IMF verhoogt groeiprognose voor 2023 bij heropening China, sterkte in VS, Europa

0
34

Het Internationaal Monetair Fonds heeft dinsdag zijn vooruitzichten voor de wereldwijde groei voor 2023 iets verhoogd vanwege “verrassend veerkrachtige” vraag in de Verenigde Staten en Europa, een verlaging van de energiekosten en de heropening van de Chinese economie nadat Peking zijn strikte COVID-19-beperkingen had losgelaten.

Het IMF zei dat de wereldwijde groei nog steeds zou dalen tot 2,9 % in 2023 van 3,4% in 2022, maar de laatste prognoses van de World Economic Outlook markeren een verbetering ten opzichte van een voorspelling van oktober van 2,7% groei dit jaar met waarschuwingen dat de wereld gemakkelijk in een recessie zou kunnen belanden.

Lees ook | Verwachte vertraging van de Indiase economie tot 6,1% in 2023 van 6,8% in 2022, zegt IMF

Voor 2024 zei het IMF dat de wereldwijde groei licht zou versnellen tot 3,1%, maar dit is een tiende van een procentpunt onder de Voorspelling voor oktober, aangezien de volledige impact van steilere renteverhogingen door de centrale bank de vraag vertraagt.

Pierre-Olivier Gourinchas, hoofdeconoom van het IMF, zei dat de recessierisico's zijn afgenomen en dat de centrale banken vooruitgang boeken bij het beheersen van de inflatie, maar dat er meer werk nodig is om de prijzen te beteugelen en dat nieuwe verstoringen kunnen voortvloeien uit een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne en de strijd in China. tegen COVID-19.

Alleen abonneeverhalenBekijk alles

UPSC Key- 1 februari 2023: Kennis over Economic Survey 2022-23, Amrit Kaa…De goede economie van de begroting: geen schaduw van 2024, het licht van fiscale voorzichtigheid…

Drie grote voordelen van de Uniebegroting 2023-24: capex, fiscaal voorzichtigheid en n…

Sprankelende zeedieren en wat ze speciaal maaktMaandelijks abonnement voor toegang tot Budget

“We moeten min of meer bereid zijn om het onverwachte te verwachten, maar het zou wel eens een keerpunt kunnen betekenen, waarbij de groei haar dieptepunt bereikt en vervolgens de inflatie afneemt,” Gourinchas vertelde verslaggevers over de vooruitzichten voor 2023.

STERKE VRAAG

In zijn BBP-prognoses voor 2023 zei het IMF dat het nu een Amerikaanse BBP-groei van 1,4% verwachtte, een stijging ten opzichte van de voorspelde 1,0% in oktober en na een groei van 2,0% in 2022. Het wees op sterker dan verwachte consumptie en investeringen in het derde kwartaal van 2022, een robuuste arbeidsmarkt en sterke consumentenbalansen.

Het zei dat de eurozone vergelijkbare winsten had geboekt, met een groei voor 2023 voor het blok nu voorspeld op 0,7%, tegenover 0,5% in de vooruitzichten van oktober, na een groei van 3,5% in 2022. Het IMF zei dat Europa zich sneller had aangepast aan hogere energiekosten dan verwacht, en een verlaging van de energieprijzen had de regio geholpen.

Advertentie

Groot-Brittannië was de enige grote geavanceerde economie waarvan het IMF voorspelde dat het dit jaar in een recessie zou verkeren, met een daling van het bbp met 0,6% omdat huishoudens worstelen met stijgende kosten van levensonderhoud, onder meer voor energie en hypotheken.

CHINA HEROPEND

Het IMF heeft de groeivooruitzichten van China voor 2023 fors hoger bijgesteld, van 4,4% in de prognose van oktober na “zero-COVID” Door het lockdown-beleid in 2022 werd het groeipercentage van China teruggedrongen tot 3,0% – voor het eerst in meer dan 40 jaar een tempo onder het wereldwijde gemiddelde. Maar de boost van hernieuwde mobiliteit voor Chinezen zal van korte duur zijn.

Het fonds voegde eraan toe dat de groei van China “zal dalen tot 4,5% in 2024, om vervolgens op middellange termijn onder de 4% te komen te midden van een afnemende zakelijke dynamiek en trage voortgang bij structurele hervormingen”.

Advertentie

Tegelijkertijd blijven de vooruitzichten van India robuust, met ongewijzigde prognoses voor een groeidaling in 2023 tot 6,1%, maar een herstel tot 6,8% in 2024, wat overeenkomt met de prestaties van 2022.

Gourinchas zeiden samen dat de twee Aziatische krachtcentrale-economieën in 2023 meer dan 50% van de wereldwijde groei zullen leveren.
Hij erkende dat de heropening van China enige opwaartse druk zou uitoefenen op de grondstoffenprijzen, maar “al met al denk ik dat we de heropening van China zien als een voordeel voor de wereldeconomie”. omdat het de productieknelpunten zal helpen verminderen die de inflatie hebben verergerd en door meer vraag van Chinese huishoudens te creëren.

Zelfs met de heropening van China voorspelt het IMF dat de olieprijzen zowel in 2023 als in 2024 zullen dalen vanwege lagere wereldwijde groei in vergelijking met 2022.

RISICO'S, HOOG EN OMLAAG

Het IMF zei dat er zowel opwaartse als neerwaartse risico's waren voor de vooruitzichten met opgebouwde besparingen die de mogelijkheid creëren van een aanhoudende groei van de vraag, met name voor toerisme, en een verlichting van de arbeidsmarktdruk in sommige geavanceerde economieën die helpen de inflatie af te koelen, waardoor de behoefte aan agressieve renteverhogingen.

Maar het somde meer en grotere neerwaartse risico's op, waaronder meer wijdverbreide COVID-19-uitbraken in China en een verergering van de onroerendgoedonrust in het land.

Advertentie

>Een escalatie van de oorlog in Oekraïne zou de energie- en voedselprijzen verder kunnen doen stijgen, net als een koude winter volgend jaar, aangezien Europa worstelt om de gasopslag aan te vullen en met China concurreert om de levering van vloeibaar aardgas, aldus het fonds.

Hoewel de totale inflatie in veel landen is gedaald, maakt een voortijdige versoepeling van de financiële omstandigheden de markten kwetsbaar voor plotselinge herprijzingen als de kerninflatie niet daalt.

Advertentie

Gourinchas zei dat de kerninflatie in sommige landen, zoals zoals de Verenigde Staten, maar de centrale banken moeten waakzaam blijven en er zekerder van zijn dat de inflatie een neerwaarts pad volgt, met name in landen waar de reële rentetarieven laag blijven, zoals in Europa.

“ Dus we zeggen gewoon: kijk, breng het monetaire beleid op zijn minst iets boven neutraal en houd het daar. En dan beoordelen wat er aan de hand is met de prijsdynamiek en hoe de economie reageert, en er zal voldoende tijd zijn om de koers bij te stellen, zodat we een te krappe koers voorkomen,” zei Gourinchas.