Høyesterett avslår påstand om fjerning av inngrep i J&Ks Roshni-land

0
47

For å rydde veien for fjerning av inngrep i Roshni og Kahcharai landområder i Jammu og Kashmir, avviste Høyesterett tirsdag en påstand som utfordrer rundskrivet utstedt av Union Territory-administrasjonen som fastsatte fristen for utkastelse til 31. januar.

< p>En benk med dommere MR Shah og B V Nagarathna fortalte saksøkerne – som hevdet at de fortsatt hadde eiendomsrett til land tildelt under Jammu og Kashmir State Land (Vesting of Ownership to the Occupants) Act, 2001, også kalt Roshni Act – lovgivningen hadde allerede blitt ansett for å være grunnlovsstridig og at ingen tittel overlevde etter det.

Da benken nektet å underholde bønnen deres, valgte saksøkerne til slutt å trekke anmodningen.

Advokaten dukket opp. for klagerne fortalte retten at de hadde betalt hele beløpet til en kommersiell pris for landet som ble tildelt dem, og loven sa at deres eiendomsrett var beskyttet.

Historier kun for abonnenterSe alle

Union Budget 2023 | Etter å ha målrettet mot fattige på landsbygda og i byer, kom et 2024-signal: …

Chhattisgarh: Hvordan mohalla-klasser og nettbaserte økter hjalp studentene til… .

Delhi Konfidensielt: Under budsjetttale, Nirmala Sitharaman’s slip…

Union Budget 2023 store bildet: Capex push, skattereform Månedlig plan for å få tilgang til Budget

Benken så ikke ut til å være enig og ba dem vise andre titler enn under Roshni-loven. “Vis oss hvilken rett du har?… Ikke under Roshni Act … Loven er opphevet. Når den er opphevet, hvor er spørsmålet om spareklausulen?” spurte benken.

Den sa også at dersom den innvilger deres bønn, vil det få større konsekvenser for inngrep i andre deler av UT. Den la til at det på det meste kunne gi dem tid til å flytte.

Loven ble vedtatt av den daværende nasjonale konferanseregjeringen ledet av Farooq Abdullah for å gi eierskap til personer i besittelse av statlig land, med en avskjæring av 1990, og mot betaling som bestemt av regjeringen. Siden målet var å generere ressurser til vannkraftprosjekter, ble den kalt Roshni (light) Act.

Annonse

I 2005 endret PDP-kongressens koalisjonsregjering ledet av Mufti Mohammad Sayeed loven for å lempe på skjæringsåret fra 1990 til 2004. I en senere endring satte Ghulam Nabi Azad-regjeringen premien til 25 prosent av markedsrenten og skjæringsdatoen i 2007. Regjeringen ga frie eiendomsrettigheter på jordbruksland til bønder som okkuperte det, som bare trengte å betale Rs 100 per kanal med land som et dokumentasjonsgebyr.

I oktober 2018, den daværende guvernøren Satya Pal Malik opphevet loven prospektivt.

Og i oktober 2020 erklærte Høyesterett Roshni-loven “ulovlig, grunnlovsstridig og uholdbar” og holdt tildelinger under loven ugyldig ab initio. Den beordret en CBI-undersøkelse av overføring av eierskap, søkte tiltak mot involverte byråkrater, og ba regjeringen offentliggjøre navnene på fremtredende personer som hadde blitt tildelt land i henhold til loven.

Annonse

Tidligere denne måneden, UT-administrasjonen hadde sendt ut et rundskriv der de ba alle visekommissærer om å fjerne inngrep i disse landområdene innen 31. januar 2023.

Kandidatene for Høyesterett hevdet at administrasjonen hadde utstedt rundskrivet til tross for at revisjonsbegjæringer mot Høyesteretts kjennelse var fortsatt under behandling.

© The Indian Express (P) Ltd