Home Dutch De sterke groei in de landbouw leidde tot een jaar-op-jaar dip in de maandelijkse vraag naar MGNREGS

De sterke groei in de landbouw leidde tot een jaar-op-jaar dip in de maandelijkse vraag naar MGNREGS

0

De jaar-op-jaar daling van de maandelijkse vraag naar werk van het Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) komt voort uit de normalisering van de plattelandseconomie als gevolg van een sterke landbouwgroei en een snel herstel van Covid-19. 19, aldus de Economic Survey 2022-3.

De enquête werd dinsdag gepresenteerd door minister van Financiën Nirmala Sitharaman in Lok Sabha.

Lees ook |Economic Survey 2022-23: Enquête banken over fiscale discipline en hogere kapitaalinvesteringen om groei te stimuleren

In het onderzoek werd opgemerkt: “Het aantal personen dat werk eiste onder MGNREGS vertoonde een trend rond pre-pandemische niveaus van juli tot november 2022. Dit kan worden toegeschreven aan de normalisering van de plattelandseconomie als gevolg tot een sterke landbouwgroei en een snel herstel van de door Covid veroorzaakte vertraging, met als hoogtepunt betere werkgelegenheidskansen.”

“In FY23, op 24 januari 2023, eisten 6,49 crore-huishoudens werk onder MGNREGS, en kregen 6,48 crore-huishoudens een baan aangeboden, waarvan 5,7 crore werk vond”, merkte het op.

Alleen abonnees StoriesView All

Japanse literaire gigant Haruki Murakami publiceert na zes jaar nieuwe roman

Uniebegroting 2023 | Na zich te hebben gericht op de armen op het platteland en in de steden, een signaal voor 2024: …

Chhattisgarh: Hoe mohalla-lessen en online sessies scholieren hielpen om…

Begroting gezondheidszorg: 157 nieuwe hogescholen voor verpleegkunde op komst, einde si… Maandelijks plan om toegang te krijgen Begroting

Volgens het onderzoek hebben in totaal 5,6 crore huishoudens gebruik gemaakt van werk en is er tot 6 januari 2023 in totaal 225,8 crore mandagen werk gegenereerd onder de regeling.

Lees ook |Ondanks ontslagen, aantal directe banen gecreëerd door Indiase startups steeg met 36% in 2022.

Het onderzoek zei ook dat de aanzienlijke groei op het platteland van India de “belangrijkste schokdemper” was tijdens de COVID-19-pandemie, toen zowel de bedrijven als de consumentenvraag werden beïnvloed.

“Toen de meerderheid van de beroepsbevolking in omgekeerde richting migreerde naar plattelandsgebieden op zoek naar middelen van bestaan, ondersteunde de landbouw (3,4 procent groei in FY20-21) en 's werelds grootste werkgelegenheidsprogramma MGNREGA de binnenlandse economie,” zei het.

Advertentie

“De digitale infrastructuur die in de loop der jaren in plattelandsgebieden is gecreëerd, zorgde voor transparante en tijdige betalingen aan de begunstigden rechtstreeks op hun rekening, waardoor hun blootstelling aan het virus werd beperkt”, voegde het eraan toe.

Lees ook |Digitale infrastructuur kan toevoegen 60-100 basispunten tot groei van het BBP: CEA Nageswaran

Het onderzoek benadrukte ook dat de NREGS “snel” meer activa heeft gecreëerd met betrekking tot “Werken op het land van een individu” dan in enige andere categorie.

“Het aandeel van deze categorie steeg tot ongeveer 60 procent in FY22, wat aangeeft dat MGNREGA, naast het genereren van dagelijkse loonwerkgelegenheid, ook activa heeft gecreëerd voor individuele huishoudens om hun inkomstenbronnen te diversifiëren en hun aanvullende inkomens te verhogen”, aldus het.

Advertentie

De enquête benadrukte ook dat “contante overdrachten” onder de centrale regelingen zoals PM-KISAN “een grote opluchting” waren voor alle “de zwaar getroffen massa's” in het land tijdens Covid-19.

“Met het begin van de Covid-19-pandemie en het opleggen van lockdown en handhaving van sociale afstandsnormen, kreeg het DBT-ecosysteem te maken met een zware beproeving en kwam het naar voren als een middel om hulp te bieden aan miljoenen burgers wier levensonderhoud werd beïnvloed. DGT speelde een belangrijke rol bij het in stand houden van het leven, vooral voor de kansarme segmenten van de samenleving, en hielp miljoenen door onmiddellijke hulp te bieden. Contante overdrachten onder centrale regelingen zoals PM-KISAN, MGNREGS, National Social Assistance Program (NSAP), Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY), NRLM, National Health Mission (NHM), beurzenregelingen van verschillende ministeries via de National Scholarship Portal (NSP ) en voedselsubsidies onder Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana en Atma Nirbhar Bharat Package waren een grote opluchting voor alle getroffen massa's van India tijdens de Covid-19-periode”, aldus de enquête.

© The Indian Express (P ) Ltd