Inhoud van nationaal belang: wat wordt er precies verwacht van particuliere tv-zenders in het kader van het beleid?

0
38

Vanaf 1 maart moeten alle particuliere televisiezenders in het land ‘content van nationaal belang’ dagelijks, volgens een advies van het Ministerie van Informatie & Uitzending op maandag. Wat moeten de zenders precies doen om aan deze verplichting te voldoen, en hoe verandert dit wat we op televisie zien?

Wat is de nieuwe verplichting?

De nieuwe beleidsrichtlijnen voor het uplinken en downlinken van televisiezenders bevatten onder meer de verplichting voor particuliere omroepen om dagelijks 30 minuten publieke omroep uit te voeren, op basis van bepaalde thema's die zijn aangedragen door het ministerie van I&B.

Met het advies van 30 januari heeft het ministerie verduidelijkt dat de inhoud van nationaal belang kan worden ingebed in de programma's die worden uitgezonden en dat de inhoud niet 30 minuten aan een stuk hoeft te zijn. De publieke omroep kan worden opgesplitst in kleinere tijdsloten, maar kan niet van middernacht tot 6 uur 's ochtends, aldus het ministerie.

Alleen abonnees bekijkenAlles bekijken

Uniebegroting 2023 | Na zich te hebben gericht op de armen op het platteland en in de steden, een signaal voor 2024: …

Chhattisgarh: Hoe mohalla-lessen en online sessies scholieren hielpen om…Begroting gezondheidszorg: 157 nieuwe hogescholen voor verpleegkunde op komst, drive to end si…

Delhi vertrouwelijk: tijdens begrotingstoespraak, Nirmala Sitharaman’s slip…Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget Ook in Explained |Economic Survey 2023: Hier zijn de belangrijkste tips

Veel formaliteiten voor omroepen

De omroepen zijn nu verplicht om gedurende 90 dagen een registratie van de inhoud van de uitzending bij te houden. Het Electronic Media Monitoring Centre, onder I&B Ministry, houdt het register bij. De overheid verplicht de omroepen ook om maandelijks online verslag uit te brengen op de Broadcast Seva Portal.

De inhoud kan worden gedeeld tussen de omroepen en een herhaalde uitzending op een of meerdere kanalen is nu ook toegestaan. Er zou zelfs een digitale opslagplaats van relevante video's of tekstuele inhoud voor dit doel kunnen worden ontwikkeld, aldus het advies, die toegankelijk is voor en gebruikt kan worden door tv-zenders.

Wat zijn de thema's?

sterk>

In de nota uplinking/downlinking noemde het ministerie acht thema's: onderwijs en geletterdheid; landbouw en plattelandsontwikkeling; gezondheid en gezinswelzijn; wetenschap en technologie; welzijn van vrouwen; welzijn van de zwakkere delen van de samenleving; bescherming van het milieu en van cultureel erfgoed; en nationale integratie. De reikwijdte van voorgeschreven thema's is uitgebreid.

Advertentie

“De lijst van thema's van nationaal belang en van maatschappelijke relevantie in artikel 35 van de Beleidsrichtlijnen is indicatief en kan worden uitgebreid met soortgelijke onderwerpen van nationaal belang en maatschappelijke relevantie zoals waterbehoud, rampenbeheer, enz.', aldus het advies.

Waar het niet van toepassing is

De voorwaarde is van toepassing naar alle kanalen, behalve de kanalen die specifiek als vrijgesteld zijn vermeld, waar dit mogelijk niet haalbaar is. Deze omvatten natuurzenders en buitenlandse zenders, naast live uitzending in het geval van sportzenders. Kanalen die meer dan 12 uur aan devotionele/spirituele/yoga-inhoud uitzenden, zijn vrijgesteld van het verstrekken van maandelijkse rapporten.