Decriminalisering van overspel is niet van toepassing op strijdkrachten: SC

0
32

Het staat de strijdkrachten vrij om disciplinaire maatregelen te nemen tegen officieren en personeel wegens overspel, ondanks het feit dat het Hooggerechtshof het misdrijf in 2018 had gedecriminaliseerd.

Op dinsdag verduidelijkte een grondwetsbank met vijf rechters, voorgezeten door rechter KM Joseph, dat de SC in het vonnis van 27 september 2018 alleen bezorgd was over de geldigheid van sectie 497 van de IPC en sectie 198(2) van de CrPC die betrekking hebben op overspel, en had “geen enkele gelegenheid om het effect te overwegen” met betrekking tot de leger-, marine- en luchtmachtwetten.

“Het is niet alsof deze rechtbank overspel goedkeurde. Deze rechtbank oordeelde dat het een burgerlijk onrecht is en een grond zal blijven voor het veiligstellen van de ontbinding van het huwelijk”, aldus de rechtbank, die ook bestaat uit de rechters Ajay Rastogi, Aniruddha Bose, Hrishikesh Roy en CT Ravikumar.

“Gezien het feit dat de opzet van de wetten in het kader van met name artikel 33 van de Grondwet niet ter overweging van deze rechtbank viel, zijn wij van mening dat wij moeten constateren en verduidelijken dat het oordeel van deze rechtbank was helemaal niet bezig met het effect en de werking van de relevante bepalingen in de wetten die door aanvragers aan ons zijn voorgelegd”, zei de rechtbank.

Subscriber Only StoriesView All

Uniebegroting 2023 | Na zich te hebben gericht op de armen op het platteland en in de steden, een signaal voor 2024: …

Chhattisgarh: hoe mohalla-lessen en online sessies scholieren hielpen om…

Begroting gezondheidszorg: 157 nieuwe hogescholen voor verpleegkunde op komst, drive to end si…< img src="https://images.indianexpress.com/2023/02/nirmala-1-1.jpg?resize=450,254" />Delhi Vertrouwelijk: tijdens begrotingstoespraak, Nirmala Sitharaman's slip… Maandelijks plan om toegang te krijgen tot begroting

“Met andere woorden, deze rechtbank werd niet opgeroepen en heeft zich niet uitgesproken over het effect van secties 45 en 63 van de Legerwet alsmede de overeenkomstige bepalingen in andere wetten. We maken dit standpunt alleen duidelijk en vernietigen het verzoek,” voegde de rechtbank eraan toe.

De rechtbank behandelde een verzoek van het Centrum om opheldering over de uitspraak van 1998.

De regering voerde aan dat de strijdkrachten niet in staat waren om op te treden tegen degenen die beschuldigd werden van ongepast gedrag, aangezien degenen tegen wie vervolgd werd het vonnis uit 1998 aanhaalde waarbij sectie 497 werd geschrapt.

Advertentie

Verschijnt voor het Centrum, extra advocaat-generaal Madhavi Diwan zei dat de leden van de strijdkrachten een klasse apart zijn. Ze voerde aan dat het arrest van 1998 niet in de context van een werkomgeving was waarin strijdkrachten opereren. Ze wees erop dat strijdkrachten een unieke werkplek vormen en zei dat de discipline zou worden uitgehold als personeel en officieren niet kunnen worden bestreden in geval van dergelijk gedrag.

Dit zal uiteindelijk resulteren in een situatie waarin het zou broeden grove ongedisciplineerdheid en krachten die altijd als één moeten optreden en met een gevoel van broederschap moeten bestaan, zullen uiteenvallen. Ze voegde eraan toe dat de rechtbank nooit aan een dergelijke situatie heeft gedacht toen deze de bepaling schrapte omdat deze in strijd was met de artikelen 14, 15 en 21.

 

© The Indian Express (P) Ltd