubaneswar och Jaipur bidrar mer till försäljningen. Även i dessa städer är människor mer än villiga att experimentera med lyxbilar och det växer med en högre procentandel men på en lägre bas.

Också ett stort antal förstagångsköpare ansluter sig till lyxen bilmarknaden främst på tunnelbanemarknaderna. Dessa ungdomar vill uttrycka sig och köper lyxbilar. Detta har lett till en minskning med tre till fyra år i medelåldern för ägare av Lexus-fordon i Indien.

Personarfordonstillverkare förutspår att försäljningsboomen 2022 inte kommer att fortsätta 2023. Kommer Även försäljningen av lyxbilar drabbas?

Annons

Jag tror att de väntande beställningarna – både för lyxbilar och massmarknadsbilar – borde segla oss igenom åtminstone för i år. Indien är en stor marknad i sig och vi borde kunna segla igenom detta eftersom Indien inte verkar vara lika påverkat som andra marknader när det gäller lågkonjunkturen. Jag är försiktig med 2023 och orolig för 2024.

© The Indian Express (P) Ltd