Kijk hoe duizenden sterrenstelsels met elkaar in botsing komen in deze afbeelding, gemaakt met behulp van meerdere telescopen

0
68

Het komt niet vaak voor dat je een spectaculaire voortdurende botsing tussen meerdere clusters van sterrenstelsels te zien krijgt, dus je moet van de gelegenheid gebruik maken wanneer deze zich voordoet. In deze afbeelding vrijgegeven door NASA, kun je de knoopachtige botsing zien van ten minste drie clusters van sterrenstelsels.

Afgezien van het vormen van adembenemende uitzichten zoals deze, helpen galactische botsingen en fusies sterrenstelsels uitgroeien tot de enorme kosmische kolossen die we aan de hemel te zien krijgen. Ze vormen ook enkele van de grootste “deeltjesversnellers” in het universum. Astronomen die deze enorme kosmische gebeurtenis bestudeerden, creëerden dit samengestelde beeld met behulp van gegevens van meerdere telescopen. De studie die deze structuur analyseert, is gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

Deze afbeelding is van de gigantische cluster van sterrenstelsels Abell 2256, die zich op ongeveer 780 miljoen lichtjaar van onze planeet bevindt. Het combineert röntgengegevens (blauw) van NASA's Chandra X-ray Observatory en de XMM-Newton-telescoop van de European Space Agency (ESA); radiogegevens (rood) verzameld door de Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT), de Low Frequency Array (LOFAR) en de Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) in rood; en optische en infraroodgegevens (wit en lichtgeel) van Pan-STARRS.

Lees ook |Hoe de zeldzame groene komeet op 1 februari het dichtst nadert

Het maken van een samengesteld beeld met behulp van gegevens van verschillende telescopen is belangrijk omdat elke telescoop een ander deel van het verhaal vertelt. Clusters van sterrenstelsels bevatten vaak honderden of zelfs duizenden individuele sterrenstelsels en ze bestaan ​​uit enorme reservoirs van oververhitte gassen met temperaturen gemeten in miljoenen graden. Dit oververhitte gas is alleen zichtbaar in röntgengegevens die in blauw zijn weergegeven.

Alleen abonneeverhalenBekijk alles

Na zich te hebben gericht op de armen op het platteland en in de steden, een signaal voor 2024: de middenklassema…

Chhattisgarh: Hoe mohalla-lessen en online sessies scholieren hielpen om…

Delhi Confidential: tijdens de begrotingstoespraak, de slip van Nirmala Sitharaman…

Union Budget 2023 big picture: Capex push, belastinghervorming Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget

Hoewel het gemakkelijk is om de röntgenstraling in het systeem te traceren, is dat verre van waar met de radiogegevens, aangezien ze afkomstig zijn van een complexe reeks bronnen. Een bron zijn de sterrenstelsels zelf, waar radiosignalen worden gegenereerd wanneer deeltjes wegschieten van de superzware zwarte gaten in hun centrum.

Een andere bron voor de radiogolven is de “filamentaire” structuur in de afbeelding, die is meestal gelegen ten noorden van radio-emitterende sterrenstelsels. Volgens NASA worden deze emissies waarschijnlijk gegenereerd wanneer schokgolven die door de botsing worden veroorzaakt, gasdeeltjes versnellen over een afstand van meer dan twee lichtjaar.

Een andere bron van radio-emissies bevindt zich nabij het centrum van de botsing, maar het is niet goed zichtbaar in deze afbeelding omdat het overlapt met de röntgenstraling van de filamentaire structuren en de sterrenstelsels.

© IE Online Media Services Pvt Ltd