Med tilgang som nøkkel bringer et MP-distrikt regjeringen hjem til mottakerne

0
78

Kvalifiserte mottakere av en statlig ordning bør kunne få tilgang til den uten problemer.

Dette var den grunnleggende forutsetningen for et prosjekt distriktsadministrasjonen i Narsinghpur i Madhya Pradesh lanserte formelt i 2022 for å ta administrasjonens tjenester til folket.

«Som administratorer kan vi skape gjennomslag dersom vi kan sørge for at alt (alle statlige ordninger) gjennomføres i bokstav og ånd. Dessverre er det egentlig ikke tilfelle,» sa Rohit Singh, tidligere distriktssamler i Narsinghpur.

Amit Shah skriver |Drøm om ting som ikke lar deg sove… drøm for andre

Og dermed ble ‘Project Nidaan’ født. Singh, som prosjektet ble implementert under i fjor, sa at innsamlerens offiser inntil da mottok titalls søknader for å få til og med “grunnleggende problemer” løst – problemer som ideelt sett burde vært “løst på lavere nivåer av lokale embetsmenn på nivå, som panchayat-funksjonærer”. Dette var problemer knyttet til tilgang til pensjon, rasjoneringskort under fattigdomsgrensen (BPL), Aadhaar-kort, Ayushman-kort, Pradhan Mantri Awas Yojana, vannforsyning.

Subscriber Only StoriesView All

Etter å ha målrettet mot fattige på landsbygda og byer, et 2024-signal: Middelklassen Ma…

Chhattisgarh: Hvordan mohalla-klasser og nettøkter hjalp elevene til…

Delhi Konfidensielt: Under budsjetttale, Nirmala Sitharamans slip…

Neelkanth Mishra skriver: I turbulente tider er Budsjett 2023 en god start…Månedlig plan for å få tilgang til Budsjett

Prosjekt Nidaan sørget for at administrasjonstjenestemenn besøkte de berørte panchayatene. Mens en “jan sunwai”, eller offentlig høring, vanligvis holdes på ett sted i distriktet for å få folk til å samles der og lufte problemene sine, var Nidaan et slags desentralisert jan sunwai-system, distriktssjef for fornybar energi Prabhat Kanoje, som var en nodaloffiser for prosjektet, sa.

Mens grunnarbeidet – som jan sunwais på panchayat- og tehsil-nivåene – startet fra oktober 2021, startet leirene som en del av prosjektet ble formelt rullet ut i 2022.

Som en del av Project Nidaan, behandlet underavdelingens magistrat (SDM), tehsildars og panchayat-nivå slike søknader hver tirsdag og fikk dem løst, i tillegg til jan sunwai på distriktsnivå. Statusen til disse søknadene ble deretter gjennomgått av samleren ved møter med “tidsbegrensning” hver mandag.

Annonse Ikke gå glipp av |I en avsidesliggende fjellandsby i Tamil Nadu er leger bare et klikk unna

En offiser på distriktsnivå ble ansvarlig for en panchayat; klynger av panchayats ble dannet, og leire ble holdt en klynge om gangen.

Anjana Tripathi, nestleder for sosial rettferdighet, som var en slik nodaloffiser, sa at de ville snakke med folk i disse leirene om deres problemer og prøve å løse dem. “Det ville være problemer som problemer med å få bygget et toalett, eller tømme et avløp. I ett tilfelle hjalp vi en beboer med å skaffe et høreapparat,» sa hun.

Tripathi sa at mer enn 400 panchayats ble dekket på denne måten. To leirer ble holdt i hver panchayat – den første under SDM og den andre, 14 dager senere, under Collector. Ulike tjenestemenn var til stede i disse leirene for å løse problemer og avhende søknader. “Dette betydde at hver panchayat ble gitt 15 dager til å jobbe, og da samleren nådde panchayaten, skulle ingen søknader nå ham,” Singh, blant 19 vinnere av Indian Express Excellence in Governance Awards for 2020 og 2021, sa.

Annonse

De toårige prisene feirer det fineste arbeidet utført av distriktsdommere, kvinner og menn betraktet som fotsoldatene i styresett, ettersom de manusendring som berører livene til utallige mennesker over hele landet.

The Indian Express Excellence in Governance Awards 2023

Kamal Yadav, en innbygger i landsbyen Dangidhana i Narsinghpur som jobber i sukkerrørfelt, sa at en av disse leirene hadde hjulpet ham med å søke om et BPL-rasjoneringskort. «Jeg hadde søkt for noen år siden, men det gikk ikke igjennom,» sa han og påsto med påstand om kasteskjevhet.

Dangidhana-beboerne Dashrath Mehra, 35, og Hakkibai Chaudhary, 56, husket at samleren hadde besøkte i fjor, og “folk gikk til ham med sine problemer”. “Jeg husker at han sa at problemene deres ville bli løst,” sa Mehra.

Må leses |Undoing sosial diskriminering, ekskludering av transpersoner – gjennom jobber

Chaudhary sa at hun ønsket å kreve enkepensjon kl. leiren siden mannen hennes ikke hadde eksistert på over 15 år. Men tjenestemenn hadde fortalt henne at hun ikke kunne kreve pensjon uten ektemannens dødsattest.

Saurabh Sonawane, administrerende direktør, Zila Panchayat, Narsinghpur, sa at et statsdekkende prosjekt – Mukhyamantri Jan Seva Abhiyaan – på lignende måte ble lansert. i september og oktober 2022.

© The Indian Express (P) Ltd