Economisch onderzoek 2022-23: onderzoek banken naar fiscale discipline en hogere investeringen om groei te stimuleren

0
73

DE ECONOMIE zal in 2023-2024 waarschijnlijk met 6,0-6,8 procent groeien, met een basisreëel groeipercentage van het bbp van 6,5 procent als gevolg van een opleving van de particuliere consumptie, hogere kapitaaluitgaven, versterking van de bedrijfsbalansen en bijna- universele vaccinatiegraad die uitgaven aan op contact gebaseerde diensten mogelijk maakt, aldus de economische enquête voor 2022-2023 die dinsdag in het parlement is ingediend.

Een belangrijke aanwijzing voor de begroting uit de Economic Survey 2022-23, geschreven door Chief Economic Advisor V Anantha Nageswaran, is duidelijk de waarschijnlijkheid dat de regering haar doelstelling voor het begrotingstekort voor het lopende jaar (6,4 procent van het bbp) zal halen en verder een bescheiden doelstelling zal behouden van minder dan 6 procent voor 2023-24. De enquête heeft voldoende nadruk gelegd op begrotingsconsolidatie, die volgens het rapport cruciaal is voor lage rentetarieven op de lange termijn.

Lees ook |Digitale infrastructuur kan 60-100 basispunten toevoegen aan de groei van het BBP: CEA Nageswaran

De andere conclusie uit de enquête is de neiging van de regering om door te gaan met hogere kapitaaluitgaven die particuliere investeringen zullen aantrekken en belangrijk zijn voor het stimuleren van groei.

Hoewel India wordt gezien als de snelst groeiende economie ter wereld, is de geschatte basisgroei van 6,5 procent hoger dan de prognose van 6,1 procent voor FY24 door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn update van de World Economic Outlook die dinsdag is gepubliceerd. Sommige analisten zeiden dat de groeiprognose van 6,5 procent van de enquête voor het volgende financiële jaar te optimistisch lijkt en daarom het risico met zich meebrengt dat de overheid een begrotingsontduiking maakt.

Alleen verhalen van abonneesAlles bekijken

Na zich te hebben gericht op armen op het platteland en in de steden, een signaal uit 2024: de middenklassema… Chhattisgarh: Hoe mohalla-lessen en online-sessies studenten hielpen…

Delhi Confidential: Nirmala Sitharaman's misstap tijdens begrotingstoespraak…

Budget Big Picture: CAPEX Push & belastinghervorming Maandelijks plan om toegang te krijgen tot Budget

Voor het huidige boekjaar, 2022-23, heeft de enquête een groeipercentage van 7 procent voorspeld, wat iets hoger is dan de 6,8 procent die de Reserve Bank of India in haar monetair beleid van december 2022 schatte.

Lees ook | Economisch onderzoek somt groeivooruitzichten op, markeert uitdaging tekort lopende rekening

Op een persconferentie nadat de enquête was ingediend, zei Anantha Nageswaran dat de economie is hersteld van de impact van de pandemie en dat de economie naar verwachting de rest van het decennium met 6,5-7 procent zal groeien. “Mijn optimisme is dat in het komende decennium, de rest van het decennium, de potentiële bbp-groei, zonder rekening te houden met het exportpotentieel, omdat de wereldeconomie nog steeds vol onzekerheid zit, het groeipercentage rond de 6,5-7 procent zou liggen, liever gezegd dan tussen 6 procent en 6,5 procent,” zei hij.

Hij zei dat de wereldwijde groeivertraging een paar “zilveren voeringen” had voor India: lagere olieprijzen en een groter tekort op de lopende rekening dan nu wordt verwacht. Versterking van de bedrijfsbalansen, goed gekapitaliseerde banken in de publieke sector en een toename van de kredietgroei aan de sector lijken erop te wijzen dat de vooruitzichten voor capex-investeringen door bedrijven beter zijn, zei hij. De kredietgroei van micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (mkmo's) is sinds januari 2022 met 30 procent gegroeid, voegde hij eraan toe. De onzekerheid over de grondstofprijzen en de volatiliteit van ruwe olie zijn echter grote uitdagingen. Volgens de CEA zal de inflatie het komende jaar waarschijnlijk “goed gedragen” zijn, afgezien van tegenwind.

