Himachalpolisens pappersläcka: CBI söker igenom 50 platser i 7 delstater

0
61

Central Bureau of Investigation (CBI) genomförde i tisdags sökningar på 50 platser i sju delstater som en del av sin pågående utredning av två fall relaterade till förra årets läcka av frågepapper för poliskonstapelns rekryteringstest i Himachal Pradesh.

Byrån hade registrerat två FIR:er den 30 november 2022, efter att de mottagit en begäran från delstatsregeringen om att ta över utredningen av fall som undersöks av den statliga polisen.

Frågepapper från det skriftliga provet som hölls den 27 mars 2022 för tjänsterna som konstapel i Himachal Pradesh Police läcktes före detta datum av flera mellanhänder spridda över flera delstater. Händelsen uppenbarade sig den 5 maj förra året och undersökningen avbröts dagen efter, följt av upprättandet av en särskild utredningsgrupp (SIT) den 7 maj. “SIT fann att en deltidsanställd – Sudhir Yadav från Akbarpur distriktet Bihar – av en tryckpress hade läckt frågeformuläret i mars innan det gavs till de anklagade i fallet”, sa en tjänsteman.

”Under utredning och granskning av dokument, ett välorganiserat nätverk mellanhänder baserade i Bihar, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh, Delhi, Haryana, etc. kom i förgrunden”, sa en talesperson för CBI.

Subscriber Only StoriesView All

UPSC-nyckel – 1 februari 2023 : Vet om Economic Survey 2022-23, Amrit Kaa…

Budgetens goda ekonomi: Ingen skugga av 2024, ljus av finanspolitisk försiktighet…

Tre stora fördelar av Union Budget 2023-24: Capex, finanspolitisk försiktighet och n…

Skintillerande havsdjur och vad som gör dem speciella Månadsplan för att få tillgång till budget

“Sökningar på tisdagen genomfördes i distrikten Kangra, Una, Mandi, Hamirpur, Kullu, Shimla, Sirmour i Himachal Pradesh; Nalanda, Samastipur, Munger, Lakhisarai, Patna och Navada i Bihar; Haridwar och Dehradun i Uttarakhand; Pathankot i Punjab; Jaunpur, Varanasi, Gazipur och Lucknow i Uttar Pradesh; Rewari i Haryana och Delhi”, sa talespersonen.

Tidigare registrerades tre fall av delstatspolisen i samband med läckan i Gaggal (Kangra), Arki (Solan) och på CID-polisstationen i Bharari (Shimla).

Så många som 1 87 476 ansökningar hade mottagits för 1 334 tjänster som konstapel. Så många som 75 803 kandidater hade kvalificerat sig för det fysiska provet, varav 26 346 klarade det skriftliga provet.

Annons

Omkring 253 personer, inklusive ägaren av tryckpressen, personal, ägare av coachingcenter, agenter, familjemedlemmar av kandidater, och kandidater arresterades under utredningens gång av SIT. Åtalshandlingar mot mer än 150 anklagade lämnades in i domstol.

Enligt den statliga polisutredningen var flera gäng inblandade i läckan och vaneförövare, ingenjörer och personer som arbetade i den statliga avdelningen för järnvägar och inkomstskatt var bland kingpins och agenter som läckte tidningarna.

© The Indian Express (P) Ltd