Med tillgång som nyckel tar ett MP-distrikt hem regeringen till förmånstagarna

0
69

Berättigade förmånstagare av ett statligt system bör kunna få tillgång till det utan krångel.

Detta var grundförutsättningen för ett projekt som distriktsförvaltningen i Narsinghpur i Madhya Pradesh lanserade formellt 2022 för att ta förvaltningens tjänster till folket.

”Som administratörer kan vi skapa genomslag om vi kan se till att allt (alla statliga system) implementeras i bokstav och anda. Tyvärr är det inte riktigt fallet, säger Rohit Singh, tidigare distriktssamlare i Narsinghpur.

Amit Shah skriver |Drömma om saker som inte låter dig sova… dröm för andra

Och så föddes “Project Nidaan”. Singh, under vilken projektet genomfördes förra året, sa att insamlarens handläggare fram till dess fått tiotals ansökningar för att få till och med “grundfrågor” lösta – problem som helst borde ha “åtgärdats på de lägre nivåerna av lokala tjänstemän på nivå, såsom panchayat-funktionärer”. Dessa var problem relaterade till att få tillgång till pension, ransoneringskort under fattigdomsgränsen (BPL), Aadhaar-kort, Ayushman-kort, Pradhan Mantri Awas Yojana, vattenförsörjning.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Efter att ha riktat in sig på de fattiga på landsbygden och i städerna kom en signal från 2024: Medelklassens Ma…

Chhattisgarh: How mohalla-klasser och onlinesessioner hjälpte eleverna att…

Delhi Konfidentiellt: Under budgettal, Nirmala Sitharaman’s notis…

Neelkanth Mishra skriver: I turbulenta tider är Budget 2023 en bra start…Månadsplan för att få tillgång till Budget

Projekt Nidaan säkerställde att administrationstjänstemän besökte de berörda panchayatsna. Medan en “jan sunwai”, eller offentlig utfrågning, vanligtvis hålls på en plats i distriktet, för att få folk att samlas där och lufta sina problem, var Nidaan ett slags decentraliserat jan sunwai-system, distriktschef för förnybar energi Prabhat Kanoje, som var en nodalofficer för projektet, sa.

Medan grundarbetet – som jan sunwais på panchayat- och tehsil-nivåerna – startade från oktober 2021, startade lägren som en del av projektet rullades formellt ut 2022.

Som en del av Project Nidaan, behandlade underavdelningens magistrat (SDM), tehsildars och panchayat-nivå tjänstemän sådana ansökningar varje tisdag och fick dem lösta, förutom jan sunwai på distriktsnivå. Statusen för dessa ansökningar granskades sedan av insamlaren vid möten med “tidsgräns” varje måndag.

Annons Missa inte |I en avlägsen bergsby i Tamil Nadu är läkarna bara ett klick bort

En officer på distriktsnivå gjordes till ansvarig för en panchayat; kluster av panchayats bildades, och läger hölls ett kluster i taget.

Anjana Tripathi, biträdande direktör för social rättvisa, som var en sådan nodalofficer, sa att de skulle prata med människor i dessa läger om deras problem och försöka lösa dem. “Det skulle finnas problem som svårigheter att bygga en toalett eller rensa ett avlopp. I ett fall hjälpte vi en boende att skaffa en hörapparat”, sa hon.

Tripathi sa att mer än 400 panchayats täcktes på detta sätt. Två läger hölls i varje panchayat – det första under SDM och det andra, 14 dagar senare, under Collector. Olika tjänstemän var närvarande i dessa läger för att lösa problem och avyttra ansökningar. “Detta innebar att varje panchayat fick 15 dagar på sig att arbeta, och när samlaren nådde panchayaten borde inga ansökningar nå honom,” Singh, bland 19 vinnare av Det sa Indian Express Excellence in Governance Awards för 2020 och 2021.

Annons

Utmärkelserna för vartannat år firar det finaste arbete som utförts av distriktsmagistrater, kvinnor och män betraktade som styrelseformens fotsoldater, eftersom de manusförändring som berör livet för otaliga människor över hela landet.

Indian Express Excellence in Governance Awards 2023

Kamal Yadav, invånare i byn Dangidhana i Narsinghpur som arbetar i sockerrörsfält, sa att ett av dessa läger hade hjälpt honom att ansöka om ett BPL-ransoneringskort. “Jag hade ansökt för några år sedan, men det gick inte igenom”, sa han och påstod att kastfördomar.

Dangidhana-invånarna Dashrath Mehra, 35, och Hakkibai Chaudhary, 56, mindes att insamlaren hade besökte förra året, och “folk gick till honom med sina problem”. “Jag minns att han sa att deras problem skulle lösas”, sa Mehra.

Måste läsas |Att ångra social diskriminering, uteslutning av transpersoner – genom jobb

Chaudhary sa att hon ville göra anspråk på änkepension kl. lägret eftersom hennes man inte hade funnits på över 15 år. Men tjänstemän hade sagt till henne att hon inte kunde göra anspråk på pension utan hennes makes dödsattest.

Saurabh Sonawane, VD, Zila Panchayat, Narsinghpur, sa att ett statligt projekt – Mukhyamantri Jan Seva Abhiyaan – i liknande linje sedan lanserades i september och oktober 2022.

© The Indian Express (P) Ltd