Dina enheter blir “kolmedvetna”, men vad betyder det?

0
33
Hannah Stryker/How-To Geek

Kolmedveten teknologi använder information om de olika källorna till din el för att säkerställa att den använder mest ström under tider då den kommer att ha det lägsta koldioxidavtrycket, utan att du behöver göra något själv.

Medan den elektricitet som dina enheter kör på från vägguttaget verkar likadan, kan juicen pressas från källor med mycket olika koldioxidavtryck. Koldioxidmedvetna prylar har åtgärder införda för att ta hänsyn till denna information.

Vad betyder “Carbon Aware” Medel

För att en enhet ska vara “kolmedveten” betyder att den vet hur mycket av elen den använder kommer från källor som kol eller gas och hur mycket som kommer från kärnkraft eller förnybara källor som inte bidrar (lika mycket) till atmosfäriskt kol.

Att bara vara medveten om detta betyder naturligtvis inte mycket; Det som gör den här funktionen speciell är att enheten schemalägger sin energianvändning så att den sammanfaller med de tider på dygnet då förnybara resurser mestadels ger din kraft.

Genom att göra detta är enheten ansvarig för mindre kolproduktion än den annars skulle vara. Kanske till och med inget kol alls, beroende på var i världen det fungerar.

Datorer, bilar och konsoler blir kolmedvetna< /h2>

Kolmedvetenhet kommer långsamt in i vårt dagliga liv, och du kanske inte ens har märkt det. Windows Updates är nu kolmedvetna och Xbox-konsoler kommer snart att ansluta sig till klubben. Det finns flera implementeringar av koldioxidmedveten laddning av elfordon också, och med tanke på hur mycket el elbilar lagrar är det inte att nosa på!

Förmodligen, eftersom fler av våra apparater blir internet -ansluten blir det vanligare att använda eller lagra energi under tider då strömförsörjningen har lägst koldioxidpåverkan.

När är din el lågkoldioxidsnål ?

Du kanske aldrig har tänkt på var strömmen som kommer ur dina eluttag kommer ifrån, men av koldioxidhänsyn är det en avgörande faktor. Även om samma elektricitet kommer ut i andra änden, genereras din kraft genom en blandning av olika typer av energi.

RELATERAT: Vad är gravitationsbatterier och hur gör man Fungerar de?

Detta kan inkludera produktion av fossila bränslen med hjälp av kol, gas eller diesel. Det här är de kraftkällor du vill undvika om du vill begränsa din påverkan på koldioxidutsläpp. Det finns kärnenergi, som har en indirekt koldioxidpåverkan som placerar den runt mitten av energikällorna. Slutligen har vi grönare källor som vattenkraft, vindkraft och solenergi.

De flesta förnybara kraftkällor kan inte ge kontinuerlig kraft, så de måste utökas med en blandning av produktionskällor. Detta skulle tyda på att den lägsta koldioxidutsläppen är tillgänglig under dagtid eller när det blåser.

Detta tar dock inte hänsyn till hur ström kan lagras från förnybara källor. Det finns lagring av litiumbatterier, lagring av gravitationsbatterier, lagring av pumpat vatten, lagring av svänghjul, smält flytande salt och förmodligen fler alternativ under utveckling. Detta komplicerar saken eftersom detta sträcker sig när förnybar energi finns tillgänglig. Kolmedveten elektronik använder de komplexa data som ingår i energimixen för din region för att navigera en koldioxidsnål väg genom det hela. Åtminstone är det tanken.

Schemalägg dina prylar manuellt för koldioxidmedvetenhet

Så vad ska du göra om dina prylar inte är koldioxidmedvetna men idén fortfarande intresserar dig? Även om det är osannolikt att det är lika nyanserat, har du möjlighet att schemalägga din egen strömanvändning till topp under tider då förnybar energi med låga koldioxidutsläpp utgör den största möjliga andelen av din elförsörjning.

< p>Detta kan vara lättare sagt än gjort, eftersom det är beroende av att informationen är lätt tillgänglig för allmänheten. Det beror i sin tur på om energibolaget som levererar din ström har gjort den informationen tillgänglig. Besök din leverantörs webbplats och se vilka koldioxiddata de publicerar.

Om ingen information om detaljerna finns tillgänglig är det bästa du kan göra att försöka schemalägga saker som ska hända under dagen eller när den lokala vindkraftsparken förutspås ha tillräcklig vind. Det är ett mer grovt tillvägagångssätt, men det borde vara i bollplanken.

The Best Outdoor Solar Lights of 2023 Best Outdoor Solar Floodlight Ring Smart Lighting Solar Floodlight Amazon

$89.99
 

Bästa utomhussolarspotlight Nekteck Solar Spotlight Amazon

24,99 $
 

Best Outdoor Solar Path Lights Hampton Bay Solar Light Home Depot Best Outdoor Solar String Lights Brightech Ambience Pro Amazon

32,99 USD
38,39 USD Spara 14 %

Bästa utomhussolvägglampa Aootek Solar Light Amazon

35,99 $
 

Best Outdoor Solar Garage Light TBI Security LED Solar Lights Amazon

59,95 USD
89,95 USD spara 33%

LÄS NÄSTA

  • › Alienware’s RTX 4000 gaming bärbara datorer är nästan här
  • › Sling TV går upp i pris
  • › Showtime går samman med Paramount+
  • › Hur mycket kostar smarta persienner?
  • › Vad du ska göra om din dator börjar brinna (och varför det händer)
  • › VyprVPN-recension: Giftig eller defanged?