Advertentie Lees ook |Sterke groei in de landbouw leidde tot een YoY-dip in de maandelijkse vraag naar MGNREGS

De enquête heeft opgeroepen tot een “volledige” ontmanteling van het LIC-regime (licenties, inspectie en naleving) om de economische groei te versnellen, de macht van vrouwen (nari shakti) te benutten, energiezekerheid en energietransitie, onderwijs en vaardigheden, administratieve hervormingen en handhaving van contracten, en streefde naar vastberaden inspanningen om de regeling voor het te gelde maken van activa van de publieke sector succesvol te maken, naast het aanpakken door staten van de energiesector. “Als inkomsten uit het te gelde maken van activa worden gebruikt om de overheidsschuld te verminderen, zal de kredietwaardigheid van de staat verbeteren, wat leidt tot lagere kapitaalkosten”, zei hij.

Toen hem werd gevraagd of de Indiase economie de grens van 8 procent groei nadert, zei hij: “Zelfs zonder dat de exportgroei aanslaat, kunnen we streven naar een groei van 8 procent en die ook bereiken.” “De reden waarom we op dit moment naar 8 procent of 9 procent (groei) zouden moeten kijken, is omdat de wereldeconomie in het eerste decennium een ​​hoge vlucht nam en nu in een vertragingsfase zit.” als de wereldeconomie het beter doet en als pogingen om de wereldwijde toeleveringsketen aan te sluiten slagen en de exportgroei aanslaat, zou dat helpen om de potentiële groei te laten stijgen van 7 procent naar 8 procent”, zei hij.

Lees ook | Retail, groothandelsinflatie matigt, kerninflatie nog steeds een uitdaging: Economic Survey

Deskundigen waarschuwden echter dat de optimistische groeivooruitzichten de kiem vormen voor fiscale ontsporingen. “De economische enquête, die werd uitgebracht als voorloper van de EU-begroting voor FY24, bood bijzonder optimistische groeivooruitzichten en benadrukte de noodzaak om ons te blijven concentreren op capex en begrotingsconsolidatie. Wij zijn van mening dat een te optimistisch beeld van de groei de mate van potentiële uitgavenconsolidatie kan beperken en de inkomstenprognoses in de FY24-begroting kan stimuleren. Dit zou het op zijn beurt voor de regering moeilijk maken om fiscaal 'de wandeling te maken' als de groeivooruitzichten tegenvallen, zoals we verwachten, 'zei Nomura in een rapport. Nomura verwacht dat de Indiase economie in FY24 met 5,1 procent zal groeien.

Advertentie

De enquête zei dat de positieve kant van de groeivooruitzichten van India voortkomt uit (i) beperkte gezondheids- en economische gevolgen voor de rest van de wereld door de huidige toename van Covid-19-infecties in China en daardoor de voortdurende normalisering van toeleveringsketens; (ii) inflatie-impulsen van de heropening van de Chinese economie blijken noch significant noch aanhoudend te zijn; (iii) recessietendensen in de belangrijkste geavanceerde economieën die leiden tot een stopzetting van de monetaire verstrakking en een terugkeer van kapitaalstromen naar India bij een stabiele binnenlandse inflatie van minder dan 6 procent; en (iv) dit leidt tot een verbetering van de animal spirit en geeft een verdere impuls aan investeringen in de particuliere sector.

Lees ook |Indiase economie groeit volgend jaar met 6,5%: Economic Survey

Het wees echter op de risico's van een groter tekort op de lopende rekening, de waarschijnlijkheid van verdere rentestijgingen in de VS, de uitdaging van de depreciërende roepie en een verder mogelijk verlies van exportstimulans samen met monetaire verkrapping wereldwijd, waarbij de diepgewortelde inflatie naar verwachting zal voortduren de verkrappingscyclus.

Het vermeldde de kapitaaluitgaven van de centrale overheid, die in de eerste acht maanden van FY23 met 63,4 procent stegen, als een andere groeimotor van de Indiase economie in het lopende jaar en zei dat het verdringing in de private capex sinds het kwartaal januari-maart van 2022.

Verwijzend naar de impact van de Covid-19-pandemie, zei de enquête dat de Indiase economie lijkt te zijn geëvolueerd van de impact van de pandemie en positioneert zichzelf om in FY23 het pre-pandemische groeipad te bereiken. In het lopende jaar staat India voor de uitdaging om de inflatie die door de Europese strijd werd geaccentueerd, in toom te houden. Maar door maatregelen van de overheid en RBI, samen met de versoepeling van de wereldwijde grondstoffenprijzen, is het er eindelijk in geslaagd om de detailhandelsinflatie in november 2022 onder de bovengrens van de RBI-tolerantiedoelstelling van 6 procent te brengen.

© The Indian Express (P) Ltd