FMCG-spelare ser aptit på hirs, breddar produktkorgar

0
39

FMCG-major inklusive Britannia, Hindustan Unilever, ITC, Tata Soulfull och Nestle satsar stort på förädlade hirsprodukter, i synk med den världsomspännande satsningen på dessa “näringsfrön” och den inrikespolitiska inriktningen.

I ett försök att mainstreama hirs som jowar, bajra och ragi, har dessa företag redan introducerat en mängd livsmedelsprodukter som müsli, granola, upma, poha, nudlar och dosa-blandningar på de lokala och exportmarknaderna. Och produktkorgarna blir allt större.

Medan FN:s generalförsamling firar 2023 som det internationella hirsåret, förnyar dessa inhemska företag också med hirsmat för barn och spädbarn, och till och med söta och salta snacks som ragichips och kakor.

Britannia lanserade nyligen ragi-kakor och femkorniga digestivekex under sitt varumärke NutriChoice. Nestle Indien har en ragivariant av sitt barnmatsmärke, Ceregrow.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Tre stora takeaways av unionens budget 2023-24: Capex, finanspolitisk försiktighet och n…

Glittrande havsdjur och vad som gör dem speciella

Union Budget 2023: How the Government calculates the math

Fokus på gränsområden, NCC planerar att öka kadettstyrkan med 8 lakh. Månadsplan för att få tillgång till budget

True Elements, som till stor del handlar om hirsbaserade frukost- och mellanmålsprodukter som är färdiga att laga, förvärvades nyligen av Marico.

“Omkring 65 % av vårt produktsortiment är hirs- baserad. Vi har arbetat med detta sedan 2017, säger Sreejith Moolayil, medgrundare och COO på True Elements.

“Vi använder hirs som ragi, jowar, bajra och navane i våra produkter, ” sa Prashant Parameswaran, vd och VD, Tata Soulfull.

Annons

Under ITC Mission Millets-programmet kommer företaget under de närmaste åren att lansera hirsbaserade nudlar och pasta under varumärket YiPPee, ragi vermicelli , multi-hirs dosa och rava idli blandningar under varumärket Aashirvaad. Utöver detta kommer 100 % multimilletbaserade cookies under Sunfeast att lanseras.

“Under en period kommer vi att mainstreama hirsar för att göra dessa mer tillgängliga för människor. Planen kommer att hjälpa till att ta itu med farhågorna kring livsmedelssäkerhet, säger Sanjiv Puri, ordförande och verkställande direktör, ITC. —FE

© The Indian Express (P) Ltd