‘Ik heb behoorlijk daadkrachtig gehandeld’, zegt Rishi Sunak na het ontslaan van de Britse leider

0
66

De Britse premier Rishi Sunak zei maandag dat hij “behoorlijk resoluut” door de voorzitter van de Conservatieve Partij, Nadhim Zahawi te ontslaan vanwege zijn persoonlijke belastingzaken, waarmee hij de kritiek dat hij te traag had gehandeld de kop in wilde drukken.

In het laatste schandaal om een ​​van zijn ministers erbij te betrekken en gewoon maanden nadat hij Downing Street binnenkwam en beloofde te zullen leiden met “integriteit, professionaliteit en verantwoordelijkheid”, heeft Sunak geprotesteerd tegen zijn onschuld over de belastingzaken van Zahawi.

Hij zei dat hij snel gehandeld had. om Zahawi te ontslaan, die vorig jaar korte tijd minister van Financiën was onder voormalig premier Boris Johnson, toen zijn onafhankelijke adviseur oordeelde dat de partijvoorzitter de gedragsregels van ministers had overtreden.

“Wat ik deed zodra ik van de situatie op de hoogte was, was een onafhankelijk iemand aanstellen, ernaar kijken, het advies inwinnen en vervolgens vrij resoluut handelen om verder te gaan, want dat is wat ik denk dat jullie allemaal verdienen, van ik en van de overheid,” zei hij tijdens een vraag- en antwoordsessie in het noorden van Engeland. “Ik zal alle stappen ondernemen die nodig zijn om de integriteit terug in de politiek te herstellen.”

Alleen abonnees bekijken

UPSC Key- 1 februari 2023: Kennis over Economic Survey 2022-23, Amrit Kaa…

De goede economie van Budget: geen schaduw van 2024, in het licht van fiscaal voorzichtig…Drie grote voordelen van de Uniebegroting 2023-24: investeringsuitgaven, fiscaal voorzichtigheid en n…Sprankelende zeedieren en wat ze speciaal maakt Maandelijks plan om toegang te krijgen tot de begroting

De oppositiepartij Labour heeft Sunak beschreven als te zwak om met zijn partij om te gaan, die vorig jaar twee premiers afzette vanwege schandalen en economische chaos.

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Nadhim-Zahawi.jpg?resize=600,334" /> Nadhim Zahawi verlaat 10 Downing Street in Londen op 5 juli 2022. (AP)

Sunak staat nu voor een uitdaging om een ​​nieuwe voorzitter van de Conservatieve Partij te benoemen, een positie die steeds belangrijker wordt voor de verkiezingen die volgend jaar algemeen worden verwacht.

Met de oppositiepartij Labour ver vooruit in de opiniepeilingen, conservatieve wetgevers strijden al om een ​​positie die cruciaal kan zijn voor de toekomst van de partij.

Verschillende wetgevers zeiden dat ze verwachtten dat Sunak op zoek zou gaan naar een kandidaat die hij niet alleen kon vertrouwen, maar ook een schone staat van dienst in het parlement, terwijl anderen gebrand waren op gevestigde namen die de steun van partijleden zouden kunnen afdwingen.

Zahawi's afzetting vanwege zijn niet-openbaarmaking van een onderzoek naar zijn belastingzaken en een De resulterende boete is de zoveelste tegenslag voor Sunak's pogingen om de regering te resetten.

Eind vorig jaar nam Gavin Williamson ontslag uit Sunak's kabinetsteam van topministers wegens beschuldigingen van pesten, terwijl vice-premier Dominic Raab wordt onderzocht wegens pesten es. “Wat ik heb gedaan, is een proces volgen, wat het juiste proces is. Integriteit is erg belangrijk voor mij,” zei Sunak.